Aday Adayı Belediye Yasası’nı çiğnedi

Yerel seçimler yaklaştıkça Lüleburgaz’da belediye başkan aday adaylığı yarışı kızıştı. Bazı aday adayları yarışa hızlı giriş yaparken kazanma hırsıyla yasaları da hiçe saydı.
Aday Adayı Belediye Yasası’nı çiğnedi

CHP Lüleburgaz Belediye Başkan Aday Adayı Mimar Turabi Kayan, İstanbul Caddesi üzerinde bulunan Dr. Behzat Sevindik’in apartmanı üzerinden hazırlattığı brandayı sarkıttı.

Yine CHP’den Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı olan Dr. Tansel Barış’ın ise afişlerini Lüleburgaz Belediyesi kendisine gösterilen yerler  yapıştırttığı görüldü.

Bu işin doğrusu  ve yanlışı nedir? diye araçtırdı. Dr. Tansel Barış’ın afişlerinde herhangi bir sıkıntı olmadığı bildirilirken Mimar Turabi Kayan’ın afişlerini ise, İmar Kanunu, Raklam Kanunu ve Seçim Kanunu’na uymadığı öğrenildi.

Şimdi ne olacak?

Yapılan usulsüz  reklam nedeniyle CHP Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı Adayı Mimar Turabi Kayan’ın 5326 Sayılı  Kabahatler Kanunu  42. Maddesi’nde   “Meydanlara veya parklara, cadde veya sokak kenarlarındaki  kamuya ait duvar veya alanlara, rızası olmaksızın özel kişilere ait alanlara, bez, kağıt ve benzeri afiş ve ilan  asan kişiye, yüz Türk Lirası’ndan 3 bin Türk Lirası’na kadar  idari para cezası verilir.  Aynı içerikteki  afiş ve ilanlar, tek fiil sayılır” şeklinde yer alan birinci fıkra,   “Birinci fıkra hükmü,  yetkili makamlardan alınan açık ve yazılı izne dayalı olarak asılan afiş ve ilanlar açısından uygulanmaz.    Bu izinde, afiş ve ilanın asılacağı zaman dilimi açık bir şekilde gösterilir. Bu afiş ve ilanlar izin verilen gerçek veya tüzel kişi tarafından bu sürenin  dolmasını müteakip derhal toplatılır.  Toplatma yükümlülüğüne aykırı  hareket edilmesi halinde birinci fıkra hükmüne göre idari para cezası verilir.” Şeklindeki ikinci fıkra,  “Bu afiş ve ilanların kaldırılmasına  ilişkin masraf da ilgili kişilerden ayrıca tahsil edilir” şeklindeki üçüncü fıkra “Bu kabahatler dolayısıyla  idari para cezasına, kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir”  şeklindeki dördüncü fıkra ve “Özel kanunlardaki hükümler saklıdır”  şeklindeki  yasa gereği 183 TL ile 5 bin 573 TL arasında para cezası uygulanacak.

Para cezasını Lüleburgaz Kaymakamlığı’na bağlı  İlçe Emniyet Müdürlüğü  ya da Lüleburgaz Belediyesi tebliğ edecek.

Turabi Kayan’nın yasaları çiğneyerek kendi afişini astırması halk arasında “Daha belediye başkan aday adayı olduğu zaman yasalara uymuyor. Belediye Başkanı olursa ne yapacak kimbilir.  Kendisi yasadan haberim yok diyorsa özrü kabahatinden büyük o zaman yasalara bilmeye bir kişiye mi Lüleburgaz’ı emanet edeceğiz. Vay Lüleburgaz’ın haline” sözleriyle yorumlandı.

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:27 tarihinde yazdırılmıştır.