Hakan Dedeoğlu: Halkı oyalıyorlar

Hakan Dedeoğlu: Halkı oyalıyorlar

Kırklareli İli Vize İlçesi’nde yapılması planlanan, Evrencik Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Limited Şirketi’ne ait Evrencik RES (120 MWe)  Projesi için yapılması yasalarca gerekli olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı 12 Kasım Salı saat 14.30’da Vize Belediyesi Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi.

CHP Lüleburgaz Belediye Başkan aday adayı Hakan Dedeoğlu “Yapılan bu toplantıda hala çevresel etki değerlendirmenin anlamını kavranmamış olduğumuzu söyleyebilirim. “dedi.

Dedeoğlu ÇED toplantısı ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada “Daha önce “ÇED gerekli değildir” belgesiyle hareket etmeye çalışan şirketler şimdiden göstermelik ÇED toplantıları ile halkı oyalamaktadır.

Yeterli katılımın olmadığı toplantıya İl Çevre Müdürlüğü’nden Can Akdemir, projeyi üstlenen şirketi temsilen Şehir Plancısı Genel Müdür Ebru Arıcı, CHP İl Genel Meclis Üyesi Nail Özden, Soğucak Köyü Muhtarı Osman Çalım, Evrencik Köyü Muhtarı Erdinç Eti ve çevreden ilgililer katılım gösterirken özellikle Soğucak Köyü sakinlerinden Nazmi Malçok “bizler kendi topraklarımızda, devletin size verdiği yetkiyle yok ediliyoruz” söylemi dikkat çekiciydi. Devletin imkanlarını kullanarak topluma hizmet için seçilmiş olması gereken hükümetlerin devletmiş gibi hareket etmeleri bir yana şirketlerin devlet gücünü kendi arkalarında hissedip hukuksuzluğa davetiye çıkarmaları kabul edilebilir değildir.

Projenin, Batı’da İslambeyli Köyü, Kuzey’de Sergen ve Evrencik, Doğu’da ise Vize olmak üzere 5000 Hektar (50.000 Dönüm) alan kaplayacağı açıklanmıştır. Bununla birlikte iki yeni şirketin daha yatırımlarının bulunduğu ifade edilmiştir. Ayrıca Vize den Halil Kayganacıoğlu’nun           “ Köyleri kaldırmayı düşünüyor musunuz? “ sorusu daha da şaşırtıcıydı. Demek oluyor ki Yıldız Dağları parsellenmiş durumdadır. İşte bu sahipsizlik halkımızı şok etmiştir.  

Hizmet etmek zaten olması gerekendir; asıl mesele hizmeti hukuk kaideleri çerçevesinde her bir vatandaşın hakkını gözeterek verebilmektir. Yöneticinin görev ve sorumluluğu hukukla başlar ve sonuçta yine hukukla son bulur. Bu açıdan güneş ve rüzgâr, artan enerji ihtiyacımızı karşılamak ve diğer ülkelere bağımlılığımızı azaltmak noktasında oldukça önemli olmakla birlikte projeleri birilerinin talebine göre şekillendirmek ve “Yıldız Dağları korunmalıdır” ya da Istrancalar akciğerlerimizdir” vizyonuna rağmen hareket etmek son derece yanlıştır. Bu noktada yer seçimi son derece önemlidir. Bu kesinlikle tartışma konusu yapılmamalı, keyfiyete dayalı bir güç gösterisine dönüşmemelidir. Çünkü söz konusu olan insan sağlığıdır, doğal varlıkların korunmasıdır. Doğal varlıklarını koruyup uygun projelerle değerlendiremeyen ülkelerin gelişmesi mümkün değildir. “

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Ekim 2024, 09:22 tarihinde yazdırılmıştır.