YILDIZ DAĞLARI YOK OLUYOR!

YILDIZ DAĞLARI YOK OLUYOR!

Ziraat Mühendisleri Odası ve Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Kırklareli İl Temsilcilikleri tarafından düzenlenen ve Kırklareli Belediye Başkanlığının da destek verdiği “Istrancalar yok oluyor. Tehlikenin farkında mısınız?” temalı panel, 30 Kasım Cumartesi günü günü Kırklareli Halk Eğitim Merkezi’nde, Trakya ve diğer bölgelerden gelen 200’e yakın doğa dostunun katılımıyla gerçekleşti.

Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli Şubesi Başkanı Erol Özkan’nın moderatör olduğu panelde, ilk konuşmacı, Ergene Havzası’nı gökyüzünden fotoğraflayan TEDOHAVK Paramotor pilotu Arslan Hamza Algül, ortaya çıkan kirliliğin boyutlarını fotoğraflar aracılığıyla, bir kez daha ve oldukça anlaşılır bir biçimde gözler önüne serdi. 

İkinci konuşmacı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, bölge insanı olması ve Trakya’yı çok iyi bilmesi dolayısıyla, her zaman olduğu gibi sorunlara bilimsel bir üslupla net bir biçimde değinirken özellikle Kırklareli’nin Dereköy Mevkii’ndeki “altın madeni” konusunun yarattığı riske ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Üçüncü konuşmacı Av. Bülent Kaçar, ülkemizde sorunların çözümünde hukukun yeterli olmadığını ve halk gücünün mutlaka hukukun yanında yer alması gerektiğini ifade ederken “altın madeni” konusunda karşı davaların açılmaması halinde ortaya çıkacak zararlardan herkesin sorumlu olacağını da belirtti.

TEMA Vakfı Vize Sorumlusu Adem Olgaç, Yıldız Dağları’nın önemine dikkat çekerek taş ocaklarının yarattığı kirliliğe değinirken bölge daha fazla kirlenmeden mutlaka çözüme yönelik adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.  

Panele Çanakkale’den katılan ve Kaz Dağları’ndaki “altın madeni” projelerinin hukuksuzluğu karşısında davalar yoluyla mücadele veren Orman Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı ve Kaz Dağları Belediyeler Birliği Danışmanı Salih Sönmezışık da bu ve benzeri sorunların çözümünde hukukun tek başına yeterli olmadığını dile getirirken “aktivistlerin” sayısının artmasını gerektiğini ifade etti. Uzun zamandır Kaz Dağları’nda altın madeni sorunuyla uğraştıklarını belirten Sönmezışık, konunun görünenin aksine, hem sağlık açısından hem de ekonomik veriler ışığında son derece olumsuz seyrettiğini dile getirirken bölgemizdeki mücadeleye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da ekledi.

Soru-cevap üzerinden devam eden panelde CHP Lüleburgaz Belediye Başkan Aday Adayları Hakan Dedeoğlu ve Türabi Kayan ile CHP Kırklareli Belediye Başkan Aday Adayı Kadir Gökçe de yer alıken yerel yönetim temsili açısından, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur ve Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz’ın katılmış olması dikkat çekiciydi.

Panelin son bölümünde söz alan Hakan Dedeoğlu, gerek farklı bir sanayici profili çizen Algül’ün gerekse bilimsel duruşuyla Prof. Dr. Kantarcı’nın ve hukuki bakışıyla Av. Kaçar’ın ve ayrıca Sönmezışık’ın ifadelerine katıldığını söyleyerek başladığı konuşmasını ülkemizde hukuki işleyişin tek başına yetersiz kaldığını, bu nedenle meselelerin takipçisi olacak azim ve iradede vatandaşlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Dedeoğlu, her bölümünde ayrı bir sorunla karşı karşıya olan Trakya’nın, sorumluluk sahibi vatandaşlar arasından çıkan yöneticilere ihtiyaç duyduğunu ve ancak bu şekilde geleceğin doğru biçimde planlanabileceğini belirtti.

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Ekim 2024, 09:29 tarihinde yazdırılmıştır.