Lüleburgaz Sivas Katliamı’nı unutmadı

Lüleburgaz Demokrasi Platformu tarafından Kongre Meydanı’nda Çarşamba akşamı 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan “Sivas Katliamı” için basın açıklaması düzenlendi.
Lüleburgaz Sivas Katliamı’nı unutmadı

Düzenlenen programa Lüleburgaz Demokrasi Platformu adı altında Petrol İş Sendikası Trakya Şubesi, Kristal İş Sendikası Trakya Şubesi, ÖDP, Gençlik Muhalefeti, Atatürkçü Düşünce Derneği Lüleburgaz Şubesi, CHP Lüleburgaz İlçe Başkanlığı, Disk Emekli Sen Lüleburgaz Temsilciliği, EMEP Lüleburgaz İlçe Başkanlığı, Disk Gıda İş Lüleburgaz Temsilciliği ve Tüm-Bel- Sen Lüleburgaz Temsilciliği ile DİSK Tekstil Genel Başkanı Rıdvan Budak katıldı.

 

Kongre Meydanı’nda toplanan grup “Sivas’ı unutturmayacağız” ve “Sivas’ın ateşi, 21 yıldır yüreklerimizi yakmaya devam ediyor” sloganları atıldı.

 

Grup adına basın açıklamasını Petrol İş Sendikası Trakya Şubesi Başkanı Turgut Düşova okudu.

 

Yapılan açıklamada: “2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan ve "insanlık suçu" olarak tarihe geçen devlet destekli katliamın üzerinden tam 21 yıl geçti. 21 yıldır yüreğimizi yakan Sivas katliamını yapanları, onları kışkırtanları, devletiyle, hükümetiyle, yargısıyla ve çarpık demokrasi anlayışı ile 21 yıldır katilleri koruyup kollayanları lanetliyoruz. Sivas katliamı, Türkiye`de yaşayan çeşitli inanç ve mezheplerden halklarımızın umudu ve aydınlık geleceği olan aydın, yazar ve sanatçıların da içinde olduğu 35 insanın ırkçı gerici güçler tarafından katledilmesiyle insanlık tarihe "kara bir leke" ve büyük bir utanç olarak geçmiştir. Sivas katliamı, tıpkı 1 Mayıs 77 katliamı, Malatya, Maraş, Çorum, Gazi Mahallesi katliamları gibi bilinçli bir şekilde karanlıkta bırakılarak unutturulmak istenmiş, önceki katliamlar gibi, arkasındaki karanlık güçler bilinçli olarak açığa çıkarılmamış, katilleri korunarak yaşanan katliamlar unutturulmak istenmiştir. Geçmişte Maraş`ta, Çorum`da ve ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan katliamları tertip eden ve faillerini koruyan zihniyet aradan geçen 21 yıla rağmen bugün de varlığını sürdürmektedir. AKP iktidarının, geçtiğimiz yıllarda Sivas`ta katliam anması yapmayı yasaklayacak kadar ileri gitmesi, katliamı açıkça sahiplendiğini göstermiştir. 21 yıl önce Sivas katliamı sanıklarının avukatlığını yaparak katliamı açıkça sahiplendiğini gösteren bazı şahısların, bugün iktidar partisi saflarında milletvekili, hatta bakan olarak görev yapıyor olması, başka bir söze gerek bırakmamaktadır. Türkiye’de geçmişte halkları birbirine düşürerek katliamlara zemin hazırlayanlar, bugün hala ayrımcı, ırkçı-gerici politikalarını sürdürerek halkların kardeşliğini ve emekçilerin birliğini engellemek için ellerinden geleni yapmaktadır. Başbakan’ın Gezi eylemleri sırasında halkın masum dini duygularını kullanarak "Camide içki içildi" şeklinde yalan beyanlarda bulunması, halkın demokratik başkaldırısının Kahramanmaraş,  Çorum, Sivas katliamı gibi kitlesel katliam kışkırtıcılığı ile bastırılmak istendiğini göstermektedir. Toplumsal yaşamı hükümeti ve onun bir numaralı şiddet aracı polis şiddeti ile tehdit eden, doğrudan iktidar destekli tüm saldırı ve katliamlar, Anadolu’nun farklı renklerinin, kimliklerinin ve kültürlerinin barış içinde bir arada yaşama isteğini kırmayı asla başaramayacaktır. İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. Lüleburgaz Demokrasi Platformu olarak, 2 Temmuz Sivas katliamının 21. yılı vesilesiyle yaşamını yitiren canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, katliamı gerçekleştirenleri ve destekçilerini büyük bir öfke ile lanetliyoruz” denidi.

 

 

Yılmaz ORUÇ 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:21 tarihinde yazdırılmıştır.