Başkan Karaca “Kaçak sigara satışı yapılmasını istemiyoruz”

Kaçak sigara satışı nedeniyle Lüleburgaz’da birçok Tekel ruhsatlı esnafın zorda kaldığını belirten Gıda Maddeleri Odası Başkanı İlhan Karaca, kaçak sigara satışı yapılmasını istemediklerini ifade etti.
Başkan Karaca “Kaçak sigara satışı yapılmasını istemiyoruz”

Kaçak esnafımızı zora sokuyor

Başkan Karaca “2014 yılında Türkiye’de %20 oranına kadar tırmanan kaçak sigara satışına karşı önlemler artırıldı. Araştırmalara göre, ülke genelinde her 5 sigaradan 1’inin, Lüleburgaz’da ise her 4 sigaradan 1’inin kaçak olduğu belirtiliyor. Kaçakçılık kanununda yapılan son değişiklik ile sigara kaçakçılığı suçunu işleyenlere verilecek hapis cezası ağırlaştırıldı ve kaçak sigara satanlara artık hapis yolu göründü” dedi.

“Kaçakla mücadelede olumlu sonuçlar alınıyor”

Sigara kaçakçılığı ile mücadelenin arttırılması kapsamında ihbarda bulunup kaçak sigara yakalatanlara ikramiye verilmesinin de kararlaştırıldığını söyleyen Karaca “Bu kapsamda vatandaşlarımız da ücretsiz Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı ve 155 Polis ve 156 Jandarma numaralarına da bildirimde bulunarak kaçakçılıkla mücadeleye katkı sağlayabilecekler” diye konuştu.

Kaçak sigara ile mücadelede gösterilen çabaların olumlu sonuçlar vermeye başladığını da belirten Karaca “Mahalle aralarında, semt pazarlarında, sokaklarda satılan ve hiçbir yasal düzenlemeye tabi olmayan kaçak sigaralar ile açık tütün yüzünden kendi esnafımız ekmeğinden oluyor ve kapılarına kilit vurma noktasına geliyor. Ayrıca Devletimizin yılda 5,5 milyar TL civarında vergi kaybına yol açan kaçak sigaralar aynı zamanda sağlık politikaları açısından da önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Yasadışı sigaraların nasıl üretildiği, içinde ne olduğu, hangi koşullarda depolandığı belli değil. Kaçak sigara satıcıları 18 yaşının altındaki çocuklara dahi sigara satmaktan da çekinmiyor. Bunlara dur diyerek esnafımıza da katkı sağlamak hepimizin görevidir” dedi.

 

 

Gökhan KAN 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:26 tarihinde yazdırılmıştır.