AFET

Yazar - HAYRİ AKPINAR

AFET  

Üzerinde yaşadığımız dünyada bazen bizlerin müdahale edemeyeceği büyüklükte afet dediğimiz olaylar meydana gelir, Bu afetlerde  hem can hem de mal kaybı yaşandığını da  biliyoruz. Bunların en önemlileri Deprem, Sel/su baskını ve yangın. O yüzden çok ciddiye almalı ve ne gibi korunma yolları olduğunu öğrenmeliyiz. Böylece çevremizde meydana gelebilecek doğal afetlere karşı kendimizi, çevremizi ve sevdiklerimizi koruma altına alabiliriz.

         En son İzmir depremi gösterdi ki Afetlerin en büyüğü Depremdir ve yine gösterdi ki asıl kayıplara sebep olan eksiklikler insanların bu olayları tanımaması, Hazırlıklı olmaması ve yine insanların sebep olduğu teknik hata ve eksiklikler.

         Şunu çok iyi bilmeliyiz, Deprem bir doğa olayıdır Kader değil. Bakmayın siz  O din sömürücüleri şaklabanların anlattıklarına. Onların derdi başka. Hayatta kalmak istiyorsak hiçbir savaşa girmememiz gerek özelliklede Doğa ile.

         Depremden ve zararlarından korunmak için Hazırlıklı olmak en önemli şarttır. Bu hazırlığın başlayacağı ilk yerde Ailemiz ve yaşadığımız evdir. Alınacak küçük tedbirler ile büyük zararlardan korunabiliriz. Biz “Di.yorum” yazar gurubu olarak bundan böyle hangi yayın organında yazarsak yazalım ve konu ne olursa olsun muhakkak Deprem hazırlıkları ve tedbirlerine  Bir paragraf yer vereceğiz. Deprem insan yaşamına göre uzun aralıklar ile oluyor olabilir Ancak bizler Depremi ısrarla aklımızdan çıkarmamaya ve sürekli tetikte olmaya gayret göstermeliyiz. Çünkü biz ne zaman yarışı bitirmeye kalksak Hayat sürekli bitiş çizgisinin yerini değiştiriyor.

         Ailede afetlere karşı yapılacak hazırlıklar çok basit, ucuz  ancak çok değerlidir. Ben bu konuda daha çok Kadınlarımıza güvenmekle birlikte  aile olmanın temel kuralı olarak bakıyorum bu hazırlıklara.

*Öncelikle evimizde muhakkak küçükte olsa bir yangın tüpü ve bir ecza dolabı bulundurmalıyız ve bu ikisi birbirine yakın bir yerde olmalı.

*Evimizin girişine yakın bir yerde tüm ailenin ev/araba anahtarlarının bırakıldığı bir kap/kutu v.b bulundurmalı ve bunu kullanmalıyız.

*Tüm aile fertlerine evdeki Elektrik saatinin yeri, Şartel ve Sigortalarının açılması kapanması ve yeri, Kombi, Ocak ve doğalgaz ile çalışan aletlerin yerleri ve açılıp/kapanmaları öğretilmeli.

*Afet zamanında arayabileceğimiz yaşadığımız şehrin dışında bir yakın yada dostumuzun telefonunu tüm aile fertleri ezberlemelidir.

*Yaşadığımız Eve ve işyerine en yakın Toplanma alanı tespit etmeliyiz.

*Depremden sonra en asgari ihtiyacımız olacak erzak, araç ve gereçlerin bulunduğu küçük deprem çantalarımızı hazırlamalıyız ve bunları her ay kontrol ederek güncellemeli ve düzenlemeliyiz.

*Sarsıntı esnasında devrilebilecek eşyalarımızı sabitlemeliyiz. Unutmayalım o eşyalar hayatımızı kolaylaştırsın diye var, bize zarar vermesine izin vermeyelim.

*Deprem esnasında yapılacaklar listesi ve önlemlerin yazılı olduğu aile kararlarını evinizin giriş kapısının arkasına muhakkak asmakta fayda var, Unutmamak ve unutturmak adına. Daha geniş bilgi için AFAD internet sitesini incelemeliyiz.

         Devlet ve özellikle yerel yönetimler kendi siyasi çıkarları olmadıkça bu gibi durumlarda duyarlı olmuyor. Depremde evi yıkılana yardım diye bir battaniye bir çadır ve Kredi veriyor evsiz vatandaş nasıl ödeyecekse. Belediyeler adamsendecilikten öte olay yaşanmadıkça çare aramıyorlar. Çünkü siyasetçiler değişmez sadece yalan söylemenin farklı bir yolunu bulurlar. Sonuçta ailemiz ile baş başayız, çare bizde, Gülünce dünya gülüyor sanıyoruz oysa ağlarken ne kadar yalnız olduğumuzu fark ediyoruz. Tedbir ve hazırlıklı olmaktan vazgeçmeyelim.

 

NOT:Sorun, Şikayet ve konu önerileri için: WhatsApp: 0 549 626 39 39

       e-mail:akpinarhayri39@gmail.com      

 

                                                                  

        

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Kasım 2024, 08:04 tarihinde yazdırılmıştır.