Gazi Mustafa Kemal Paşa'dan, Diyapağa'ya, Ali Şükrü Bey'e, Mehmet Akif'e kadar bir çok mebusu ile bu meclis siyasi tarihimize de faydaları çok olan bir meclis hükümeti olarak geçmiştir. Hatta ilk çıkardığı kanunlarda biri de meni müskirat ( içki yasağı) kanunudur.
Yani müslümanlara içki yasağı getirmiş ve Devletin dinini 1921 yılında İslam olarak anayasaya koymuş bir meclistir.
Faaliyetlerini bir gazeteci ve talebe olarak her yerde anlatırım. O dönemlerde meclisler savaşlardan sonra kurulurdu, lakin biz İstanbulda ki Meclisi mebusan basıldıktan sonra TBMM'yi açıp savaş yöneten tek milletiz.
1. Meclis ruhu her daim yaşamalı ve yaşatılmalıdır. Yeni anayasa çalışmalarında idarecilerden istirhamımız 1920 ruhuna uygun bu dönemi de kapsayan kanunlar ile milletimizi öz benliğine geri döndürme noktasında başrol oynamalarıdır.
Aşagıda akademik çalışmalarım üzere okuduğum bir kitapta dönemin meclis başkanlığı ve dönemin Meclis başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün irad ettiği nutukları bulunmaktadır. Bunları okuyan herkesin resmi tarih tezinin dışında bir muhasebe yapması kaçınılmaz bir vicdani sorumluluktur. Buradan okuyamayanlar TBMM'nin internet sitesinde yeni açılan celse zabıtları bölümüne girebilirler.
Bu vesile ile inkılap tarihi ve Türk siyasi tarihi kitaplarında ki müfredatın gözden geçirilmesi, özellikle Türkeş bey'in vakti zamanında üniversitelerden ata ata bitiremedik dediği mason, komünist karışımı sözde prof.ların yazdığı uydurma, milliyet ve mukaddesat düşmanı kitaplardan genç kardeşlerimizi korumanın vaktinin çoktan geldiği inancındayım.
Bu vesile ile 1. Meclisimizin açılışının sene-i devriyesini kutluyor ve bu ruhun günümüzde de en kısa sürede hakim olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.