Merkeziyetçilikten Yerel Ekonomik FaaliyetlereYazar - ÖZGÜR TERZİOĞLU
Merkeziyetçilikten Yerel Ekonomik Faaliyetlere
Devlet baba kavramı zamanla dijital dönüşüm ofisine evirildiğinden “Devlet Kavramı” farklı bir boyuta geçmiştir. Yapay zekâlar ile birlikte daha da faklı bir hal alacaktır. Öyle gözüküyor ki film-dizi senaryolarında ki özellikle Black Mırror dizisinde sanal başkanların seçim kazandığını da izlemiş olduk. Bu olay yıllar sonra neden olmasın? Her ne kadar filim icabı işler bunlar denilse de geleceğin kurgusu düşünülmeye başlanmış ve bizlerde yerel düzeyde geleceğin senaryosu hakkında fikirler üretmeliyiz. Yoksa çağın gerisinde kalmaya devam edeceğiz. Ülkemizde genel bir söylem olarak “Her şeyi devletten beklemeyin” gün geçtikçe daha da anlamlı hale gelerek “Yerel Ekonomik Faaliyetler” önem kazanacaktır. Bu ekonomik faaliyetlerin başında hiç kuşku yok ki enerji üretimi yer alacaktır.
Önümüzde ki yirmi yıllık süreçte akaryakıtlı araçlar yerine pilli, akülü elektirik enerjisi ile çalışan araçların üretimine başlanacak ve çoğu otomotiv firması bu değişimi kabullenip yeni sistemler, prosesler üzerinde çalışmaya başladı. Ülkemizde ki mevcut hükümet aslında elektrikli araba ve traktör prototipleriyle bizlere geleceğin mesajını da vermiş oldu. Yeni araçlar hayatımıza girdiğinde benzinlikler ile birlikte oto sanayii de ki esnafında devri kapanacaktır. Yeni nesil araçların bakım, onarım ve dolum alanları üzerine yeni projeler gündeme gelecektir. Özellikle şarj dolumu için otoparklara ihtiyaç duyulurken kentler ve kentin içinde ki binalar ile tüm diğer hareketlerden enerji üretimine yönelecektir. Tabii enerji üretimi ile birlikte su yönetimi, gıda güvenliği ve güvencesi gibi konular son derece önemli hale gelmeye başlıyor. Tüm bu gelişmeleri takip ettiğimizde yeni bir kent planına ihtiyacımız olduğu anlaşılıyor. Üç yıldan beri Lüleburgaz halkına anlattığımız tüm bu gelecek senaryosu bugünlerde yaşadığımız ekonomik çalkantılar, söylemlerimizi daha anlamlı kılmaya başladı. Lüleburgaz’ın Belediye yöneticileri önce şunu iyi anlamalıdırlar; sizler “belediye ekonomisi” yani bir kurumun kendi iç organizasyonu haricinde halkın genel menfaatlerini kapsayan “Kent Ekonomisi” mevzusu ciddi anlamda masaya yatırmalısınız. Belediye bütçesi güçlü olsun biz millete yardım edelim, nakdî yardım yapalım, yemek verelim, un, yağ, süt, bez, mama verelim halleriniz bizleri ileriye taşımaz. Her geçen gün ayrana su katılmaya devam ediliyor. Geleceğin bir diğer önemli konusu; kent ekonomisiyle ilgili “su yönetimi” son dönem yazılarımız ile açmaya başladık. Su ve enerji konularına ciddi yatırımlar yapmazsak eğer geleceği ıskalayacağız. Diğer bir özel konu ise “Kalite yönetimi düzeni” kent ekonomisi için son derece önemliyken, kriz anı ve risk yönetimlerinde kentimizi güçlü kılacaktır. Kongre Meydanı yazımızla birlikte araç kapasitesini arttırmaya yönelik yeni projenin Lüleburgaz halkını çağın gerisine taşıyacağından bahsettik. Artık yeni bir çağa girerken para sistemleri, çalışma düzenleri, hane düzeyinde ki faturaları kime, nasıl ödeyeceği ile birlikte ulaşım araçlarının hareket dinamiği gibi daha birçok alanda değişimler olacağı için bugün düşünülen tüm büyük projeler geleceğe göre dizayn edilmesi gerekmektedir. Özellikle otoparklar akü ya da araç pili dolumu için uygun yerler olacaktır. Yeni kamu binaları ile sosyal tesisler planlanırken altlarının otopark olarak hazırlanması yararımıza olacaktır. Bu sebeple bizler yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi artırırsak eğer her birimizin aracı Lüleburgaz üretimi enerji kaynağı ile şarj olacaktır. Bu sebeple kongre meydanı projesinden önce yapılması gerekenlerden bahsetmeye başladık.
Diğer bir konuda gıda güvenliği ve güvencesi başlığı altında toplayabileceğimiz kırsal alanlarımız ile köylerimizi sürece hazırlayacak yeni bir modeli anlatacağız. Tüm bunları Master Plan çerçevesinde ele alarak yine kent ekonomisine pozitif anlamda değer katacak olan yerel üretim marketleri, gastronomi faaliyetleri ve moda üzerine geliştireceğimiz projeler ile birlikte enerji, su, gıda ve daha ileriki dönemlerde hane yapı ve ısınma sistemleriyle birlikte kent ekonomisini açmaya devam edeceğiz. Kendi kendine yetebilen kent özelinde Lüleburgaz hiçbir şehre, yerleşkeye benzemeyeceğiz. Bizler kendimiz gibi olup, özgün bir tarz oluşturmalıyız. Diğer kentler bizi örnek almalıdır. Gelsinler bizi incelesinler. Elimizde geleceğin planı var. Her geçen zaman aleyhimize işlerken, merkeziyetçilikten yerel ekonomik faaliyetlere geçmemiz gerektiğini anlamalıyız.
Özgür Terzioğlu
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 22 Kasım 2024, 05:26 tarihinde yazdırılmıştır. |