DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) HAKKINDA…

Yazar - İlke Doğan

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) HAKKINDA…  

 Türkiye’de 10 milyon, dünyada ise 400 milyondan fazla kişi diyabetli… Birkaç noktaya dikkat ederek kan şekeri kontrolü sağlamak mümkün. Diyabet nedir, türleri nelerdir, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli gelin birlikte inceleyelim.

 

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, Tip-1 ve Tip-2 olmak üzere iki türü bulunuyor. Tip-1 diyabete sıklıkla çocukluk ve gençlik dönemlerinde rastlanır. Çok sık su içme isteğinin oluşması, çok sık idrara çıkmak, istemsiz ağırlık kaybı, yaraların geç iyileşmesi, ağızda kötü aseton kokusu Tip-1 diyabet için belirti olabilmektedir.

Tip-1 diyabet, kan şekeri kontrolünde görevli insülin hormonunun vücutta yeterli salgılanamaması sonucu oluşur. Bu nedenle insülin hormonu, Tip-1 diyabette dışarıdan enjeksiyon yolu ile alınır. 

Tip-2 diyabet, yetişkin diyabeti olarak da bilinir (Ne kadar yetişkin diyabeti olarak bilinse de yanlış beslenme ve kiloya bağlı olarak gençlerde de görülme oranı oldukça yüksektir.) ve insülin salgılandığı halde hücreler tarafından kullanılamaz. Toplumda daha fazla görülen Tip-2 diyabet; kilo problemi olan bireylerde, ailesinde diyabet olanlarda ve 4 kilogramdan daha ağır bebek doğuran kadınlarda daha sık görülmektedir. Tip-2 diyabette, doğru beslenme tedavisi ve doğru egzersiz önemlidir çünkü kilo kontrolü sağlanmadıkça insülin direnci gelişebilmektedir. Kısacası, obezite ile mücadele etmek gerekir.

Diyabet tedavisinde amaç kan şekerini olması gereken aralıkta tutmaktır. Kan şekerinin yüksek olmaması gerektiği gibi çok düşmesi de tehlikelidir. Kan şekeri seviyeniz ne kadar dengede ise organ hasarı o kadar az olur.

·         Açlık kan şekeri 70-100 mg/dl arasında,

·         2. saat tokluk kan şekeri 100-140 mg/dl arasında olmalıdır.

 

Herkesin parmak izi nasıl birbirinden farklı ise, beslenme programı da diyabetli bireylerin yaşam şekillerine göre farklılık gösterir. Diyabetli bireyler için tek bir beslenme tipi yoktur. Ancak birkaç öneri sıralayacak olursam;

·         Kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut gibi posadan zengin kuru baklagillere sofranızda mutlaka yer verin.

·         Yüksek glisemik indeksli, yani şekerinizi hızlı yükselten yiyeceklerden uzak durun. Düşün glisemik indeksli besinler tüketmeye özen gösterin.

·         Sağlıklı yağlardan zengin olan ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumları sofranızdan eksik etmeyin.

·         Egzersiz önemli! Özellikle yürüyüş, vücuttaki şekerin daha iyi kullanılmasını sağlar. Özellikle Tip-2 diyabette yürüyüş yapmak hem kan şekeri dengesini sağlar hem de kilo vermeye yardımcı olur.

·         Su hayattır. Gün içinde yeterli su içmeye özen gösterin.

 

Tip-1 veya Tip-2 diyabetiniz var ise bir diyetisyenle çalışmanızı tavsiye ederim. Doğru bir beslenme programı ile kan şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz.

Herkese sağlık dolu bir hafta dilerim…

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 22 Kasım 2024, 08:26 tarihinde yazdırılmıştır.