ARALIKLI ORUÇ NEDİR?

Yazar - İlke Doğan

ARALIKLI ORUÇ NEDİR?  

 Aralıklı oruç, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir beslenme modeli. Yapılan güncel çalışmalar birkaç farklı uygulama şekli bulunan bu beslenme modelinin; kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği, kan şekerini dengelediği, vücuttaki inflamasyonu azalttığını göstermiştir.

Aralıklı oruç, yediklerinizle değil yediğiniz zamanla ilgilenir. Önceden ağırlık kontrolü sağlamak için sık sık az az beslenmek, günde 6 öğün yemek gibi diyetler uygulanırken güncel çalışmalar vücudun iyileşmek için açlığa ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

 

Nasıl yapılır?

 

1.   Yöntem: 16/8

Diğer adıyla “zaman kısıtlı açlık” olarak bilinen 16/8 yöntemi, akşam yemeği ile sonraki günün kahvaltısı arasında 16 saat açlık olması prensibine dayanır. Bu yöntemde kişi kahvaltıdan itibaren 8 saat boyunca yemek yiyebilir.

Sirkadyen ritmi savunan uzmanlar gün batımını referans alarak kışın sabah 9 - akşam 5, yazın sabah 11 - akşam 7 aralığında yemek yemeyi önermektedirler.

2.   Yöntem: 5/2

Diğer adıyla “dönüşümlü açlık” düzeninde kişi, arka arkaya 2 gün 500 kaloriyi geçmeyecek şekilde beslendikten sonra kalan 5 gün ihtiyaç duyulan enerjiyi karşılayacak kadar besin tüketir.

Özellikle aşırıya kaçtığınızı düşündüğünüz durumlarda uygulanabilir.

3.   Yöntem: 24/1

Diğer adıyla “ye-dur-ye” olarak bilinen bu yöntem 24 saatlik açlık içermektedir. Bu düzeni; haftada 1 gün 24 saatlik açlık, sonrasında tekrar yeme şeklinde özetleyebiliriz.

Bu yöntemde amaç, bedenin haftada 1 gün dinlendirilerek iç temizliğin yapılmasını sağlamaktır.

 

Bu yöntemler kilo verdirir mi?

Aralıklı oruç, bir beslenme modelidir ve asıl amacı kan şekerini dengede tutmak ve kötü hücrelerin çoğalmasını engellemektir.

Aralıklı oruç kesin olarak kilo verdirir demek doğru değildir. Bir diyetin kilo verdirmesi için, diyetin bir diyetisyen tarafından kişiye özel ve kilo verdirme amacıyla planlanmış olması gerekir.

 

Aralıklı orucu kimler yapamaz?

Gelişim çağındaki çocukların ve ergenlik çağındaki gençlerin, gebelerin ve emzirenlerin, yaşlı ve hasta kişilerin, yeme bozukluğu geçmişi olan bireylerin aralıklı oruç yapması önerilmez.

 

İhtiyacımız olan tüm besin gruplarını yeterli ve dengeli içerecek şekilde düzenlenen bir aralıklı oruç programı, sizin için uygun ve sürdürülebilir bir program olabilir. Bir diyetisyene danışmanızı tavsiye eder, herkese güzel bir hafta dilerim.

 

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Kasım 2024, 21:47 tarihinde yazdırılmıştır.