LÜLEBURGAZ İÇİN UFKUNUZU AÇIN

Yazar - Ozan Akarsu

LÜLEBURGAZ İÇİN UFKUNUZU AÇIN  

Uzun zamandır Lüleburgaz, dünya gerçekliğinden kopuk ve apayrı bir gündeme sahip bir şekilde bizlere ev sahipliği yapıyor. Oysa 2 yıldır beklenen ve bir şekilde etkileri ötelenen ekonomik ‘’kara kış’’ 2 ay içinde kapımıza dayanmış olacak.

Ne yazık ki 2019’dan beri kentin karar vericileri, geçen süreyi acil birkaç meseleyi çözmek yerine, her seferinde geç kalınmışlığı yüzümüze vuran işlerle meşgul oldular. Oysa dile getirdiğimiz acil meselelerin birkaçı geri dönüşü en çabuk olacak ve etkileri kısa sürede kendini gösterecek türdendi.

Bana göre bu 3 yıl gerçekçi bir kent uygulaması, vatandaşlar ve turistler için alternatif bir ödeme aracı ve bekleme durağı projelerine ayrılsaydı, kara kış kapıya dayandığı vakit kentin kasası yeni gelir kalemlerine kavuşmuş olacaktı. Yerel seçim döneminde ‘’yapacağız’’ diye sayfalar dolusu vaatleri vermek, sonrasında çok büyük bir yükün altında bıraktı. Diğer yandan Belediyelerin Anonim Şirketi kurup fabrikalar yapabilir kurumlar olması açısından bakarsak, sadece kırsalı destekleme projelerini ön plana çıkarması bile çiğ sütün zam üstüne zam yediği günlerde kentin ekonomisine ilaç gibi gelebilirdi.

Tabi bunun için işletme kültürünün ve iktisat bilgisinin olması gerekiyor. Plan hazırlanırken fayda/maliyet çözümlenmesinde pozitif fayda etkisini gözetebilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bir türlü açılamayan tesisler gerçeği gözlerimizin önünde öylece durur. Akıbeti çoktan belli olmuş işleri çevirmeye çalışmak yerine kenti 3 temel gelişimin nazarında ele almaya başlamak faydalı olacaktır.

Bunlardan birincisi ticaret yollarının gelişimidir. Lüleburgaz konumu itibariyle Trakya’nın önemli bir kavşak noktasıdır. İstanbul’a gidiş ve geliş için tarih boyunca önemli bir uğrak yeridir. Nasıl ki Edirne önemli bir ticaret şehri olmuşsa, Lüleburgaz da adeta lojistik üssü olarak kullanılmıştır. Edirne ticaret şehri olmasının avantajını son yıllarda çok iyi değerlendiriyor. Oysa Lüleburgaz lojistik şehri olması özelliğini kullanamıyor. Mesela yerel yöneticiler, başta Lüleburgaz köylerini bölümlere ayrılarak soğuk hava depoları yapabilir. Burada Lüleburgaz çiftçisinin ürünlerini saklayabilir. Hatta bir tarımsal ürün toplama merkezi de olabilir. Konumu buna çok müsait.

İkinci gelişim finansal değişim araçlarıdır. Örneğin son haftalarda Fenerbahçe Spor Kulübünün kripto para varlığı gündeme geldi. Fenerbahçe Token sahipleri sporcularla, teknik heyetle ve yöneticilerle tanışabilir, stat ve tesis turlarına katılabilir, marş seçimi ve forma tasarımı yapabilir hatta tesis bölümlerinin adlarına kadar belirleyici olabilir. Geleceğin ödeme aracı olan kripto para ve jeton sistemini işçi durakları için de ön gördük ama kente gelen turistler ve kentte yaşayan vatandaşlar için bir hizmet aracı olduğu aşikardır. Bir türlü açılamayan tesislerin kullanımı için bulunmaz bir fırsat da olabilir.

Üçüncü gelişim de yüksek teknoloji içeren yeni hizmet standardıdır. Bu hizmet ağının merkezinde Kent uygulaması vardır. Bu uygulama yerli yabancı herkese bilgi sunarken, esnafı ve üreticiyi dış dünyaya açacaktır. Alışveriş ve yeme içme kültürünün gelişmediği bir şehre cazibe merkezi diyemezsiniz. Dijital ortamı etkin kullanamazsanız kendinizi tanıtamazsınız.

Bu yüzden kıymetli karar vericiler, lütfen Lüleburgaz için artık ufkunuzu açın.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Haziran 2024, 14:00 tarihinde yazdırılmıştır.