LGBT OLİMPİYATLARI

Yazar - Servet Şenyiğit

LGBT OLİMPİYATLARI  

          Olimpiyat oyunlarının tarihçesi MÖ 776 Yunanistan’ ın Olimpia bölgesinde yapılan şenlikle başlar. İlk modern Olimpiyat ise bugün modern olimpiyatların kurucusu olarak anılan Baron Pierre de Coubertin öncülüğünde, 1896 yılında Atina’da organize edilmiştir. Dil, din, ırk ayrımı olmaksızın farklı ülkelerin sporcularını bir araya getiren bu organizasyonda belirli standartlar ve ve kurallar uygulamaya konulmuştur.

          Spora teşvik edici özelliği sayesinde yeni ve sonraki nesillerin spora karşı ilgisini beslemek, olimpiyatların en temel hedeflerinden biri. Olimpiyat halkaları da bu anlamı destekleyen şekilde birbiriyle iç içe geçmiş beş halkadan oluşmaktadır. Olimpiyat halkalarının anlamı ise 5 ana kıtayı temsil ediyor: Avrupa, Afrika, Asya, Amerika, Avustralya. Renkleri de tüm dünya bayraklarında kullanılan 5 ortak renk.

          Paris 2024  Olimpiyat Oyunları için yukarıdaki olumlu düşüncelere katılamıyorum. Ülkeler arasında bile ayrımcılık yapılıyor. Rusya, Belarus ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) olimpiyatlara resmi olarak davet edilmediler. Ancak, Uluslararası Adalet Divanı’ nda soykırım suçlusu olarak yargılanan ve Gazze’ de 50 bine yakın insanın katili olan İsrail oyunlara katılabiliyor. Batılı ülkeler, kuralları kendi çıkarlarına göre belirliyor, ölçüleri kendi ölçüsünde ele alıyorlar. Batının tükenişini simgeleyen Paris Olimpiyat Oyunları, sporda LGBT’ yi meşrulaştırma ve yaygınlaştırmanın aracı olarak tarihe geçmiştir.

          Olimpiyat Oyunları’ nın açılışı spor dışında her türlü çürümüşlüğü temsil etti. Kollektif ruhu yansıtan, insanları spora ve sağlıklı yaşama teşvik eden, milli bilinci perçinleyen, milletleri gururlandıran Olimpiyatlar yerine, sapkın bir cinsellik ve spor ile alakası olmayan bir zihniyet tüm dünyaya izletildi. Batı’ nın çürümüş LGBT propagandası Olimpiyatlara gölge düşürdü. Sadece LGBT propagandası değil, dini değerler de açılış töreninde aşağılandı. Açılış töreninde spor yoktu! Onun yerine LGBT propagandası vardı.

          Açılış töreninde bitmek bilmeyen rezilliğe bir de bayrak krizi eklendi. Beş Olimpiyat halkasını taşıyan Olimpiyat bayrağı yetkililer tarafından ters bir şekilde göndere çekildi. Yetmedi, Olimpiyat meşalesini esrar kullanımı ve özendirmesiyle tanınan ABD’ li Snoop Dogg’ a taşıtıldı. Türkiye’ de ucundan kenarından yardımcı olmaya çabaladı. Oyunlara katılan sporcularımızın kıyafetleri ülke genelinde eleştiri konusu oldu. Diğer ülkeler kendi ülke bayraklarının renklerine ağırlık verirken, Türkiye Yunan bayrağını örnek almış. Beyazın üzerine kalın mavi çizgiler olan bir kıyafet başka bir düşünce oluşturmuyor.

          Oyunlar sırasında da skandallar sürdü. Cezayirli boksör İmane Khelif tüm dünyada gündeme oturdu. Bu sporcu  ve Taylandlı boksör Lin Yu Ting 2023’ de Dünya Boks Şampiyonası’ nda yapılan testi geçememiş ve diskalifiye edilmişlerdi.  Türk, Bulgar ve Kanadalı sporcular tarafından  parmak ve kollarıyla X işareti yapılarak protesto edildi.

          Ülkemiz için ; Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’ nda aradığımızı bulamadık. 102 sporcu ile katıldığımız dev organizasyonu maalesef altın madalya alamadan tamamladık. Sporcularımız Olimpiyatlar’ ı 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 8 madalya ile tamamladık. Milli sporcularımız tam 40 yıl sonra Olimpiyat Oyunları’ nda altın madalyayla tanışamadan turnuvaya veda etmiş oldular. Tüm ülkemizi sevindiren haberlerde aldık özellikle genç sporcularımızdan. 16 yaşındaki milli yüzücümüz Kuzey Tunçelli finale kaldı, Ersu Şaşma sırıkla atlamada final serisinde yarıştı, 17 yaşındaki milli okçu Berna Elif Gökkır aklıma gelen sporcularımız.

          En çok sevindiren ve dünyanın konuştuğu sporcumuz Yusuf Dikeç’ i unutmamamız gerekir. Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan’ dan oluşan Atıcılık Milli Takımımız, 10 metre havalı tabanca karışık kategorisinde gümüş madalya kazandı. Daha önce katıldığı 4 olimpiyatta madalya alamayan Yusuf Dikeç hedefine Paris 2024’ de ulaştı. Atıcılık müsabakalarında genelde sporcuların kullandığı lens, göz kapağı ve kulak koruması gibi teçhizat kullanmayan Dikeç, atış tarzıyla büyük ilgi çekti ve  tarzı rekorlar kıran ve madalya alan bir çok sporcu tarafından da tekrarlandı. Çok sayıda uluslararası medya kuruluşunun sosyal medya hesaplarının yanı sıra milyonlarca takipçili hesaplar sporcunun görselini paylaştı.

          Türkiye’ nin 64. Sırada bitirdiği oyunlarda kardeş Özbekistan’ ın büyük başarı göstererek 8 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalya kazanarak 13. Sırada tamamlaması sürpriz olarak yorumlandı.   

servetsenyigit@gmail.com

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 22 Kasım 2024, 07:54 tarihinde yazdırılmıştır.