RENKLİ DEVRİMLERYazar - Servet ŞenyiğitRenkli Devrimler toplumun bir kesiminin rızası sonucu karşımıza çıkmaktadır. Rızayı mümkün kılan, toplumun bir kesimini ikna sürecini tamamlayan araçlar Renkli Devrimleri inşa sürecini inşa sürecinin de temel aygıtlarını oluşturuyor. Muhalefet Partileri, NGO’ lar, Vakıflar, Dernekler, Neo-Con çeteler ile Henri Barkey, Michael Rubin vd. aracılığıyla işleyen sistem, etnik kimlik, cinsel kimlik dayatması, sözde insan hakları ihlalleri, ekolojik duyarlılıklar, hayvan hakları gibi toplumun en geniş kesimlerini hedef alan hassasiyetler üzerinden yarattıkları meşruiyet krizleriyle karşımıza çıkıyor. Renkli Devrim aygıtları tarafından kurulan bu gönüllü kabullenmeye dayalı sistem bazen seçimlerde oy oranı, bazen de kitlesel katılımlarla gerçekleşen protestolar olarak sahneye çıkıyor.
Renkli Devrimlerin hedefi, Milli Hükümeti ve Milli Devleti yıpratmak ve yıkmak, ABD emperyalizmine bağlı hükümetler kurmak, kendi ülkelerini devletsizleştirmektir. Bu programa bağlı olarak Renkli Devrimler, demokratik devrimlerin bağımsızlık, egemenlik, demokratik hürriyetler, milli meclis, vatan, toprak bütünlüğü, ülke güvenliği gibi kurumlarını hedef aldılar.
Renkli Devrimler, genellikle renkli özgürlük bayrakları altında sahnelendi. Fakat bu özgürlükler, demokratik devrimlerin getirdiği özgürlükler değildir. Renkli Devrimlerin gündeme getirdiği özgürlüklerin özü, milli devleti ve vatanı parçalama ve yıkma özgürlüğüdür. Demokratik devrimlerin getirdiği genel askerliğin kaldırılması, ordunun özelleştirilmesi ve şirketleştirilmesi de Renkli Devrimlerin programı içindedir.
Türkiye’ ye gelirsek; kapatılmayan ve seçime katılma olanağı verilen DEM Parti arayıcılığıyla PKK’ nın son yerel seçimlerde il merkezlerinde kazandığı belediyeler, önümüzdeki dönemde Renkli Karşıdevrim tehdidinin coğrafyasını vermektedir. Namluları Türkiye’ ye dönük olan ABD üsleri, Türkiye’ de tezgahlanabilecek olan Renkli Karşıdevrim girişimine silahlı dış destek olanaklarıdır. Türkiye’ de birtakım renkli devrim hazırlıkları ve denemeleri yapıldığını görebiliyoruz. İlk işaretleri yerel seçimden sonra Van’ daki yakma yıkma eylemlerinde, bu eylemleri Diyarbakır, Tunceli ve diğer bazı illere yayma girişimlerinde, 1 Mayıs’ ı bahane ederek İstanbul’ da kurulan barikatlarda gördük. Fakat çok cılız kaldılar ve başarıya ulaşamadılar.
Gezi eylemleri, SSCB’ den kopan ya da Varşova Paktı’ ndan ayrılan bir ülkede değil fakat emperyalist batının egemenliğine sınırlamalar getiren eylemleriyle NATO içinde bir asi olarak tanımlanabilecek, anti-emperyalist birikimi olan Türkiye’ de oldu. Bu açıdan Renkli Devrimler için uygun bir hedef ülke. Gezi eylemleri için Renkli Devrimci güçler de, yer aldılar, etki etmeye çalıştılar, kısıtlı olsa da etkiler yarattılar. Ama son tahlilde başarılı olamadılar. Türk Bayrağı’ nın kırmızısı karşısında renklerini veremediler. Gezi eylemleri bir Renkli Devrim girişimi değil Türk Bayrağı’ nın kırmızısıyla örülü bir dirençti.
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Kasım 2024, 09:06 tarihinde yazdırılmıştır. |