UMUDUN ŞARKISI: HAYALLERİN PEŞİNDE

Yazar - Burcu Çalışkan

UMUDUN ŞARKISI: HAYALLERİN PEŞİNDE  

Umut, hedefler ile bulunan nokta arasındaki mesafeyi kısaltan, motivasyonel bir kavramdır.

Her duyduğumuzda içimizde bir parıltıya yol açan umut; şartlar ne olursa olsun, yeni güne, doğan güneşe bir ‘Merhaba!’ diyebilmektir. Bazen de karanlık bir gecede ufukta parlayan küçük bir yıldız gibidir. Her ne kadar karanlık, her yeri kaplasa da o yıldızın varlığı, yönümüzü bulmayı sağlayan pusula gibidir. Bu yıldız, içimizdeki en karanlık anlarda bile ışığı takip etmemize fırsat verir.

Kesin olan bir şeye değil, içinde kuşku olan şeye umut besleriz. Çünkü bilinen şey zaten umulmaz. Güneşin doğuş zamanında güneşin doğuşunu umut ediyorum, batış zamanında da batışını umut ediyorum demeyiz. Güneşin doğuşu da batışı da nettir.

Umutta ise gelecek zamanda gerçekleşme olasılığı söz konusu olan bir şey için aktif çaba gösterme esastır. Yani geleceği şekillendirmek için yapılması elzem olan her şeyi yapıp, sonucu akışa bırakmayı gerektirir. Dolayısıyla umut; içi doldurulması gereken yalnızca bir hayalden ibaret değildir. Hayalleri gerçek kılacak yollar bulma konusunda da yaratıcılık ön planda olmalıdır.

Umutsuzluk çemberinde hapsolmuş hissettiğinde seni o döngüden çıkartacak tek güç yine kendi ruhunun derinliklerindedir. Umutla umutsuzluk arasındaki köprüde arafta kalırsan ruhunun derinliklerinden fısıldayacak olan “Ya bir yol bulacağım ya da bir yol yapacağım.” cümlesi sana rehber olsun. Kimi zaman cılız da kalsa, sen bu sese kulak ver. Hem belki de kafesin içinde hapsolan bülbülün söylediği şarkıların ardında bir gün özgür kalabilme umududur. Kendini bir kafese mahkum edilmiş gibi hissettiğin, umudunun yerini umutsuzluğa bıraktığı anlarda, sen yine şarkı söylemeye devam et.

Umutlu bireyler, ulaşmak istedikleri hedeflerin haritasını çıkarır ve bu hedeflerin onlara anlam kattığına inanırlar. Hedef belirleme, umudun zeminini oluşturur. Umut, sadece ummak değildir. Amerikalı psikolog Snyder’ın teorisine göre umut, bu iki düşünce sürecinin ahenkli bir şekilde çalışmasıyla ortaya çıkar. Umutlu bir insan hem ulaşmak istediği hedeflere odaklanır hem de o hedeflere ulaşmak için yeterince yol ve kaynak bulabileceğine dair düşüncelerden beslenir. Ruhu umutla kaplı bir insanın yaşamı doğduğu andan, son nefesine kadar inşa aşamasındadır.

Peki, siz hiç düşündünüz mü? Hayallerimizin bir ucunda, gerçekleşme umudu olmasaydı ne kadar amaçsız yaşardık?

Hayalleriniz ve umudunuz, zihninizin bir köşesinde varlığını her daim sürdürsün.

Hepimize bir damla Umut olması dileğiyle…

Sevgiyle kalın…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 23 Ekim 2024, 13:21 tarihinde yazdırılmıştır.