BRICS GÜCÜNÜ VE OTORİTESİNİ ARTIRIYOR

Yazar - Servet Şenyiğit

   BRICS GÜCÜNÜ VE OTORİTESİNİ ARTIRIYOR  

          Rusya Federasyonu’ na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’ nin Kazan kentinde bu yıl 16. cı BRICS Zirvesi yapıldı. BRICS üye ülkelerinin liderlerinin katıldığı yuvarlak masa toplantısı dünya kamuoyunda büyük ilgi gördü. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin de BRICS zirvesi kapsamında  bir dizi ikili uluslararası temasta bulunarak RTE, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmet Ali ile de görüştü. RTE de Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüştü.

          Birliğin genişlemesi konusunun yanı sıra finans, teknoloji ve gıda ticareti gibi konular da gündem maddeleri arasındaydı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ nin de resmi katılım başvurusu yaptığı BRICS’ e 30 ülkenin işbirliği ilgisini ilettiklerini ve üye olmak isteyenlere kapılarının açık olduğunu belirtmişti. Bu arada Türkiye’ nin durumu da ilginç. Resmi olarak üyelik başvurusu yaptığını açıklayamayan RTE ve Hükümeti , Rusya ve Çin başvuruyu açıkladıktan sonra yarım ağızla kabul etti. Denge Politikası mı dengesizlik mi anlam kargaşası yaşanıyor. NATO, ATATÜRK’ ü ve RTE’ yi tatbikatlarda hedef tahtasına koyuyor. Türkiye’ yi istemediklerini açıkça söylüyor fakat RTE hala müttefiklerimiz olarak tanımlıyor. Avrupa Birliği (AB) Türkiye’ yi 40 yıldır kapısında bekletiyor ve AB yöneticileri Türkiye’ yi AB’ ye almayacaklarını söylese de RTE ısrarla Avrupa Birliği’ ne  gireceklerini savunuyor.

          Londra merkezli ve finans kapitalin sesi olan The Economist dergisi de son sayısında endişeli olduğunu belirtiyor ve BRICS Zirvesi’ nin ABD yaptırımlarını delen büyük bir atılıma yol açacağına işaret ediyor. Rusya, “ BRICS Bridge” ( BRICS Köprüsü) adını verdiği sistemi bir yıl içinde inşa ederek küresel finans alanındaki Amerikan hakimiyetini sarsmayı planlıyor. The Economist, BRICS Köprüsü’ nün, Batı liderliğindeki düzenin kalesi olan Uluslararası Ödemeler Bankası’ ndan (BIS) rol çalabileceğinin mesajını verirken BRICS’ in planının daha ucuz, daha hızlı işlemler sağlayabileceğini ve gelişmekte olan ekonomileri cezbetmek için yeterli olacağını belirtiyor.

          BRICS dünyaya bir mesaj veriyor; “Sorunları biz çözeriz”. BRICS liderleri ayrıca yasadışı tek taraflı yaptırımların küresel ekonomi üzerindeki zararlı etkilerinden duydukları ciddi endişeyi dile getirerek bu yaptırımların ekonomik büyümeyi, enerjiyi ve gıda güvenliğini olumsuz etkilediğini ve yoksulluğu arttırdığını belirtiyorlar. BRICS üyeleri uzayda bir silahlanma yarışının önlenmesi gerektiğini vurgulayarak uzay güvenliğini sağlayacak bir belgenin oluşturulması çağrısında bulundular. Hükümler, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki rolünü güçlendirmek ve herkes için eşit koşulları teşvik etmek üzere tasarlanmış çeşitli ekonomik girişimleri içeriyor.     

          servetsenyigit@gmail.com

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Kasım 2024, 07:12 tarihinde yazdırılmıştır.