Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 05 Mayıs 2015, Salı 09:25 tarihinde eklendi. 857 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Başkan Karaca “ Kaçak sigara esnafı mağdur ediyor”

Lüleburgaz Gıda Maddeleri Odası Başkanı İlhan Karaca, kaçak sigara ticareti nedeniyle yıllık 5,5 milyar TL vergi kaybı yaşandığını ve esnafın mağdur olduğunu belirterek kaçak sigaraya karşın önlemler alınması gerektiğini söyledi.
Başkan Karaca “ Kaçak sigara esnafı mağdur ediyor”

Oda olarak esnafa yardımcı olmak amacıyla kaçak sigaraya karşın mücadele başlattıklarını ifade eden Başkan Karaca, devletin de bu konuda alınacak önlemleri arttırması gerektiğini belirtti.

Başkan Karaca yaptığı açıklamada “2010 yılı başında %5’ler seviyesinde olan vergisi ödenmemiş sigara pazarı, 2010 yılı sonunda %20’ye tırmanmıştır. Bu oran 2014 yılı itibariyle halen %20’lerin üzerindedir. Türkiye’de yıllık yaklaşık 1.1 milyar paket kaçak sigara tüketilmektedir. Bu durum, her gün yaklaşık 5 tır veya 6 konteyner yüklü kaçak sigaranın Türkiye’ye giriş yaptığını göstermektedir.

Kaçak sigara ticareti nedeniyle yıllık vergi kaybı yaklaşık 5.5 milyar TL’dir. Kaçak sebebiyle oluşan vergi kaybı yaklaşık 450 bin kişinin asgari ücretine eşittir. Kaçak sigara ticareti nedeniyle, kaçak tütün mamullerinin satışı ile haksız rekabete maruz kalan dürüst esnaflar büyük kayba uğramaktadır. Günlük cirosunun yaklaşık yüzde 60’ını sigara satışından sağlayan esnaf, çok ucuz fiyatlara satılan kaçak sigara sebebiyle, ciddi müşteri, iş ve gelir kaybına uğramaktadır. Hatta son dönemlerde, bazı esnafların bu nedenlerden dolayı dükkânlarını kapattığı bilinmektedir.

Kaçak sigara pazarının en yoğun olduğu bölgeler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaklaşık olarak her iki sigaradan biri kaçaktır. Ancak kaçak sigara ticareti son dönemde ülke genelinde hızla tırmanmaktadır. Örneğin; Akdeniz Bölgesi’nde satılan her üç sigaradan biri kaçaktır. Kaçak sigara ticareti; İstanbul, Ankara ve İzmir’de %15 seviyesini aşmıştır.

İlimizde de kaçak sigara oranı %22 civarındadır. Saha gözlemlerine göre Kırklareli’nde bulunan ruhsatsız nokta sayısı 16, açık tütün satan nokta sayısı ise 36 olarak tahmin edilmektedir. Bu rakamlar, esnafımızın kaybının büyüklüğünü göstermektedir.

Denetimsiz koşullarda ve içeriği bilinmeden üretimi yapılan bu ürünler, sokaklarda sigara satış lisansı bulunmayan seyyar satıcılar/tablacılar ve ruhsatı olmayan dükkanlar tarafından satılmaktadır. Bu ürünler; hiçbir denetime tabi olmadan, 18 yaş altı gençlere kolaylıkla satılmakta ve kamu sağlığını tehdit etmektedir.

Tütün mamulleri kaçakçılığı; ülkemizin vergi gelirlerini, istihdamı, yerli sanayiyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Kaçak sigara ticareti ile mücadelede, devletimizin şu önlemleri devam ettirmesi büyük fayda sağlayacaktır:

-          Sokaklarda kaçak sigara ticaretine yönelik denetim ve yaptırımların arttırılması

-          Ruhsat (TAPDK) işlemlerinin kolaylaştırılması, önündeki bürokratik engellerin minimuma indirilmesi

-          Sınır kapısı giriş noktalarında kontrol ve denetimlerin arttırılması

-          Esnaf açısından sorun yaratacak; eğitim kurumlarına 100 metre mesafe kuralına göre ruhsat almayacak şekilde uygulamaya geçmesi planlanan düzenlemelerden kaçınılması “ dedi.

 

Gökhan KAN

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek