Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 02 Nisan 2016, Cumartesi 09:21 tarihinde eklendi. 1360 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Lüleburgaz Otizmin Farkında

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Dünya ile birlikte yapılan “Otizmin farkındayız Dünya ile aynı renkteyiz” farkındalık etkinlikleri başladı.
Lüleburgaz Otizmin Farkında

Türkiye’de yalnızca Lüleburgaz’da organize edilen ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Dünya Otizm Farkındalık etkinlikleri Lüleburgaz Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen programla başladı.

Dün, saat 10:30’da başlayan programa Lüleburgaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Çetin, Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Uygulama İş Eğitim Merkezi Müdür V. Barbaros Görkem Şinikoğlu, Lüleburgaz Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Alper İlaslan, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

‘AMACIMIZ YARGILARI ORTADAN KALDIRMAK’

Programın açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Uygulama İş Eğitim Merkezi Müdür V. Barbaros Görkem Şinikoğlu, bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdikleri 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık etkinliklerinin amacının, bir toplu taşı aracında uçakta, minibüste, yolda yürürken otizmli bir çocuğun göstermiş olduğu davranışa ortamda bulunan insanların yargılar gözle bakmamasını sağlamaktır. Onların o durumundayken yargılar gözle bakmak değil de onlara size yardımcı olabilir miyim? Bizim için önemli olan destek olmak ve yanlarında olduğunu hissetmek olduğunu bildirmektir, dedi.

RAM Müdürü Alper İlaslan’da yaptığı konuşmada otizm hakkında teorik bilgilendirmelerde bulundu.

İlaslan “Tıbbi tanı olarak litaratürede; dış dünyadan kendilerini kısmen ve ya artarak devam eden şekliyle tümüyle soyutlamış bazı çocukları anlatmak için ‘otizm’ kavramını kullanmaktadırlar. Son yıllarda adını sıkılıkla duymaya başladığımız, görülme sıklığının artması ve en yaygın şekilde gözlenen nöropsikiyatrik bir gelişim bozukluğu olmasından dolayı ki (bu oran 68/1 olarak değerlendirilmektedir) 2 Nisan, otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan otizm farkındalık ayı çerçevesinde tüm dünyada otizm ile ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve farkındalığını arttırarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bu yıl ilçemizde dördüncüsü düzenlenen uluslararası düzeyde bir platformu bulunan otizm konusunda farkındalık yaratma amaçlı etkinlik tıbbi ve eğitsel tanılamaları gerçekleştirilmiş,  özel eğitim sınıflarımıza ve özel özel eğitim merkezlerinde eğitimlerine devam eden, yeterliliklerinden ve yaşlarından dolayı eğitim imkanlarından kısmen  ya da yararlanma imkanı sağlanamayan otizm spektrum bozukluğu tanılı ÖES 1 kadem 15, ÖES 2 kademe 6, Okulöncesi dönemde 17, kaynaştırma olarak 5, okul ve eğitim öğretim dışı olarak 9 öğrencilerimize yeni eğitim imkanlarının açılmasına ve özel eğitim kapsamında değerlendirilen öğrencilerimizin %100 oranında yerel kaynakları da harekete geçirerek eğitim imkanlarından yararlanmalarına ve okullaşmalarına katkıda sağlayacak şekilde farkındalık yaratmaktır. Bu nedenle günün anlam ve önemini bizlerle birlikte gören ve desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlara tüm otizm özel eğitim gereksinimli öğrencilerimiz ve aileleri adına teşekkür eder saygılarımı sunarım” dedi.

 ‘VERİLEN SÖZLER TUTULMADI’

Lüleburgaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Çetin’de yaptığı konuşmada, Lüleburgaz’ın otizmin farkında olduğunu söyledi. Bunları güç sahibi olanlara anlatamadıklarını belirten Çetin, geçen yıl iyi bir hava yakaladık. İyi sözler almıştık. Bugün burada belki de Lüleburgaz OÇEM’in kurdelesini kesecektik ama ne yazık ki verilen sözler tutulmadı. Lüleburgaz’da arsa sorunu var. O sorunu çözdüğümüzde inşallah 54 tane çocuğumuza bağımsız bir OÇEM açarak onlara daha iyi şartlarda eğitim görmelerini sağlayacağız, dedi.

Konuşmaların ardından program müzik dinletisi ve otizmli çocukların hazırlamış olduğu resim sergisinin gezilmesi ile sona erdi.

Uğur PİRPOR

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek