Lüleburgaz Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde yaklaşık bir yıl önce hizmete giren Evde Bakım Hizmetleri yaptıkları çalışmalarla vatandaşlardan büyük beğeni topluyor.
Konu ile ilgili olarak bilgilendirmede bulunan Lüleburgaz Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Önder Porsuk; “Çeşitli hastalıklara bağlı olarak yatağa bağımlı olan bireylere evinde ve aile ortamında sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde verilen muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon gibi sağlık hizmetlerine Evde Sağlık Hizmetleri adı verilmektedir. İlçemizde köyler de dahil olmak üzere ihtiyacı olan tüm bireylere evde sağlık hizmeti verilmektedir.
Kimler Yararlanabilir?
Evde sağlık hizmetlerinden hastalığı nedeniyle tanısı konulmuş ve evinde sürekli yatarak tedavi olması gereken, yürüyemeyen ve yatağa bağımlı, özel ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek durumdaki yatalak hastalar yararlanabilir. Bu tanımdan da kolayca anlaşılacağı üzere Evde Sağlık Hizmetleri Birimlerince tanısı konulmuş, tedavisi düzenlenmiş hastaların takibi yapılmakta olup, tanısı konulmamış hastalara teşhis koymak üzere hizmet verilmemektedir.
Hizmetin Özelliği
Evde Sağlık Hizmetleri Birimleri randevu sistemi ile ve mesai saatleri içerisinde hizmet sunmaktadır. Ziyaret sıklığı hastalığın durumuna göre hekim tarafından belirlenmektedir. Unutulmaması gereken bir husus da Evde Sağlık Hizmetleri Birimlerinin görevinin durumları hastalığın olağan sürecinde seyreden hastalara hizmet vermekle sınırlı olduğudur. Acil durumlarda Evde Sağlık Hizmetleri Birimleri değil, 112 Acil Ambulans Servisi aranmalıdır.
Hizmetlerimiz Nelerdir?
• Tanısı konularak tedavisi düzenlenmiş hastaların takibini yapmak,
•Tıbbi cihaz, malzeme ve ilaç kullanımına ilişkin raporların çıkartılmasına yardımcı olmak,
•Gerekli durumlarda hastalık raporu çıkartılmasına yardımcı olmak,
•Evde kullanımı gerektiren tıbbi cihaz ve ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek,
•Hasta ve yakınlarına evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler, hastalık, tedavi, bakım eğitimi vermek ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi için bilgilendirmek,
•Hizmet verilen hastaların ağız ve diş sağlığı muayene ve tedavisini sağlamak,
•Ekipler tarafından gerektiğinde hasta nakil araçları ile hastanın hastaneye naklini sağlamak,
•İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen, hastanın hastalığına bağlı olarak kullandığı ilaçları yazmak ve ilaç kullanımı ile ilgili bilgi vermek gibi hizmetler örnek olarak sayılabilir. Bunun yanında hastaların durumlarına göre özel hizmet ihtiyaçlarına da olanaklar dahilinde çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Ama unutulmamalıdır ki bu sürecin en önemli yapı taşı hasta yakınlarıdır. Çünkü onların bilinçli yaklaşımları ve sabrı hastanın iyileşmesini hızlandıran en önemli etkendir. Ekiplerimizin evde sağlık hizmetlerindeki belki de en önemli rolü, hasta yakınlarını eğitmek, bilinçlenmelerini sağlamak ve bu zorlu süreçte yalnız olmadıklarını hissettirmektir.
Ne Tür Hastalara Hizmet Verilmektedir?
• Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı gibi hastanın eve ve cihazlara bağımlı olmasına neden olan ağır solunum sistemi hastalıkları,
• Çeşitli sebeplerle yatağa bağımlı olmuş hastalar,
• Terminal dönem palyatif bakım hastaları,
• İleri derecedeki kas hastaları,
• Çok ileri yaşa bağlı olarak hareket edemeyen hastalar örnek olarak gösterilebilir.
Bu noktada tekrar hatırlatılması gereken en önemli husus Evde Sağlık Hizmetleri Birimlerinin evde sağlık hizmetine ihtiyacı olduğu görevli hekimce belirlenmiş, birime kayıtlı hastalarına, randevulu olarak hizmet verdikleridir. Zaman zaman hizmetin amacı tam olarak anlaşılamadığından yapıldığı düşünülen, “Yakınım yürüyebiliyor, ama bir sağlık kuruluşuna gitmek zor oluyor, evde enjeksiyon yapmaya gelir misiniz?” , “Yakınım yatağa bağımlı bir hasta değil, ama yorulmasın diye evde hizmet almak istiyoruz” gibi başvurulara olumlu yanıt verilememektedir.
Nasıl Başvurabilirsiniz?
Başvurular, aile bireyleri tarafından hastanın nüfus cüzdanı ile Toplum Sağlığı Merkezi veya Aile Sağlığı Merkezlerine bizzat müracaat ederek veya Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesindeki Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezine 444 38 33 numaralı telefondan ulaşılarak yapılabilir.” Dedi.
Ertan BAYER