Yılbaşı biletleri satışa çıktı
Trakya'da 24 Kasım Öğretmenler Günü törenlerle kutlandı
BTP’den Belediye’ye BAL GÖÇ sorusu
Bu haber 26 Mayıs 2016, Perşembe 09:24 tarihinde eklendi. 6601 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Çamlıca Tohumculuk’tan Çiftçiyi sevindiren tanıtım

Lüleburgaz’a bağlı Büyükkarıştıran beldesinde Ertuğrul Çamlıca’nın sahibi olduğu Çamlıca Tohumculuk, dün bölge çiftçisini sevindirecek bir etkinliğe imza attı. Çamlıca Tohumculuk tarafından düzenlen DRAGANA Buğday Çeşidi tarla tanıtım toplantısı Karamusul Köyü’nün E-5 sırında bulunan Ertuğrul Çamlıca’ya ait 370 dönümlük DRAGANA Buğday ekili tarlada yapıldı.
Çamlıca Tohumculuk’tan  Çiftçiyi sevindiren tanıtım

Tarla gününe Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürü Abuzer Sağdıç,  Ziraat Bankası  Büyükkarıştıran Şube Müdürü Turgut Balcı, Müdür  Yardımcısı Aydemir Seyhan, Lüleburgazlı Tarım Firmaları ve çiftçiler, Babaeskili Tarım Firmaları ve Çiftçiler, Havsa Ziraat Odası Temsilcileri, Tarım Firmaları ve Çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Çamlıca Tohumculuk Sahibi Ertuğrul Çamlıca; “Bugün gerçekleştirdiğimiz Tarla Tohum Tanıtım Gününde Bulgaristan’dan İthal Ettiğimi DRANA isimli buğday çeşidini tanıtmak için sizleri davet ettik. Bu çeşit bölgemizdeki üreticiyi ekonomik olarak rahatlatacak getirisi olan bir çeşit. Tanıtım gününe katıldığınız için hepinize çok teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra Çamlıca Tohumculuk Danışmanı Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tohum Islah Uzmanı Yardımcı Doçent Doktor Necmi Beşer DRAGANA buğday çeşidi hakkında bilgi verdi.

Necmi Beşer yaptığı konuşmada; “Bugün burada tanıtımını yaptığımız DRAGANA Ekmeklik buğday çeşidi 2010 yılında  Bulgaristan Dobruca Tarım Enstitüsü tarafından tescil ettirilmiştir.  Dobruca Tarım Enstitüsü Raporlarına göre  dekar başına  900-950 kg verim potansiyeline sahiptir. Bölgemizde de bu verimin dekar başına 700-750 kilogramdan aşağıya düşmeyeceğini tahmin ediyoruz.  Kışlık ve kılçıklı bir çeşittir.  Külleme, kahverengi ve sarı pas hastalıklarına dayanıklılığı iyidir.  Orta erkencidir.  Yatmaya dayanıklıdır.  Soğuğa dayanıklılığı iyidir.  Kuraklığa toleranslıdır.  Dane dökülmesine dayanıklıdır.  Bitki boyu 85-90 cm’dir.  1000 dane ağırlığı 43-46 gramdır.  Hektolitre ağırlığı 79-83 kg’dir.  Protein yüzde 11,5-12,5 Gluten yüzde 34, Gluten indeksi  yüzde 91 Tavsiye edilen ekim sıklığı dekar başına 28 kilogramdır” dedi.

Tarla tanıtım gününde bölgemizde ekilen diğer buğday ve arpa çeşitleri de özel ekim stantları ile tanıtıldı ve karşılaştırıldı.  DRAGANA’nanın tanıtımın ardından Ertuğrul Çamlıca, yine ana vatanı Bulgaristan olan KUBER isimli arpa çeşidini tanıttı. Çamlıca KUBER’in soğuğa ve hastalıklara dayanıklı bir Arpa çeşidi olduğunu söyledi.

Tanıtım konuşmasının ardından programa katılan Büyükkarıştıran Cami İmamı’da ürün için dua okudu.  Katılımcılara şapka dağıtımı ve pilav-ayran ikramı yapıldıktan sonra Tarla DRAGANA Tanıtım Programı sona erdi. Programa katılanlar da DRAGANA tohum  çeşidinin çiftçiye önemli bir katkısı olacağı görüşünde birleşti.

 

Ertan BAYER  

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek