Son yıllarda Türkiye’de dikkat çeken ve başarılı sonuçları ile daha sık uygulanmaya başlayan hastanın kendi kanından hazırlandığı için doğal bir tedavi yöntemi olarak kabul edilen PRP (Kök Hücre) tedavisi Özel Lüleburgaz’da da Tıp Merkezi tarafından özellikle diz hastalıklarının tedavisinde etkin olarak kullanılmaya başlandı.
Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi doktorlarından Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk’ten; PRP (Kök Hücre) nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır ve diz kireçlenmesinde uygulanan PRP tedavisinde başarılı sonuç almak için dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi aldık.
Prp (Kök Hücre) Nedir?
PRP (Platelet Rich Plasma) trombositten zengin plazma anlamına gelir. PRP yeni bir tedavi şeklidir. Ciddi bir riske sokmadan doğal yoldan kas-iskelet sistemi yaralanmaları ve hastalıklarının iyileşmesini hızlandıracak umut verici bir çözümdür.
Ne sıklıkta kullanılır? Etkisi ne zaman başlar?
Genellikle 2-3 hafta arayla 6 aylık dönem içinde 3 enjeksiyona kadar yapılabilir. İlk veya ikinci enjeksiyondan sonra tam iyileşme olabilir. PRP tedavisi hemen etki eden geçici bir çözüm değildir. Yaralı dokuların yenilenmesi ve tamiri zaman alacaktır. İşlemden sonra doku iyileşmesini hızlandırmak için fizik tedaviye devam edilebilir. PRP tedavisinin amacı dokuları iyileştirerek ağrıyı geçirmek olduğu için, sonuçları almak uzun sürebilir. İlk iyileşme belirtileri birkaç hafta içinde görülebilir ve iyileşme zamanla artarak devam eder. Kök hücrelerin kullanıldığı hastalıklar Kök hücrelerin, kalp kasının yenilenmesinde, dejeneratif ve iltihabi kıkırdak ve kemik hastalıklarında, diyabet tedavisinde, ateroskleroz nedeniyle işlevini yitiren kan damarlarının yenilenmesinde, Parkinson ve Alzheimer gibi santral sinir sistemi hastalıklarında, omurilik yaralanmalarında, karaciğer hasarlarında ve çeşitli kanserler dahil olmak üzere birçok hastalık gruplarında kullanılabilmeleri için çalışmalar hızla devam etmektedir. Etkili olduğu hastalıklar 1. Eklem kireçlenmesi (Osteoartrit): Diz, omuz, kalça, boyun ve bel osteoartriti. 2. Omuz ağrıları: Rotator manşon yaralanmaları 3. Kronik plantar fasiit (topuk dikenli veya dikensiz) 4. Ön çapraz bağ yaralanmaları 5. Pelvik ağrı ve instabilite 6. Boyun ve bel ağrıları 7. Tenisçi ve golfçu dirseği 8. Ayak bileği burkulmaları 9. Tendinitler 10. Bağ zorlanmaları 11. Meniskus yırtığı 12. Kas romatizması
Tıp Merkezi’nde özellikle DİZ HASTALIKLARI ile ilgili PRP tedavisi uyguladığınızı biliyoruz. Diz hastalıklarında nasıl bir uygulama yapıyorsunuz?
PRP tedavisinin birincil kullanım alanı eklem kireçlenmeleridir. Kireçlenme denince de akla en sık olarak diz kireçlenmesi gelmektedir. PRP tedavisi diz kireçlenmesinde genel olarak ayda bir kez 3 defa uygulanmaktadır. PRP yine göreceli sık karşılaşılan kalça kireçlenmesinde de kullanılmaktadır. Bu tedavi uygun şekilde yapıldığında son derece iyi sonuçlar vermektedir.
Hastalar Dizde hangi belirtileri dikkate almalılar?
Dizlerde çömelme veya ayağa kalkmada sorun varsa, dizlerde bazı hareketlerle tutulma kilitlenme oluyorsa, diz ekleminde yürümeyle, merdiven inme ve çıkmayla artan ağrılar varsa, dizleri kıvırarak oturmakta sorun yaşanıyorsa, zaman zaman dizlerde şişlik oluyorsa osteoartritten şüphelenilebilir. Özellikle kadınlarda menopoza bağlı durumlar atlanmamalıdır. Menopoz sonrası kalça bağlarındaki zayıflamalar ve kıkırdak yapısının yumuşamasıyla birlikte diz eklemi yükü artar, dizlerdeki açılanmayla birlikte dizlerin iç kısmına daha fazla yük biner. Bu da eklem yüzlerinin aşınma, eklemde kıkırdakların yumuşaması ve kemikteki deformasyonların gelişmesiyle sonuçlanır.
Diz Hastalıklarında PRP Tedavisinin başarısı nelere bağlıdır?
PRP için gerekli trombosit ayrıştırma işlemi bu iş için geliştirilmiş ve optimize edilmiş özel kitler ve santrifuj cihazları ile yapılmalıdır. İkinci önemli faktör ise uygulama tekniğidir. PRP’nin uzman bir ekip tarafından hazırlanması ve uygulanması önemlidir. Bir de, diz kireçlenmesinin tedavisinde PRP ile beraber mutlaka yapılması gerek olmazsa olmazlarımız vardır. Bunlardan ilki hastanın dizini korumasıdır. Yani hasta merdiven inip çıkmak, diz katlamak, çömelmek gibi zorlayıcı diz aktivitelerinden kaçınmalıdır. İkinci olmazsa olmazımız egzersizdir. Hastalara mutlaka diz koruyucu egzersiz programı verilmeli ve hasta buna en az 3 ay devam etmelidir. Son olmazsa olmazımız ise kilo kontrolüdür. Bu konu diz kireçlenmesi için hayati önem taşımakta olup, hasta kesinlikle kilo almamalı, obez ise fazla kilosunu vermek için gerekli çabayı sarfetmelidir. Yan etkisi var mıdır? PRP’de hastanın kendi kanı kullanıldığı için, enfeksiyon riski yoktur ve alerjik reaksiyon ihtimali ise çok düşüktür.
Ertan BAYER