Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, hayvan barınakları, kırsal alan, orman ve tarım arazilerine gidenlerin keneden korunmak için vücutta açık kısım kalmayacak şekilde giyinmeleri gerektiğini söyledi.
Cerit, yaptığı açıklamada, vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kenelere karşı uyarıda bulundu.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğunu hatırlatan Cerit, hayvanlarda belirtisiz seyreden hastalığın insanlarda öldürücü etki gösterdiğini belirtti.
- Nasıl korunmalı
Mikrobun vücuda girmesinin ardından 1 ile 9 gün arasında belirti gösterdiğini vurgulayan Cerit, "Bu süre Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında kene tutunmasından sonra genellikle en az 1 en fazla ise 9 gün olabilmektedir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, çobanlar, mezbaha çalışanları, veterinerler, kamp ve piknik yapanlar risk altındadır. Hayvan barınakları, kırsal alan, orman ve tarım arazilerine gidenler, kenelerden korunmak için vücutta açık kısım kalmayacak şekilde giyinilmelidir. Kenelerin daha kolay fark edilmesi amacıyla açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, keneler çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi, hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas edilmesi, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir."
- Hastalık belirtileri
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kanama olması şekliyle belirti gösterdiğini aktaran Cerit, vücuduna kene yapışmış kişilerin en yakın sağlık merkezine başvuruda bulunması gerektiğini kaydetti.
A.A.