Bu haber 12 Temmuz 2016, Salı 12:08 tarihinde eklendi. 1687 kez okundu.
KÜÇÜK BEYLER İÇİN SÜNNET ZAMANI
Bazı küçük erkek çocukları için okulların kapanması başka anlamlara gelir. Özellikle bahar ve yaz ayları sünnet operasyon dönemidir. Yaz tatilinin başladığı Haziran ayında sünnet operasyonları da başlar. Sünnet, penisin ucunda, idrar çıkışının olduğu bölgedeki deliği kapatan ve derinin katlanmasıyla oluşan kısmın kesilerek çıkarılması anlamına gelir. Sünnet, çocuk için hassas bir konudur. Bu nedenle ebeveynler, çocukları için sünnet kararı alırken dikkatli olmalıdır.
Bazı küçük erkek çocukları için okulların kapanması başka anlamlara gelir. Özellikle bahar ve yaz ayları sünnet operasyon dönemidir. Yaz tatilinin başladığı Haziran ayında sünnet operasyonları da başlar. Sünnet, penisin ucunda, idrar çıkışının olduğu bölgedeki deliği kapatan ve derinin katlanmasıyla oluşan kısmın kesilerek çıkarılması anlamına gelir. Sünnet, çocuk için hassas bir konudur. Bu nedenle ebeveynler, çocukları için sünnet kararı alırken dikkatli olmalıdır.
Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzm. Op. Dr. Ferruh Perdar sünnet ile ilgili dikkat edilmesi gereken konular hakkinda su bilgileri verdi;
Sünnet ne zaman yapılmalı?
İdeal sünnet yaşı pek çok doktor tarafından 0 ile 2 yaş arası olarak kabul edilir. Ancak sünnet derisinin bebeğin normal idrar çıkışını sağlayacak genişlikte olmaması, yani fimozis, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve bunun gibi istek dışı, yani tıbbi zorunluluk gerektiren durumlarda yaşa ve zamana bakılmaz. Penis ucunda darlık saptanan çocuklar için sünnet zamanı idrar yapmadaki zorlanma şiddetine, idrar çıkmadaki darlığın derecesine, idrarın kalibrasyonuna göre acilen, hemen veya en kısa sürede gibi alternatiflerden biri doktor tarafından seçilir. Bu konudaki zaman tamamen doktorun ve darlığın derecesine göre yorumlanır. Ancak darlık varsa ve eninde sonunda sünnet olunacaksa, başka herhangi bir komplikasyon gelişmesini beklemektense bir an önce darlığı açma yani sünnet operasyonuna başlamak gerekir.
KİMLER SÜNNET YAPABİLİR?
Ülkemizde sünnet, en eski hekimlik uygulamalarini düzenleyen kanunda belirtildigi gibi hekimler, saglik memurlari ve hatta uygun süre bir saglik memuru ile çalisan kisilerce bile yapilabilmektedir. Ancak günümüzde en yaygin üroloji uzmanlari, çocuk cerrahlari, ya da genel cerrahlar tarafindan yapilmaktadir. Ancak sartlar uygun olmadiginda en azindan ehil bir doktor tarafindan yapilmasi gerekir.
KOMPLIKASYON VE SAKINCALAR
Sünnet sirasinda derinin fazla ya da az birakilmasi, kötü nedbe dokusu kalmasi, kanama, sekil bozukluklari, idrar yolunun zarar görmesi gibi kalici sakatliklar ve enfeksiyon karsilasilabilecek problemlerdir. Konuda deneyimli kisilere yaptirilmasi ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir.
UYARILAR
Halk arasinda dogustan sünnetli ya da peygamber sünnetli olarak bilinen hipospadias durumu varliginda kesinlikle sünnet yaptirilmamalidir. Çünkü bu hastalarda idrar deligi olmasi gereken yerde degildir. Bu durumun ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Yapilacak ameliyatlarda sünnet derisi kullanilmaktadir.
Ailede kan hastaligi ya da kanama hastaligi varsa çocuk hiç bir yakinmasi olmasa bile bir doktora basvurulmadan sünnet ettirilmemelidir. Düsme ya da dis çekimi sonrasi uzun süre kanama öyküsü olan, igne yapildiktan sonra veya bir darbe sonrasi büyük sislik ve çürükleri olusan çocuklar ile zaman zaman kendiliginden dis eti ya da burun kanamasi olan çocuklarin mutlaka kan testleri yapildiktan sonra sünnet edilmeleri gerekir. Ailede bulunan kronik(müzmin) hastaliklar, önceden geçirilmis önemli rahatsizliklar(örn hastanede yatmayi gerektiren) ve ameliyatlar da girisimi yapacak olan hekim tarafindan bilinmelidir. Sorunlari olan hastalarda sünnetten önce gerekli önlemler alinarak tehlikeli durumlar olusmasinin önüne geçilebilmektedir.
YÖNTEMLER NELERDİR?
Her ne kadar sünnet uygulamasi konusunda birkaç degisik yöntem mevcut ise de, günümüzde uzmanlarin en sik uyguladigi, güvenilir, yan etkileri en az olan yöntem cerrahi yöntem olup, klasik olarak sünnet derisinin cerrahi yoldan kesilerek uçlarin birbirine dikilmesi seklinde yapilir.
Acil sünnet durumları nelerdir?
•Sünnet derisi iltihapları
•Zor işeme ve sünnet derisinde balonlaşma
•Tekrarlayan idrar yolu iltahapları
•Vezikoüreteral reflü (VUR) gibi doğumsal bazı idrar yolu hastalıkları
•Pantolon fermuarı çekerken penis dokusunun sıkışması
Penis bozukluğu varsa
Erkek çocuklarında sünnet derisi 3 yaşına kadar penisin ucundaki etli kısma yapışıktır. Bunun el ile açılmaya çalışılması yanlış ve tehlikelidir. Çocukta tekrarlayan sünnet derisi ya da idrar yolu iltihapları olmuyorsa erken-acil sünnet şart değildir. Sünnetsiz peniste sadece görünümü düzeltmek gibi bir amaçla sünnet yapılması mecburiyeti olmadığı gibi sünnet yapılması idrar kaçır-mayı önlemez ya da çocuğun hızlı büyümesine yardımcı olmaz. Zaman zaman sünnet derisi altında izlenen beyaz-sarı renkli inci tanesine benzer oluşumlar sanılanın tersine iltihap bulgusu değil, sünnet derisini penisten ayırmak için vücudun salgıladığı "smegma" adı verilen özel bir sıvıdır. Bu görünüm de acil sünnet yapılmasını gerektirmez. Ayrıca kendinde veya ailesinde kan hastalıkları olan çocuklarda sünnet hayati tehlike içerebilir. Halk arasında “peygamber sünneti” olarak bilinen doğumsal penis bozukluğu olan çocuklar sünnet edilmemeli ve mutlaka üroloji uzmanına muayene ettirilmelidir.
Yenidoğan sünneti HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Yenidoğan sünnetinin herhangi bir nedenle yapılan diğer sünnetlerden teknik olarak bir farkı olmasa da yapılma zamanı ve nedenleri açısından farklılıkları vardır. Doğumdan itibaren ilk bir ay içinde yapılan sünnetlere yenidoğan sünneti denir ve en sık nedeni fimozis durumudur.
Ayrıca sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları da neden ne olursa olsun yenidoğan sünneti için yeterli gerekçeyi oluşturur. "Balanit" denilen sünnet derisinin enfeksiyonu fimozisle birlikte olsun olmasın yenidoğan sünnetini gerekli kılar.
|