Lüleburgaz’ın kanalizasyon çilesi
TEMA’dan gazetemize ziyaret
Lüleburgaz’da su kesintisi giderildi
Yağlı Tohumlar’dan İYİ Parti’ye ziyaret
Bu haber 21 Temmuz 2016, Perşembe 09:14 tarihinde eklendi. 3566 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

DİZ HASTALIKLARINDA CERRAHİDEN ÖNCE SON DURAK “HYALÜRONİK ASİT UYGULAMASI”

Osteoartrit (Kireçlenme) hastalığında, cerrahi müdahale öncesinde çeşitli enjeksiyon yöntemleri, hastaların şikayetlerinde azalma, yaşam kalitesinin artması ve operasyon öncesi zaman kazanılmasını olanaklı kılıyor.
DİZ HASTALIKLARINDA CERRAHİDEN ÖNCE SON DURAK  “HYALÜRONİK ASİT UYGULAMASI”

Uzmanlar eklem içi 'hyalüronik asit' enjeksiyonu ile şikayetlerde 1 yıl süreyle rahatlama sağlandığı ve hastalığın erken dönemlerinde ağrı kesici ve 'anti-inflamatuar' ilaçlarla yaşam kaliteleri artırdığı kaydediliyor.

Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Hekimlerinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet PEKUZ’dan Osteoartrit (Kireçlenme) Hastalığı ve bu hastalığın cerrahiden önceki tedavi seçeneklerinden biri olan ‘hyalüronik asit’enjeksiyonu ile ilgili bilgi aldık..

 

Osteoartrit Nedir ?

Osteoartrit, halk arasında bilinen ismiyle kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun  yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı en sık görülen eklem hastalığıdır. En sık diz, kalça, el bileği ve omurgada görülmektedir. Eklem kıkırdağı ve altındaki kemik bütünlüğünün bozulmasına neden olan çok çeşitli etmenler sonucu ortaya çıkan semptom ve klinik muayene bulgularla karakterize bir hastalıktır.

Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat fazla görülür. Genelde 50 yaşın üstünde ortaya çıkan bir durumdur. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte eklemlerde yük taşınmasını sağlayan kıkırdağın tamamen ortadan kalktığı ve kemik yüzeylerin birbiri ile temas etmeye başladığı görülür. İlerleyen kıkırdak harabiyeti ile birlikte eklemde ağrı ortaya çıkar.

 

Osteoartrit (Kireçlenme) tanısı nasıl konur?

Hastanın muayenesinde eklemde şişlik, kıkırdak yüzeylerde ağrı, eklem hareketlerinde kısıtlılık saptanabilir. OA tanısının konabilmesi için genellikle direkt grafiler yeterlidir. Eklem aralığında daralma, kıkırdak altı kemik doku bölgelerinde yoğunluk artışı ve kemik kistlerinin oluşması, eklem kenarlarında kemik çıkıntıların (osteofit) oluşması osteoartrit bulguları olarak görülebilir.

Diğer eklem hastalıklarının dışlanabilmesi için kan tahlilleri ve kemik sintigrafisi yapılabilir. Magnetik rezonans görüntüleme (MR) ile ekleme ait yumuşak dokular ayrıntılı olarak değerlendirilebilir. Kemik dokuların ayrıntılı değerlendirmesi bilgisayarlı tomografi (BT) ile gerçekleştirilebilir.

 Osteoartrit En Çok Kimlerde Görülür?

 Osteoartrit özellikle 60 yaş üzeri olanlar
 Aşırı kilosu bulunanlar
 Eklem hastalığı geçirenler
 Eklemin etkilendiği yaralanmalara maruz kalanlar
 Ekleme yönelik cerrahi müdahale yapılanlar
 Doğumsal eklem hastalıkları olanlar
 Mesleki olarak eklemlerini aşırı ve uzun süre zorlayanlarda osteoartrit (eklem kireçlenmesi) riski daha fazladır.

 

Osteoartrit Kadınlarda Daha Sık Görülüyor!

Özellikle diz ve eller olmak üzere, eklemlerde meydana gelen osteoartrit kadınlarda daha yaygın ve şiddetlidir. Kadınlar özellikle menopozdan sonra daha fazla risk taşırlar. Hormonların kıkırdak doku üzerine olumlu etki yaptığına dair çalışmalar vardır.

 

Osteoartrit (Kireçlenme) nasıl tedavi edilir?

Osteoartrit’te mevcut tedavi yaklaşımları hastaların ağrılarının en düşük seviyelere inmesini ve eklem hareketlerinin korunmasını sağlamaya yöneliktir. Osteoartrit tedavisinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta hastalığı önlemeye yönelik koruyucu önlemlerin alınmasıdır. Bunların başında kilo hastalığın erken evrelerinde eklem zarlarında ortaya çıkan inflamasyonu baskılamak için ilaç tedavilerinden faydalanılabilir. Bu amaçla, tablet ve lokal kremler olarak bulunan anti inflamatuar ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavisine ek olarak, kıkırdak dokunun yeniden yapılanmasını sağlamaya yönelik eklem içine hyaluronik asit içeren sıvıların enjeksiyonu en çok uyguladığımız tedavilerden biri.. Yine, kortikosteroid enjeksiyonları ya da ağız yoluyla glukozamin kondoritin gibi kıkırdak yapıtaşlarını içeren ilaçların kullanımı diğer tedavi seçeneklerini oluşturur. Bu tedavi yaklaşımlarından fayda görmeyen, sınırlı yarar elde edilen ya da şikayetleri tekrarlayan hastalarda cerrahi tedaviler de uygulanabilir.

 

Hyaluronik asit içeren sıvıların enjeksiyonu ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

İşlem hyalüronik asit preparatlarının eklem içine enjekte edilmesinden ibarettir.

Hyalüronik asit doğal olarak eklem sıvısının elementlerinden biridir. Bu madde eklemi oluşturan kemiklerin yumuşak bir biçimde diğeri üzerinden kaymasını ve eklem yük aktarımı sırasında şok absorbsiyonu sağlar.

 

Diz osteoartritinde tedavinin ilk amacı ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Normal olarak ağrı kesiciler ve fizyoterapi kullanılmakta, zaman zaman lokal ağrı kesiciler tedaviye eklenebilmektedir. Bu tedaviler bazen yetersiz olmakta zaman zaman da yan etkileri ortaya çıkmaktadır. Bu durumda alternatif tedavi yöntemleri ve cerrahi yöntemler devreye girmektedir. Eklem içi kayganlaştırıcı sıvı enjeksiyonları bazı hastalarda ilaç ve fizyoterapi ile giderilemeyen ağrıları gidermek mümkün olmaktadır. Horoz ibiği ve sentetik olarak üretilen iki farklı preparat vardır.

 

 

Kısa dönemdeki etkiler

·         • Enjeksiyon sonrası ağrı, sıcaklık artışı, hafif şişme gibi lokal reaksiyon bulguları görülebilir. Bu bulgular genellikle uzun sürmez ve buz uygulamasına iyi cevap verir.

·         • Enjeksiyon sonrası ilk 48 saat dize fazla yüklenmekten, örneğin uzun süre ayakta durmaktan, koşmaktan ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.

 

Uzun dönemdeki etkiler

 

·         • Enjeksiyondan bir süre geçtikten sonra diz ağrısında bir azalma olur.

·         • Hiyalüronik asit ödem giderici ve ağrı kesici olarak etki ettiği gibi vücudun kendi üretimini de uyarır.

·         • Etki; ortalama 1 yıla kadar etki edebilir. 

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek