Lüleburgaz’ın kanalizasyon çilesi
TEMA’dan gazetemize ziyaret
Lüleburgaz’da su kesintisi giderildi
Yağlı Tohumlar’dan İYİ Parti’ye ziyaret
Bu haber 31 Ağustos 2016, Çarşamba 09:21 tarihinde eklendi. 2144 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

GÜRÜLTÜ SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR

Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Odyometrist’i Kıymet Kalanbak, gürültülü ortamda çalışmanın insan sağlığına zararları hakkında bilgi verdi.
 GÜRÜLTÜ SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR

Gürültüyü hoşa gitmeyen, istenmeyen, rahatsız edici bir ses olarak yorumlayan Kalanbak, işe girişlerde ve normal hayatta ‘’ İşitme Testi’’ nin yapılması gerektiğini vurguladı.

Aynı zamanda gürültünün çağımızın önemli endüstriyel ve çevre sorunlarından biri olduğunu belirten Odyometrist, ‘’  Endüstriyel makine ve araç-gerecin çıkardığı sesler, yeterli ve etkin önlemler alınmadığı takdirde özellikle o iş kolunda çalışanlara önemli ölçüde zarar verebilmektedir. Örneğin, Tekstil endüstrisinde (4000 – 7000 devir / dakika) yüksek devirde dönen büküm makineleri, yaygın bir şekilde kullanılan mekikli dokuma tezgahları, motorlar ve havalandırma sistemine ait klima santrallerinin çıkardığı sesler birer gürültü kaynağıdır. ‘’ dedi.

‘ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDE ETKİLİ ‘

Kalanbak, ‘’ Gürültü, insan sağlığı üzerinde de büyük etkiye sahiptir. Gürültünün insan üzerindeki başlıca etkilerini kısaca değerlendirirsek, ilk olarak psikolojik etkileri (sinir bozukluğu, korku, rahatsızlık, tedirginlik, yorgunluk, zihinsel etkilerde yavaşlama, uykusuzluk vb.) söyleyebiliriz. İkinci olarak da iletişime, iş verimine ve iş güvenliğine olan etkisi gözümüze çarpar. Üçüncü ve son olarak fizyolojik etkiler ön plana çıkar.  Fizyolojik etkilerin işitme duyusunda oluşturduğu olumsuz etkileri, işitme kaybı ya da işitme eşiğinin kayması adı verilen işitme duyusunda azalma, kulak ağrısı, mide bulantısı olarak ifade edebiliriz. ‘’ dedi.

Gürültülü bir ortamda çalışanların maksimum çalışma saatlerine örnek veren Odyometrist Kalanbak, 90 dB için maruz kalma süresi 8 saat, 95 dB için 4 saat, 100 dB için ise 2 saat olması gerektiğini vurguladı.

Gürültü düzeyinin önlenebilmesi için gürültü düzeyinin ölçülmesi ve bunun için ses düzeyi ölçü aletleri, frekans analizörleri ve kişisel veya ortam gürültü dozimetrelerinin kullanıldığını belirtti. Kalanbak, ‘’ Bir iş yerinde tüm bu analizler olmadan da eğer bir kişi çalışma saatleri içerisinde iş yerinde karşılıklı konuşmada birbirini anlamak da zorluk çekiyorsa, iş bitiminden sonra kulağında bir çınlama ve sese maruz kalıyorsa bu bir kişi için ileride kalıcı bir işitme kaybına neden oluşturabilir.‘’ dedi.

 

‘ İŞİTME KAYBI ‘

Belli başlı etkenlere bağlı olan işitme kaybına dikkat çeken Kalanbak, ‘’ İşitme kaybı uzun yıllar süresince oluşur. Yavaş, ilerleyici ve ağrısız olduğu için fark edilmeyebilirler. Fark edebildiğiniz kulakta çınlama veya uğultudur. Bu da uzun süreli olarak işitme sinirine zarar veren gürültüye maruz kalma sonucunda gelişir. Veya insanların söylediklerini anlama güçlüğü çekilebilir. Özellikle gürültülü bir ortamdayken insanlar mırıldanıyor gibi gelebilir. Bu yüksek frekans işitme kaybının başlangıcı olabilir ve işitme testi bunu tespit edebilir. Eğer bu bulgulardan herhangi biri varsa kulakta kulak kiri veya kulak enfeksiyonu gibi düzeltilebilir hastalıklarınız olabilir. Ancak gürültüye bağlı işitme kaybı da olabilir. ‘’ dedi.

Kalanbak, ‘’ Her durumda işinizi şansa bırakmayın. Gürültüye bağlı işitme kaybı kalıcıdır. Eğer işitme kaybından şüpheleniyorsanız bir KBB uzmanına görünün. Doktor işitme problemini teşhis eder ve en iyi tedavi yolunu önerir. ‘’ diyerek önerilerde bulundu.

İşitme kaybı sorunuyla karşılaşmamak için herkesin kendince çözümler üretebileceğini belirten Odyometrist, tüm bu olumsuzlukların ortadan kalkması için alınması gereken önlemleri de kısaca açıkladı. ‘’ En iyi kulak koruyucusu yani kulağa iyice uyan rahatça kullanılabilir. Tıkaçla kulak yolundaki küçük bir açıklık koruyucunun etkinliğini önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle iyi bir koruyucu kulağa iyice oturandır. Kulak tıkaçları takıldıktan sonra konuşma veya herhangi bir şeyi çiğneme sonucu yerinden çıkabilir. Bu nedenle çalışırken zaman zaman kontrol edilerek yerine iyice yerleştirilmelidir. Eğer kulak tıkaçları devamlı temiz bulundurulur ise kulakta tahriş ve diğer herhangi bir reaksiyona neden olmaz. Günümüzde tüm bu olumsuzlukların oradan kaldırılması için ses düzeyi 80 dB geçen iş yerlerinde çalışanlara bu konuyla ilgili eğitimler verilmelidir. Çalışanların her 6 ay da veya 1 sene de işitme testleri mutlaka yaptırılmalıdır. Eğitimler her yıl yapılmalı ve odyometri testlerine önem verilmelidir. ‘’

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek