Bu haber 12 Ekim 2016, Çarşamba 09:29 tarihinde eklendi. 2059 kez okundu.
ÇAĞIMIZIN SIKINTISI: İNSÜLİN DİRENCİ
İnsülin direnci kısaca vücutta üretilen insülin hormonun kullanılmaması olarak açıklanabilir. Nedir bu hormon, ne işe yarar? Gelin biraz buna değinelim.
Besinlerle aldığımız karbonhidratlar sindirilerek kana geçer ve kan şekerini oluşturur. Kandaki şekeri de dokulara taşıyarak metabolizmanızı olmasını sağlayan insülin hormonudur. Ancak insülin direnci rahatsızlığında pankreastan salgılanan bu hormona karşı vücutta duyarsızlık olur. Bu durumda tüm besinler içinde bulunan karbonhidrat olan şeker kandan hücrelere taşınamaz ve hücreler sürekli kendini aç hissederek beyine sürekli “Ben acıktım sinyali ”gönderir. Bu durumda da kişiler de sürekli acıkma hissi oluşur ve doğal olarak doğru beslenmeyip aperatif ve rafine karbonhidratlara fazla yöneldikleri için yağlanma artar.
İnsülin direncinin belirtileri
* Kontrolsüz kilo artışı
* Kilo vermede zorluk
* Bel bölgesinde yağlanma
* Sık acıkma
* Tatlı krizleri
* Gece acıkma atakları
* Sık ve sert kıllanma
* Yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü
* Agresiflik
* Adet düzensizlikleri
* Sık terleme
İnsülin direncinde kalıcı çözümün ilk şartı: ZAYIFLAMAK
İnsülin direncini sağlıklı bir diyet ve beslenme alışkanlığı ile yenebilmek mümkündür. Zayıflama eğer sağlıklı bir şekilde gerçekleşirse kanda insülin düzeyi azalacağından direnç ortadan kalkar. İnsülin direnci olan kişilerin beslenme programlarının doygun olması ve bireylerin bu programa sadık kalması çok önemlidir.
Sağlıklı atıştırmalıklar ile sağlıklı ara öğünler yapın
İnsülin direnci olan kişilerin 3 öğün değil en az 5 öğün beslenmesi gerekmektedir. Çünkü insülin direncinde 3–4 saat üzeri açlıkta kan şekeri birden düşer ve hipoglisemi dediğimiz durum gerçekleşir. Bu durumda da aperatif ve işlenmiş besinlere yönelme gerçekleştiğinde kilo alınımı kaçınılmaz olur. Bu yüzden insülin direncinde kişilerin sık sık doğru seçimler ile ara öğün yapması gerekir. Ara öğünlerde rafine, paketlenmiş, işlenmiş gıdalar yerine ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişler ve şeker oranı düşük meyveler daha doğru bir seçim olacaktır.
‘’ Karbonhidratları tamamen sofradan kaldırma! ‘’
İnsülin direncinde karbonhidratları tamamen sofradan kaldırmak doğru bir tercih değildir. Karbonhidratları tamamen sofradan kaldırmak yerine sağlıklı karbonhidratlar ile değişim yapabilirsiniz. Örneğin, ekmek seçerken beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar, rüşeym ve yulaflı ekmekleri tercih edin. Kepekli pirinç, bulgur, kepekli makarna, buğday ve kurubaklagillere de sofralarınız da yer verebilirsiniz. Ayrıca tahıl ve kurubaklagil içeren çorbaları sebzeler ile zenginleştirin. Çorba yüksek lif sayesinde midede yer oluşturarak yiyeceklerin mide ve bağırsakta uzun kalmasını sağlar. Böylece karbonhidrat emilimi yavaşlar.
İnsülin direncinin kalkanı Omega 3
Omega 3 desteği insülin direncini yenmekte çok önemlidir. Bu nedenle yoğurt ve salatalarınıza keten tohumu ekleyin, ara öğünlerde ceviz tüketin haftada 2 kez Omega 3 oranı yüksek balığa sofranızda yer verin. Özellikle somon Omega 3 içeriği yüksektir. Yeşil yapraklı sebzelerde de semizotu en yüksek Omega 3 e sahiptir. Salatalarınıza bol bol ekleyin. Bu besinleri tüketemiyorsanız balık yağı da alıp kullanabilirsiniz.
‘’ Mutlaka süt ve süt ürünlerine yer verin ‘’
Tennessee Üniversitesinde yapılan 6 aylık çalışmada 3 porsiyon kalsiyumdan zengin beslenen aşırı kilolu insanların 1-2 porsiyon tüketenlere göre karın çevresi yağlanmasının azaldığı ve insülin dirençlerinin düzelme gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bu yüzden günlük beslenmenizde 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmeye çalışın. Süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih etmek daha başarılı kilo verimine yardımcı olacaktır. Ve tercihen meyvelerin yanına tüketeceğiniz süt ürünleri şekerin etkisini kırıp kan şekerinin ani yükselmesini önleyecektir.
‘’ Meyve suyu içme, meyvenin kendisini ye ! ‘’
‘’Taze sıkılmış meyve suyu da mı olmaz? ’’diyebilirsiniz. Evet olmaz, çünkü insülin direnci olan kişilerin meyve suyu yerine meyvenin posasıyla kendisini yemesinde fayda vardır. Çünkü günlük tüketmen gereken meyve miktarının hepsini içeren bu içecek kan şekerini biranda yükseltir. Ayrıca lif içeriği yüksek besinler yani posa, insülin direnci diyetinde çok önemli bir yere sahiptir.
‘’ Bol bol tarçına yer ver ! ’
İnsülin direnci olan kişilerin hayatlarında bol bol tarçın olmalı. Örneğin günlük tükettikleri su şişelerinin içine kabuk tarçın atabilir. Çay ve kahvelerine işlenmiş şeker yerine tarçın koyabilir,süt yoğurt ayran ürünlerinin üzerine tarçın serpiştirebilirler.Böylece gün içinde kan şekerini dengelemiş olurlar.
‘’ İnsülin direncin varsa düzenli bir aktivitenin olması şart ! ‘’
Her gün en az 35-45 dakikalık yürüyüşü alışkanlık haline getirmek gerekir. Böylece spor yaparken kasların ortamda olan şekeri kolayca kullanacak ve insüline ihtiyaç duymadan kalori yakımı başlayacaktır.
Sonuç olarak insülin direncini yenmek istiyorsan ve gelecekte insülin direncine bağlı oluşabilecek metabolik sıkıntıları önlemek istiyorsan sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi hayat tarzı haline getirmelisin. Ayrıca uyguladığın diyet hem seni zorlamamalı, hem de sağlıklı olmalıdır. Bu noktada uzman bir diyetisyenden ipuçları ve tavsiyeler almak ve doğru bir şekilde kilo verimini gerçekleştirmek çok önemlidir.
|