Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 17 Ekim 2016, Pazartesi 09:24 tarihinde eklendi. 1940 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Okul Öncesi İşitme Değerlendirmesi

Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Odyometrist Kıymet Kalanbak, okul öncesi dönemde işitme testinin önemine dikkat çekti.
Okul Öncesi İşitme Değerlendirmesi

Okul öncesi işitme değerlendirmesi hakkında bilgiler veren Kalanbak “ İşitme testi, işitmenin değerlendirilmesi için sesten arındırılmış tamamen sessiz odalarda (kabin ) odyometri cihazı adı verilen cihazlarla yapılan değerlendirmelerdir.

İşitme testi değerlendirmesi ise, doğumdan hemen sonra 48 saat içerisinde yapılmaktadır. Yeni doğan işitme testleri işitme kaybının erken belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir.

‘ Çocuklar işitme kaybını fark edebilir mi? ’

Çocuğunuza uzaktan seslendiğinizde cevap vermiyorsa, söylenen sözleri tekrarlatıyorsa, konuşulan kelimeleri ayırt etmede güçlük çekiyor, televizyonu yakından izliyor veya yüksek sesle dinliyorsa mutlaka işitme kontrolü yapmak gerekir. Tek taraflı işitme kayıplarında çocuğunuz sizin söylediğiniz herhangi eylemi rahatlıkla yerine getirebilir. Tek kulakta işitme kaybı olup diğer kulak normal işitmeye sahip ise işitme kaybının fark edilmesi biraz daha zorlaşır.

‘ Okul Öncesi Dönem ‘

İşitme testleri yeni doğanda olduğu gibi okul öncesi dönemde de önemli bir yere sahiptir. Çünkü okul öncesi dönem çocuklar da orta kulak enfeksiyonlarının en sık görüldüğü dönemdir.

Ayrıca doğumsal işitme kaybı, enfeksiyonlara bağlı olarak özellikle kabakulak hastalığından kaynaklı tek taraflı işitme kayıpları, uzun süre kulağa zarar veren antibiyotik ve ilaçların oluşturduğu işitme kayıplarıdır. Bu durum ebeveynlerin gözünden kaçabilir. Bu durumun dikkatten kaçmaması için, çocukların kulak hastalıklarından korunması için ebeveynlerin çocuklarını dikkatli gözlemlemesi gerekir.

İşitme kaybı, çocukların okul döneminde de başarısını etkileyebilir. Bu dönemde çocuklar sınıfta öğretmenini dinlemede sıkıntı yaşayabilir. Ders dinlerken söylenen veya anlatılanı anlamayabilir, bu durum ders başarısının düşmesine de neden olabilir.

‘ Okul öncesi dönemde aileler ne yapmalı?’

Çocuk okula başlamadan bahsettiğimiz herhangi bir durumu fark edebilen anne ve babalar çocuklarını ilk önce bir Kulak Burun Boğaz hekimine götürerek otoskopik muayenesini yaptırmalı, sonrasında odyometri ile ilgili istenen testlerin mutlaka değerlendirmesi yapılmalıdır.

‘ Erken Dönemde Teşhis ‘

İşitme kaybının teşhis edilip erken tedavi edilmesi konuşmanın kazanıldığı dönemde oldukça önemli yere sahiptir. İşitme kaybının erken dönemde belirlenip değerlendirilmesi, erken dönemde rehabilitasyon merkezlerindeki tedaviler ve eğitimler açısından da önemlidir. Bu nedenle çocukların işitme değerlendirmesi mutlaka zamanında yaptırılmalıdır” dedi.

Haber Merkezi 

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek