AK Parti il yönetiminde istifa
Lüleburgaz'da korkutan yangın
Sinan Meydan Cumhuriyetin gücünü ortaya koydu
MEMUR SENDİKALARI HÜKÜMETİ PROTESTO
Bu haber 16 Kasım 2016, Çarşamba 09:16 tarihinde eklendi. 2149 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Uzman Doktor Osman El Jundi'den uyku bozuklukları

Lüleburgaz Özel Medikent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Osman El Jundi uyku bozuklukları hakkında önemli bilgiler aktardı.
Uzman Doktor Osman El Jundi'den uyku bozuklukları

Basit Horlama İle Uykuda Solunum Bozuklukları Karıştırılmamalıdır

Basit horlama daha masum bir hastalık durumu olup hastanın çevresindekilere ve özellikle aynı odayı veya  yatağı paylaşan kişileri  rahatsızlık veren bir problemdir. Çoğu zaman yumuşak damağının ve uzamış küçük dilinin titremesine ve etrafındaki yapılarına çarpması sonucu çıkan bir gürültü durumudur. “Uykuda solunum bozuklukları” olarak bilinen hastalık grubunda ise hastalarda uyku esnasında horlama ile birlikte solunumun durması ( apne) ve ona bağlı kandaki oksijenin azalmasından kaynaklanan ve ciddi sağlık problemlerine, kalp ve akciğer hastalıklarına ve hatta ani ölüme neden olabilecek bir tablo ile karşı karşıyayız demektir. Bu nedenle horlamanın sıklığı, süresi ve hastanın uykudaki genel durumu mutlaka takip edilmelidir.

Horlama Veya Apnenin Olması Hastanın Kendisi Farkında Olmayabilir.

Horlama veya uykuda solunumun durması gibi yakınması olan hastadan daha çok yatak arkadaşı veya aile fertleri ile beraber ayrıntılı bir şekilde sorgulanmaldır. Yatma ve uyanma zamanı, uyku sırasında vücudun pozisyonu, horlamanın geçtiği bir pozisyon olup olmadığı, uykuda nefes kesilmesi veya apne varlığı ile abartılı horlama varlığı sorgulanmalıdır ve çoğu zaman hastanın kendisi bu şikayetlerinin olmasında farkında olmayabilir.

Uyku “Kalitenizi” Veya “Hijyeninizi” Nasıl Ölçtürürsünüz

Uyku bozukluğu araştırıken hasta ve/veya eşi tararfından belirtilen şikayetlerine ek olarak bazı kullanılan belirleyici yöntemler mevcuttur. Bunlardan biri olan “Epworth uykululuk skalası”na göre; hastaya “okurken, televizyon izlerken, topluma açık yerlerde otururken, arabada yolculuk yaparken, biri ile sohbet anında, öğle yemeği sonrası sakince otururken ve kırmızı ışıkta beklerken uyuklama veya uykuya dalma ihtimaliniz nedir?” soruları sorularak cevapları alınır ve her cevap için bir puan verilir. Yüksek puanlar alan  hastalara ise kesin tanı yöntemi olan UYKU TESTİ yani “POLİSOMNOGRAFİ” uygulanır.

 

Uyku Apnesinin Belirtileri

Horlama, tanıklı apne ( yani aynı yatak veya yatak odasında bulunan bir kişi tarafından tanıklık edilen 10 saniye süren uyku esnasında nefes durmasıdır), sabah yorgunluğu, sabah baş ağrısı, gündüz birden uyuklamak, dikkati toplama bozukluğu, sosyal hayatın etkilenmesi, işte başarısızlık, trafik kazalarında artış, kalp sorunları ve hipertansiyon, cinsel isteksizlik, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, sabah dinç uyanamama ve aşırı derecede uykulu ve yorgunluk hali uyku apne sendromun başlıca belirtileridir.

AŞAĞIDAKİ 3 SORUYA EVET CEVABI VEREN BİRİSİNE MUTLAKA UYKU BOZUKLUĞU AÇISINDAN HEKİM TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMELİDİR.

1. Horlama var mı?
2. Uykuda nefes kesilmesi var mı?
3. Gün içi uyuklama isteği var mı?

Uyku apnesi sendromu tedavisi mümkün olan bir hastalıktır ancak temel sorun tanının konulmasıdır.  Dünyadaki uyku apnesi hastalarının %80-90’ına henüz tanı konulamadığı gibi  bu oranın Türkiye’de %95-98 olduğu sanılmaktadır. Amerika’da uyku apnesi hastalarına, ortalama 10 yıl yaşadıktan sonra tanı konulabilmektedir.

 

Uyku apnesi beyin ve kalp hastal HYPERLINK "https://www.medikalakademi.com.tr/uyku-apnesi-beyin-ve-kalp-hastaliklarina-yol-acabiliyor/"ıklarına yol a HYPERLINK "https://www.medikalakademi.com.tr/uyku-apnesi-beyin-ve-kalp-hastaliklarina-yol-acabiliyor/"çabiliyor

Uyku apnesi belirtileri ve tedavisi

Ukuda huzursuzluk, horlama ve terlemeye dikkat!

 

Uyku Testinde Neler Yapılıyor

Uyku bozukluğu ile basit horlama hastalığı olan kişilerde aşağıdaki adımlar yapılmaldır:
1. Hasta ve yakınları tarafından alınan iyi bir tıbbi anamnez
2. Göğüs hastalıkları ve KBB muayenesi
3. Epworth Uyuklama Skalası
4. Polisomnografik inceleme ( uyku testi)

Kesin tanı, “polisomnografi”; uyku testi ile konur.

Hasta bir gece uyku laboratuvarında uyur ve gece boyunca izlenir.Polisomnografide aşağıdaki kayıtlar alınır kaydedilir sonra uyku uzmanı tarafından değerlendirilir ve tanı konulur.
 I. UYKUYU EVRELEMEK İÇİN GEREKLİ KAYITLAR

1. Elektroensefalografi – EEG ( beyin dalgaları kayıtları- uyku derinliğini ve uyuma süresi içim kullanılır)
2. Elektrookülografi – EOG (Uyku esnasında göz hareketleri kayıtları – Rüya dönemi tanımlamak için)
3. Elektrokardiyografi – EKG ( kalp hareketleri takip etmek için)
4. Elektromiyografi – EMG ( çene ve bacak hareketleri takip etmek için)

 

II. SOLUNUM KAYITLARI
1. Solunum eforu (göğüs ve karın hareketleri kaydı)
2. Hava akımı (burun ve ağız hava akımı kaydı)
3. Oksijen satürasyonu
4. Uyku pozisyonu

5. Horlama mikrofonu

 

Uyku apnesi hastalığı bu değerlere göre hafif, orta ve şiddetli olarak 3 sınıfa ayrılır.

                    HAFİF UYKU APNE HASTALIĞI: SAATTE 5-15 APNE KAYDEDİLİRSE

                    ORTA UYKU APNE HASTALIĞI: SAATTE 16-30 APNE KAYDEDİLİRSE

                    AĞIR UYKU APNE HASTALIĞI: SAATTE  >31  APNE KAYDEDİLİRSE

 

Uyku apnesi tedavi edilmezse kalp krizi, inme ve depresyona neden olabilir

Uyku Apnesinde Tedavi Yöntemleri

Tedavide öncelikle hastanın kilo vermesi, yaşam koşullarını düzenlemesi, sigara ve alkolü bırakması, spor yapması gerekir. Hastalığın hafif ve orta derecedeki tipleri üst solunum yollarında cerrahi müdahele ile tedavi edilebilirken, hastalığı ileri derecede olanlara genellikle CPAP olarak bilinen basınçlı hava maskesi önerilir. Başarı şansı %100 olan tek uygulama sürekli pozitif hava basıncı CPAP denilen maske yöntemidir. Bu yöntemi hastaların ancak %50’si uzun süre kullanabilmektedir: 20 yıl önce bulunan yöntem bu süre zarfında çok geliştirilmiş, çeşitli tipleri değişik pozitif basınç vererek hastaların apne ve horlamalarından kurtulmalarını sağlamıştır. Ancak bu rahatlama maske kullanıldığı sürece devam etmekte, maske kullanılmadığında hasta kendisini eski durumunda, yani horlayan, uykuda nefesi duran ve ertesi gün yorgun gezer bir halde bulmaktadır.

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek