Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 17 Kasım 2016, Perşembe 09:29 tarihinde eklendi. 1801 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Okullarda aşılama başladı

Lüleburgaz Toplum Sağlığı Müdürlüğü Ekiplerince okullarda öğrencilere aşılama çalışmaları yapılmaya başlandı.
Okullarda aşılama başladı

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan okul dönemi çalışmaları kapsamında bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla öğrencilere aşılama yapılıyor.

Çalışmalar çerçevesinde ilkokul 1. sınıf öğrencilerine kızamık, kızamıkçık, kabakulak içeren 3'lü karma aşı ve difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci (DTP-IPV) içeren 4'lü karma aşı; ortaokul son sınıf yani 8. sınıf öğrencilerine de tetanos, difteri aşısı yapılmaya başlandı. Lüleburgaz Atatürk İlkokulunda 16 Kasım Çarşamba günü yapılan aşılar Lüleburgaz Toplum Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarından Dr. Tuğba Selçuk, Sağlık Memuru Önder Kuru, Ebe Sema Hacet, Perihan Yiğit ve Nilüfer Ertürk tarafından yürütüldü.

Dr. Tuğba Selçuk, “Amacımız aşı ile korunulabilir hastalıkların ortaya çıkmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlıkları ve ölümleri önlemektir. Bu şekilde hem aşılanan çocuklarımız hem de toplumun bireyleri hastalıklardan korunmaktadır. Aşılanmayan birkaç çocuk toplumda salgın çıkmasına neden olabilir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İlköğretim 1.sınıfta öğrenim gören öğrencilere DaBT-İPA(dörtlü karma) ve KKK(kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşıları uygulanıyor. Anasınıfında KKK aşısı uygulanmış olan çocuklara ilköğretim 1.sınıfta KKK aşısı uygulanmayacak, sadece DaBT-İPA aşısı uygulayacağız. Ana sınıfında KKK aşısı uygulanmış çocukların, aşı günü, aşı kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. DaBT-İPA aşısı difteri(kuşpalazı), boğmaca, tetanoz ve çocuk felci, KKK aşısı ise kızamık, kıcamıkçık ve kabakulak hastalıklarından korumaktadır. Ortaokul 4.sınıfta(8.sınıf) öğrenim gören öğrencilere Td(tetanoz-difteri) aşısı uygulanacak. Td aşısı ise tetanoz ve difteri aşılarından korumaktadır. Bu aşılar pekiştirme dozları olup bebeklik döneminde uygulanan aşıların sağladığı bağışıklığın güçlendirilmesi ve koruyuculuk süresinin uzatılması amacıyla uygulanmaktadır. Difteri, boğmaca, tetanoz ve çocuk felci ağır seyreden sıklıkla ölümle sonuçlanan hastalıklardır. Aşılama oranlarının düştüğü ülkelerde salgınlar gelişmektedir. Kızamık yakın tarihte dünya üzerinde salgınlar yapmış, ülkemizde de aşı öncesi dönemde çok sayıda ölüm ve sakatlıklara yol açmıştır. Günümüzde aşılama sayesinde nadir görülmektedir. Aşılama oranları düşen ülkelerde salgınlar görülmektedir. Kabakulak, menenjit, kısırlık ve sağırlık gibi ciddi sonuçlara; kızamıkçık ise beyin, eklem ve testis iltihabı ile sakat doğumlara neden olabilmektedir. Bu hastalıklara karşı tek kesin koruma yöntemi aşılamadır.”dedi.

Ayrıca Dr. Tuğba Selçuk, okullarda çocuklara uygulanan bu aşı hizmetine 10 Kasımda başladıklarını da belirterek ailelere aşılarla ilgili yan etkiler durumunda bilgiler verdi. Selçuk, “Aşılar güvenli ürünlerdir. Aşı yan etkilerinin çoğu hafif ve geçici yan etkilerdir. Aşılanan çocuklarda; hafif ateş, huzursuzluk, hafif bir döküntü, aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet ve ağrı olabilir. Aşılama sonrasında istenmeyen bir etki görüldüğünde aileler, hekimlerine başvurmalıdırlar. Çocuğunuzda, aşılanmaya engel olabilecek bir durum var ise sınıf öğretmenine bilgi verilmesi önerilir. Çocuğunuzun, aşı uygulanma gününde herhangi bir sebeple okulda bulunmaması durumunda, aile hekimliği birimine başvurarak aşılanmasını sağlamaları gerekmektedir.”dedi.

 

Cüneyt Ünlüsoy

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek