Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 06 Eylül 2012, Perşembe 09:07 tarihinde eklendi. 2988 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Hayvandan anlamayan, hayvancılık yapmamalı!

Lüleburgaz’a bağlı Alacaoğlu ve Kayabeyli köyü yakınlarında bulunan hayvan çiftliklerinden gelen atıklar bu köylerde yaşayan çiftçileri zor durumda bıraktı. Alacaoğlu Köyü Muhtarı Nedim Çetin ve Kayabeyli Köyünden bazı vatandaşlar sıkıntılarını önceki gün TEMA Lüleburgaz Temsilcisi Hakan Dedeoğlu’na aktardı. Bu bölgede inceleme yapan Dedeoğlu “Bu topraklarda yıllardan beri hayvancılık yapılıyor, ama topraklar kirletilmiyor! Bu yaşananlar bizleri üzdü. Hayvanı tanımayan, hayvancılıktan anlamayanlar bu işi yapmamalı” dedi.
Hayvandan anlamayan, hayvancılık yapmamalı!
 Lüleburgaz’a bağlı Alacaoğlu ve Kayabeyli köyü yakınlarında bulunan hayvan çiftliklerinden gelen atıklar bu köylerde yaşayan çiftçileri zor durumda bıraktı.
Alacaoğlu Köyü Muhtarı Nedim Çetin ve Kayabeyli Köyünden bazı vatandaşlar sıkıntılarını önceki gün TEMA Lüleburgaz Temsilcisi Hakan Dedeoğlu’na aktardı.
Bu bölgede inceleme yapan Dedeoğlu “Bu topraklarda yıllardan beri hayvancılık yapılıyor, ama topraklar kirletilmiyordu! Yaşananlar olumsuzluklar sadece bu köylerimizde değil, farklı köylerimizde de yaşanmakta ve bizleri üzmektedir.
Hayvanı tanımayan, hayvancılıktan anlamayanlar bu işi yapmamalıdır.  Bir çok konuda olduğu gibi plansız yapılan işlerin doğru sonuç vermesi çevresine fayda sağlaması mümkün değildir. Kendi menfaatleri ve kazançları adına mücadele edenlerin bu konuda bencil olma hakları yoktur. Bölgemizde sayıca artan çiftliklerin hem sayısal hem de içerik olarak doğru denetlenmesi gerekmektedir. İşini iyi yapanlar ödüllendirilmeli, yapmayanlarsa cezalandırılmalıdır. Çevre timlerinin bu gibi konularda gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.”dedi.  
 
Alacaoğlu Köyü Muhtarı Nedim Çetin köy yolu üzerinde bulunan hayvan çiftliklerinin hayvan dışkılarını yola atmasının çevreye büyük zarar verdiğini belirtti.
Bu şekilde duyarsızca davranan hayvan çiftliklerini birçok kez Kırklareli İl Sağlık Kurulu Başkanlığı’na şikâyet ettiklerini söyleyen Muhtar Çetin şikâyet etmelerine rağmen hiçbir önlem ve netice alınmadığını kaydetti.
Tema Vakfı Lüleburgaz İlçe Sorumlusu Hakan Dedeoğlu da kirliliğin bulunduğu yere giderek Kayabeyli Köyü ile Alacaoğlu Köyü’nü birleştiren yolda halkın sorunlarını dinleyerek, incelemelerde bulundu.
 
 
 
“Köy halkı sığınacak bir liman arıyor”
 
Yaklaşık 3-4 yıldır köyün etrafında hayvan çiftlikleri olduğunu söyleyen Çetin, “ Birkaç yıldır buradalar ama hayvan dışkılarını yollara atmaya yaklaşık 8 ay önce başladılar. Köyümüze 7 kilometre mesafede olan hayvan çiftliklerinin attıkları hayvan dışkıları en ufak bir yağmurda Kayabeyli- Çengelli- Alacaoğlu Köyü üçgeninde bulunan dere aracılığıyla köyümüze kadar geliyor. Bütün köy halkı bu durumdan bıkmış şekilde sığınacak bir liman arıyor” dedi.
 
“Doğru adama doğru kredi verilmeli”
 
Kirliliğin bulunduğu yerde ayrıntılı bir inceleme yapan Dedeoğlu ise hayvancılığı bilmeyen ve hayvanı tanımayanlarının hayvancılık yapmamaları gerektiğini belirterek, “ Hayvanı tanımayan kişilerin hayvancılık yapması söz konusu bile değildir. Ticari kaygılarla ya da rant olgusuyla birçok işi yapabilirsiniz ama hayvancılığı bu şekilde yapamazsınız. Bu yüzden hükümet her önüne gelene değil doğru adama doğru krediyi vermelidir. Biz burada çok kısa bir süre durmamıza rağmen kokudan olumsuz yönde etkilendik. Tarla sahiplerinin kokudan ve gelişmelerden çok rahatsız olduğu ve sağlık durumlarının etkilendiğini vurguladı. Hayvancılıktan anlamayanlar hayvancılık yapmamalıdır. Trakya’da yüzyıllardan beri hayvancılık yapıldı ama doğa kirletilmedi.” şeklinde konuştu.
 
Hayvan çiftliklerinin yakınlarında tarlası olan çiftçilerde oldukça rahatsız olduğunu belirten Kayabeyli Köyü’nde yaşayan ve çiftliğin yakınlarında tarlaları olan Ali Cebel ve Ahmet Yavuz sıkıntılarının her geçen gün büyüdüğünü ifade etti.
 
“Kimi kime şikayet edeceğiz”
 
Kimi kime şikâyet edeceğimizi bilemiyoruz diyen Cebel sözlerine şöyle devam etti, “ Hayvan çiftliğinin yaydığı kötü kokudan çok şikâyetçiyiz. Biz çiftlikler kurulmasın demiyoruz! Tedbirini aldıktan sonra istediklerini yapsınlar ama bu şekilde çevreyi kirletme hakları yok, olmamalı. Bunları şikâyet edecek bir yetkili bulamıyoruz
“Sağlık sorunu yaşıyoruz”
 
Hayvan çiftliğinin sebep olduğu kötü kokudan rahatsızlığı olan Ahmet Yavuz da, Çiftlik sahibinin Başbakan Yardımcıları’ndan birinin yeğeni olduğunu iddia ederek, “Nereye gidersek gidelim biz sizi ararız diyorlar ama ne gelen var ne giden. Tarlamızı işlerken kokudan dolayı sağlık sorunu yaşamamıza rağmen maalesef hiçbir şey yapamıyoruz” dedi.. Şuayip EVİN
 
 
Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek