Hürfikir’e ziyaretçi akını
SEDAT DEMİR, “BU PROJE KAMU YARARINA BİR PROJEDİR”
Lüleburgaz Köfte Durağı açıldı
Işıklar Rulman firmasından gazetemize anlamlı hediye
Bu haber 01 Haziran 2017, Perşembe 10:58 tarihinde eklendi. 1658 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ

RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ

Geldi onbir ayın sultanı Ramazan. Ramazanın gelmesiyle Türk toplumunda sofraların şenlendiği bir gerçek. Mesela benim aklıma ramazan denilince sıcacık pideler,hurma ile açılan iftarlar,kalabalık sofralar,şen sohbetler,çeşit çeşit iftariyeriyelikler ve ramazana özel yapılan güllaçlar,kazandibiler gelmekte.İyi hoşta ramazanın gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin beslenme şekli,porsiyon ölçüleri ve öğün sayısı değişiverir.En az 3 öğün olan beslenme düzeni ikiye düşerken özellikle kırmızı et,ekmek,pilav,makarna,hamur işleri,tatlılar,börek tüketimi artar.Buna karşılık meyve,sebze,beyaz et tüketimi azalır.Bu da mide hazımsızlıkları ile beraber birçok sağlık problemini beraberinde getirebilir.Oysaki doğru beslenme tercihleri ve porsiyon ölçüsüne dikkat ederek hem sağlığınızdan olmadan hem de kilonuzu koruyarak çok güzel ve zorlanmadan bir ramazan geçirmeniz mümkün.Nasıl mı işte buyurun sizin için yazdım.

RAMAZANDA ALTIN TAVSİYELER

Mutlaka sahura kalkın.Sahura kalkmayıp yatmadan önce bir şeyler yemek hem sindirim sisteminizi bozar hem de normalde 17 saat olan açlığınızı daha uzun saatlere çıkarmanıza neden olur ki bu da gün içinde kan şekerinizin çok fazla düşmesine daha fazla acıkmanıza ve iftara aç girdiğinizden gereğinden fazla yemenize neden olur.

Sahurda sizi uzun süre tok tutacak besinlere yer vermenizde fayda var.Örneğin yumurta,süt veya yoğurt,peynir,ceviz veya fındık,badem gibi yağlı tohumlar,tahıllı ekmekler uzun süre tokluk sağlar.Eğer Ramazanın olmazsa olmazı pide tüketecekseniz 1 avuç içini geçmemenizde fayda var.Zeytin tüketecekler susama riskine karşı az tuzlu veya suda bekleterek tüketebilir.Vitamin alımının düşmemesi ve lif ihtiyacının karşılanması için sahurda meyve ve sebze tüketimine özen gösterin.Meyve tüketemiyorsanız şekersiz çubuk tarçın ile yapılmış komposto veya hoşaf tercih edilebilir.Çok yağlı,tuzlu,salamura ürünler susuzluğu artıracağından sahurda uzak durulmalı.Çay,kahve gibi diüretik içeceklere ise sahurda yer vermemenizi öneririm.

Uzun süreli açlık sonucunda vücudun su ihtiyacı artmış,yemek yeme hissi fazlaca bastırmış olabilir.Ancak sağlığınız için iftarda ilk dikkat edilecek konu biranda yemek yemeye abanmak yerine iftarı 2 öğüne bölerek yemekte fayda var.İlk olarak iftarı 1-2 bardak su ile açıp yemeğe başlamanız gerekmektedir .İftariyelik olarak hurma veya kuru kayısı yanında kan şekerini de dengelemek adına zeytin veya ceviz tüketilebilir.Daha sonra ana yemekten önce 1 kase çorba ile devam edilebilir.Çorba tüketmek midenizi rahatlatacağı gibi doygunluk hissinin de erken oluşmasını sağlar.Bağışıklık sistemini güçlendirmek adına Ramazanda tarhana çorbasını öneriririm.Çorba içtikten sonra ana yemeğe geçmeden önce sindirim sıkıntısı çekmemek için 10 dakika beklemekte fayda var.

İftarda bol protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.Et,tavuk,balık,kurubaklagil yemeklerinden birini tercih edebilirsiniz ya da sebze yemeği varsa içine doyuruculuk için içine biraz et koyup yapabilirsiniz.İftar sofralarından yoğurdu eksik etmeyin.

Beslenme düzenindeki değişikliğe bağlı oluşabilecek kabızlığı önlemek için yemeklerde lif oranı yüksek sebzelere,salatalara,kurubaklagillere veya tahıllı ekmeklere yer verebilirsiniz.

Yemekleri hızlı yemekten kaçının.Uzun uzun çiğneyin yavaş yavaş tüketin.

Yemekleri pişirme teknikleri de en az yediğiniz besinler kadar önemli.Kızartmalardan uzak durarak yemeklerinizi haşlama,buğulama,fırında ya da ızgara şeklinde tüketin.Susamanıza neden olacak aşırı yağlı,tuzlu,unlu yiyeceklerden kaçının.

Akşam yemeğinden sonra en az 30- 40 dakikalık hafif tempolu bir fizksel aktivite sindirime yardımcı olur ve yediklerinizin depolanmasını önler.

Vücut tüm gün susuz  kalacağı için en az 2 lt suyu iftar ve sahur arasında bölüştürerek için. Böbrek sağlığı için biranda çok fazla miktarda su içmeyin.

Tatlı ihtiyacınızı iftardan 2 saat sonra bir ara öğün yapıp burada daha çok meyvelerden veya ev yapımı kompostolardan  karşılamaya çalısın.Yada haftada 1-2 gün geceki ara öğünde sütlü tatlı veya dondurma tercih edebilirsiniz.

Midenin rahatlaması için isteğe bağlı olarak iftardan sonra rezene,nane limon,papatya,ıhlamur çayları tercih edebilir veya maden suyu içebilirsiniz.

Sonuç olarak unutmayın ki Ramazan ayı uzun süre aç kalıp sonra önümüze ne gelirse yeme ayı değildir,nefis terbiyesini öğrendiğimiz aydır.Doğru beslenme ile sağlığınızdan olmadan musmutlu Ramazanlar dilerim…

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek