Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi doktorlarından Uzman Dr. Murat Tek, böbrek taşları hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Dr. Tek “Böbrek taşlar zaman içinde yavaş yavaş oluşurlar. Zaman zaman küçük belirtiler verebilirler. Ancak belli bir boyut ve pozisyona ulaştığında ani olarak belirtiler ortaya çıkar. Henüz yeterince büyük olmayan ve böbrek fonksiyonlarına zarar vermemiş " sessiz" olan taslar rutin röntgen incelemesi esnasında ortaya çıkabilir. Bazen bu sessiz taslar böbrek fonksiyonunu bozana kadar fark edilemeyebilir ve böbrekte kalıcı hasarlar oluşabilir. Bazen sırt ağrısı, kas ağrısı sanılabilen küçük belirtiler verirler. Bu tür hastalarda sik sik idrar yolları enfeksiyonu gelişir. Ancak en klasik belirtisi taşın bulunduğu bölgede yaptığı irritasyona veya tıkanıklığa bağlı olarak oluşan ve renal kolik adını alan şiddetli ağrılardır. Renal kolikte ağrı aniden, genellikle gece veya sabaha karşı gelir.
* Belirtileri:
- Taş idrar yollarına geçtiği zaman ağrı ve idrarda kan görülmesi ile varlığı kesinlik kazanır.
- Taşın idrar yollarından idrar torbasına düşmemesi halinde dayanılması imkansız ağrılara sebep olur.
- Kesin teşhis röntgen ve idrar tahlili ile konabilir.
* Ne Yapmalı?
- Ağrı kesici ve iltihap kurutucu ilaçlarla hastanın kendisini iyi hissetmesi sağlanır.
- Tuz ve kalsiyum oranı düşük bir diyet uygulanırken hastaya bol su içirilir.
- Son yıllarda ameliyat yerine ultrason dalgaları ile taşları parçalayarak idrar torbasına inmesi sağlanmaktadır.
- Taşla mücadele edilirken, ayni zamanda taşa sebep olan asıl rahatsızlığın teşhis edilmesine çalışılır.
- Taşlarla mücadelede ameliyat en son çare olmalı; kalp yetmezliği ve ileri yaşlılık vakalarında ameliyattan kaçınılmalıdır.
Haber Merkezi