Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kurban kesmelerine yardımcı olmak ve kurban kesilecek yerleri belirlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, “2017 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Daeir Tebliğ” doğrultusunda 12 Temmuz 2017 günü saat 10.30’da Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ’ın başkanlığında “İl Kurban Hizmetleri Komisyonu” toplandı.
Komisyon şu kararları aldı;
1-2017 Yılı Kurban Hizmetlerini Uygulanmasına Dair Tebliğ doğrultusunda, bütün kurum ve kuruluşların üzerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmelerine,
2-Bademlik Mahallesi İnönü Bulvarı yanında bulunan boş alanın Kurban Bayramından on beş gün önce Belediyece “Kurban Satış Yeri” olarak düzenlenmesine,
3-Kurban Kesim Yeri olarak belirlenen, Mezbahanede kesim yapılmasına ve veteriner hekimler Erol Başataç ve Abdullah Muslu’nun görevlendirilmelerine, Özel Sungurbey Öğrenci Yurdu ile Ali Osman Keçici Kırklar Yükseköğrenim Öğrenci Yurdunun kesim için hazırlanmasına ve veteriner hekimler, Eyyüb Dönmez ve Aili Köroğlu’nun görevlendirilmelerine, özel Dere Et Ürünleri İşletmesinin, kesim yeri için kullanılması ve Veteriner Hekim Ozan Yetkin Hazar’ın görevlendirilmesine,
4-Kesim yerlerinde kasap olarak kesim yapan kasapların kurbanlarını kestirmek isteyen vatandaşlarımızdan alacakları ücretin tespiti amacıyla Kırklareli Esnaf Sanatkarları Odaları Birlik Başkanlığına resmi yazı yazılmasına,
5-Kesim yerlerinde kurbanını kendisi kesmek isteyenlere kolaylık tanınıp ücret talep edilmemesine,
6-vatandaşlarımızın kurbanlarını gelişi güzel, umuma açık yerlerde, çevre sağlığını olumsuz etkileyecek şekilde kesmemeleri, kan çukuru açmadan kesim yapmamaları, kesilen kurbanın değerlendirilmeyecek iç organlarının açılan geniş ikinci çukura atmaları ve her iki çukurun da üzerine kapatmaları gerektiği hususunda Belediye ses sistemi ile ikaz edilmesi, camilerde vaaz yoluyla bilgilendirilmesi ve kurbanlarını, kurban kesim yerlerinde kesmeleri konusunda yönlendirilmelerine,
7-Kurban kesim yerleri dışında kalan ve kurban kesimi için uygun olan bahçe veya özel mülkünde kurbanlarını kendi imkanları ile kesmek isteyenlerin dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uymak şartıyla kurban kesebilmelerine ancak, atıkların sokakta bırakılması ve çöpe atılmasının yasaklanmasına,
8-İl Müftülüğünce ve Belediye Başkanlığınca kurbanlık olarak belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış) kurban vasfı taşımayan hayvanların ve kesim raporu olmayan dişi hayvanların kurban satış yarlarına alınmayacağı ve satışına izin verilmeyeceğinin halkımıza duyurulmasına,
9-Talep olması halinde, Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nce, ilgili uzman kişilerden de faydalanarak, “Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursu” düzenlenmesi ve “Kesim Elemanı Kimlik Kartı” verilmesine,
10-Belediye Başkanlığınca kurban satış ve kesim yerlerinde kurban kesime için gerekli alt ve üst yapının oluşturulması, ayrıca kurban atıklarının toplanarak bertaraf edilmesinin sağlanmasına,
11-“Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilecek Hususlar” Ek-1 ve “Kesim Sonrası Teslim Edilmesi Gerekli Evrak” Ek-2 duyuruların cami ilan panoları ile kurban satış ve kesim yerlerine azılmak suretiyle ilgililerin bilgilendirilmesine,
12-Komisyonun belirlediği yerler dışında kezilecek sığır cinsi hayvanların küpeleri ve pasaportlarının, koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpelerini muhtarlar tarafından toplanarak veri tabanından düşülmesini sağlamak amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce muhtarlarla bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmesine ve bu konuda muhtarlara yazılı tebliğ yapılmasına,
13-Belediye Başkanlığı tarafından satış yerlerinden ya da kesim yerlerinden kaçan kurbanlık hayvanların yakalanması için başta uyuşturucu içiren tabanca olmak üzere, yakalama gereçlerine sahip yakalama timi oluşturulmasına,
14-Çadır ya da padokları kiralama yetkisine sahip kurban satış yeri yetkilileri tarafından hayvan sahibi ya da çadır sahibinden “Kurban Satış Yeri Taahhütnamesi” Ek-4 alınarak arşivlenmesine,
15-İlgili yönetmelik, tebliğ ve Komisyon Kararlarına aykırı hareket edenler hakkında Tebliğin 19. maddesi hükümleri doğrultusunda gerekli cezai işlemlerin uygulanmasına,
16-Kurbanlık hayvanların yüklenmesi ve sevkleri sırasında ve ayrıca kurban kesim ve satışı yapılan yerlerde Komisyon üyesi kurum ve kuruluşlarla Jandarma ve Emniyet kuvvetlerince denetimler yapılmasına, Tebliğ Eki-3 Kontrol Formu kapsamında denetimler gerçekleştirilerek, yapılan denetimlere ait formlardın dosyasında muhafazasına,
17-İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile belediye Başkanlığınca kendi görev sahalarına giren ve “Kurban Hizmetleri Komusyonunca” belirlenen kurbanlık hayvan satış ve kesim yerlerinde gerekli kontrollerin yapılması için yeterli sayıda veteriner hekim ve araç görevlendirilmesine,
18-Kurban Kontrol Denetim Birimi kurulmasına ve Kurban Satış Yerleri Kontrol Formu Tebliğ Eki-5 ve Kurban Kesim Yerleri Kontrol Formu Ek-6’nın doldurularak dosyasında muhafazasına,
19-Acil durumlarda;
Jandarma 156
Polis 155
Belediye Zaıta Büro 153-214 11 94
Mezbaha 212 36 62
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 214 35 47-0507 201 1889
Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü 214 1068 no’lu telefonların aranmasına,
20-Kesim yerlerinde, kasaplık belgesi veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Gelitirme Kursu Belgesi olanların kesim yapmalarına,
21-İl müftülüğünce Bayramın 1. günü kurban kesim yerlerinde dini hususlarda bilgi vermek ve vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere nöbet usulüyle 1’er din görevlisi görevlendirilmesine,
22-Belediye Başkanlığınca Kurban Bayramında kurban kesim yerlerinde izdiham olmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına,
23-Kurban alımı ve kesiminde 5199 sayılı Hayvanları Korum aKanunu ve hayvan haklarının göz önünde bulundurulmasına,
24-Kurban hizmetleri ile ilgili olarak gerektiğinde resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasına,
25-ilimiz genelinde kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpelerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Bayramı takip eden yedi gün süresince toplanmasına ve veri tabanından düşümlerinin yapılmasına,
26-Kurban Bayramıyla ilgili genel raporun 31 Ekim 2017 tarihine kadar İl Müftülüğünce Din Hizmetleri Yönetim Ssitemine kaydedilmesine,
27-Kurban kesim yerlerinde kurban kesim ücreti dışında başka herhangi bir ücret talep edilmemesine,
28-Kurul kararının İl Müftülüğünce, ilgili kurumlara, belde belediye başkanlıklarına, köy muhtarlıklarına, özel kesim yerlerine, halkımıza duyurulmak ve basında yayınlanmak üzere belediye başkanlığı ile İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne gönderilmesine oy birliğiyle karar verilmiş olup, iş bu karar tarafımızca imza altına alınmıştır” denildi.