Hürfikir’e ziyaretçi akını
SEDAT DEMİR, “BU PROJE KAMU YARARINA BİR PROJEDİR”
Lüleburgaz Köfte Durağı açıldı
Işıklar Rulman firmasından gazetemize anlamlı hediye
Bu haber 10 Ağustos 2017, Perşembe 09:33 tarihinde eklendi. 1508 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kahvaltının önemi

Özel Medikent Hastanesi Diyetisyeni Müjgan Mutlu Kaya, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu söyledi.
Kahvaltının önemi

Kaya “ Çoğunuzun "Sabah yumuşacık yataktan kalkıp işe, okula gitmenin zorluğu yetmiyormuş gibi birde kahvaltı mı hazırlayacağım" dediğini duyar gibiyim. Her şeyde kolaya kaçtığımız gibi ne yazık ki sabahları da yarım saatlik fazla uykuyu, güzel bir kahvaltıya, taze demlenmiş bir bardak çaya tercih ediyoruz. Nasıl olsa bir tost, simit, poğaça yerim diye kahvaltı öğünümüzü ayaküstü geçiştiriyoruz. Böylece metabolizmamızı yavaşlatıyor, gün içindeki performansımızı düşürüyor ve OBEZİTE riskini arttırıyoruz.

 Günün en önemli öğünü

Geceden sabaha kadar olan 10-12 saatlik uzun sürede hücrelerimiz kanımızda ki bütün glikozu kullanır, bu yüzden de güne yavaşlamış bir metabolizma ve iyice düşmüş bir kan şekeri ile merhaba deriz.
Vücudumuzu bir araba motoruna benzetecek olursak, kontağı çevirip motorun çalışması için gerekli olan enerji yakıt deposunda ki benzinden sağlanıyorsa, vücudumuzun da yakıtı, fitili ateşleyicisi sabah yapacağımız yeterli ve dengeli kahvaltı ile sağlanacaktır.

 

Obeziteye Davetiye Çıkarmayalım

Amerika'da Duke Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma da, kahvaltı öğününü atlamayan bireylerde, yağların yakılmasına yardımcı enzimlerin gün içinde salgısının arttığı saptanmış, aynı uzmanlar yapılan araştırmalarda, kahvaltı yapmayan bireylerde de akşam saatlerinde kalorisi yoğun besinlere yönelimin olduğunu belirtmişler. Kalorisi yüksek besinleri tercih etmek ise OBEZİTE riskini arttıran önemli bir risk faktörüdür.

 

Çocuklarımıza Örnek Olalım

Çocuklar gelişim çağlarında evdeki büyüklerini taklit etme konusunda çok yeteneklidirler. Bu yüzden alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz onların da alışkanlıklarına yön verecektir. Ailesinde kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklar da sabahları okula giderken kahvaltı yapmak istemeyecektir. Bu da onların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine kötü etki edecektir. Enerji, vitamin, mineral eksikliğine bağlı ilerleyen yaşlarda rahatsızlıklar yaşayabilecekleri gibi derslerinde, sınavlarında da dikkat eksikliği, halsizlik, gerginlik, kan şekerinde dengesizlikler yaşayabilirler. Tabi ki tüm durumlar çocuklarımızda olduğu kadar bizim de gün içinde iş yaşantımızı etkileyecek önemli risk faktörlerindendir.

 

Yeterli ve Dengeli Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?


Yeterli ve dengeli bir kahvaltının temeli karbonhidrat, protein, yağ gibi besin gruplarından çeşitliliği ve gerekli miktarları sağlamaktan geçer.
Enerjimizin çoğunluğunu karbonhidratlardan sağladığımız için, kahvaltıda tüketilecek tam buğday veya çavdar unundan yapılmış ekmek tüketimi, liften zengin sebze ve de meyve tüketimi hem doygunluk hissinin sağlanması hem de bağırsak hareketlerinin düzenliliği açısından yararlı olacaktır. Çocuklar ve yaşlılar için ayrıca önemli olan protein ise yarım yağlı süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi besin öğelerinden sağlanabilir. Kahvaltıda tüketilecek birkaç tam ceviz ya da 5-6 adet tuzsuz zeytinde hem çeşitliliği arttırmak hem de yağlardan gelecek enerjiyi karşılamak açısından önemlidir. Hiç bir yararı olmayan salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan ve basit şekerlerden ise uzak durmanızı öneririm.

 

 

Haber Merkezi 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek