Hürfikir’e ziyaretçi akını
SEDAT DEMİR, “BU PROJE KAMU YARARINA BİR PROJEDİR”
Lüleburgaz Köfte Durağı açıldı
Işıklar Rulman firmasından gazetemize anlamlı hediye
Bu haber 25 Eylül 2017, Pazartesi 09:21 tarihinde eklendi. 1389 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

GRİP AŞISI

Balkan Hastanesi doktorlarından Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr Muhammed Baran grip hakkında önemli bilgiler aktardı.
GRİP AŞISI

Kimler grip aşısı olmalıdır?

Baran “Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Örneğin evde astımlı bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir. Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler: Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlar.

Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar (koma, karaciğer hasarı ve ölüme neden olan Reye Sendromu gelişebilme riski nedeni ile)

Hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanları

Amerika’da CDC (Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi) ise T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği risk gruplarına ek olarak;

1 yaş – 5 yaş arası çocuklar (Özellikle 1 yaş – 2 yaş arası çocuklar), Hamile kadınlar (hamileliğin ilk 3 ayından sonra grip aşısı yapılabilir), Emziren anneler (bebeğini emziren bir annenin grip aşısı olmasında bir sakınca yoktur)

6 aydan küçük çocukların bulunduğu evlerde yaşayanlar ve özellikle bu çocukların bakımları ile ilgilenenlerin de grip aşısı yaptırmasını öneriyor. Çocuğunuz risk grubunda değil ise bile grip aşısının yapılması bu yıl içinde grip olması riskini azaltır!

Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Grip enfeksiyonu her mevsimde ortaya çıkabilir, bununla birlikte grip enfeksiyonlarının çoğu ekim- mayıs ayları arasında oluşur. Aşının koruyuculu etkisi 2 -3 hafta sonra ortaya çıkar. Bu nedenle tavsiye edilen yıllık grip aşısının aşı kullanıma sunulur sunulmaz grip salgını başlamadan önce eylül – ekim aylarında yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce bitirilmesidir. Ancak kişi gribe yakalanmamış ise aşılama grip sezonunun sonuna kadar uygulanabilir.

Yaş gruplarına göre aşının dozu nedir?

Daha önce aşılanmamış 3 yaşın altındaki çocuklarda aşı yarım doz (0.25 ml) yapılır ve 4 hafta sonra ikinci doz yapılır. Eğer daha önceki yıllarda aşı yapılmış ise ( tek doz bile olsa) 3 yaşın altındaki çocuklarda tek doz ve yarım doz aşı yeterlidir. Daha önce hiç grip aşısı yaptırmamış olan 3-9 yaş arası çocuklara 4 hafta ara ile iki tam doz ( 0.5 ml) yapılır. 9 yaşın üzerindeki çocuklarda tek doz ve tam doz aşı yeterlidir.

Kimler Grip aşısı Olmamalıdır?

1 yaşından küçük bebekler, Şiddetli Yumurta alerjisi olan kişiler, Geçmişte grip aşısı ile şiddetli allerjik reaksiyon öyküsü olan kişiler, İnfluenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian- Barre sendromu geçirme öyküsü olan kişiler, Ateşli orta- ağır hastalığı olan kişiler.

Grip aşısının yan etkileri var mıdır?

 

Grip aşıları inaktif yani canlı olmayan virüslerden oluşuyor. Bu nedenle aşının hastalık yapma riski yok. En sık görülen yan etkisi aşı yerindeki ağrı ve hassasiyet. Aşı iyi tolere edilmektedir. Aşı sonrası nadiren hafif geçen 1-2 gün içinde kendiliğinden geçene nezle türü bir şikâyetler oluşabilir. Sistemik ve lokal etkiler 24-48 saat içerisinde kaybolur.
Haber Merkezi 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek