Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 05 Ekim 2012, Cuma 09:26 tarihinde eklendi. 918 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Emekliler “Kültür Sarayı” istiyor

Lüleburgaz Kent Konseyi Emekliler Meclisi yapmış olduğu anketin sonuçlarını dün yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. İsmailler anketle ilgili verdiği bilgilerde, Lüleburgaz’da 22 bin 863 emekli olduğunu belirterek, bu emekli sayısının yüzde 74.6’sının Lüleburgazlı olduğu sonucunu elde ettiklerini belirtti.
 Emekliler “Kültür Sarayı” istiyor
Aşikye-Neşet Çal Sahnesi’nde yapılan basın toplantısında anketin sonuçlarını açıklayan Emekliler Meclisi Başkanı Dündar İsmailler, “Yaptığımız araştırmalar kapsamında bir anket yapmanın yararlı olacağını ve bizim tüm çalışmalarımıza yön vereceği düşüncesi oluştu. Yüksek Okul’daki öğretim görevlisi arkadaşlarımız Sayın Erkan Bilge ve Oğuz Başol bizlere bu konuda yardımcı oldular. Hazırlanma safhasında bizler de emeklilerin her kesiminden, lokallerden, sendikalardan, hanımların gün ve toplantılarından yararlanarak, şikayet, istek ve özlemlere yönelik sorular ve öneriler topladık. Bunların ankete yansımasını sağladık” dedi.
 
Anketin oldukça olumlu karşılandığını belirten İsmailler, anketin yüzde 85’inin yüz yüze gerçekleştirdiklerini ifade etti. Emeklilerin eğitim düzeyiyle ilgili bilgiler veren İsmailler, emeklilerinin yüzde 42.4’ünün ilkokul, yüzde 8.9’unun ortaokul, yüzde 22.1’nin lise, yüzde 10.9’unun lisans ve yüzde 1.2’sinin lisans üstü olduğu olduğunu ifade etti.
 
İstanbul Caddesi yaylaştırılsın!
 
Anketin sonucunda Lüleburgaz’ın erkeklere göre tasarlanmış olduğunu ifade eden İsmailler, emekli yaş ortalamasının 60 olduğunu belirtirken, gelir ortalamasının da bin 213 TL olduğunu bildirdi. Emekli sıralamasında ise Emekli Sandığı emekliler ilk sırada, SSK emeklileri ikinci ve BAĞ-KUR emeklileri üçüncü sırada yer alıyor. Lüleburgaz memnuniyetinde ise Bağ Kur emeklileri, SSK ve Emekli Sandığı emeklileri olarak sıralanıyor.
 
İsmailler, anket değerlendirmesinde, “Eğitim ile emeklilerimizin gelirleri arasında bir paralellik görülüyor. Eğitim arttıkça gelirlerin arttığı, azaldıkça gelirlerin de azaldığını gözlemledik” dedi. İsmailler, bireylerin yaşam tatminine ilgili de bilgiler vererek, yüzde 80 ile en yüksek oranla emeklilerin toplum içerisinde sevgi, saygı bağlarının çok iyi olduğu sonucu ortaya çıktı. Emeklilik dönemine ilişkin bilgilerde de ilk sırada yüzde 78 ile sosyal ilişkiler ve etkileşimler yer alıyor. Emeklilerin Lüleburgaz’daki yaşantısına ilgili bilgiler de veren İsmailler, anketin en yüksek sonucu olan yüzde 88 ile emeklilerin kültür sarayı isteği yer alıyor. Ankette ikinci sırada yüzde 86 ile İstanbul Caddesi’nin belirli saatlerde yayalaştırma isteği bulunuyor. İsmailler, çöp politikasının da yüzde 60 ile karşılarına çıktığını belirterek, “Bu konuda çok büyük bir şikayet gözükmüyor. Ancak zaman zaman 3K’dan zaman zaman da halkımızın belirlenen saatlerin dışında çöp çıkarmalarından şikayet ediliyor. Bu konudaki önerimiz, site yöneticilerinin, gerekirse grup halinde bilgilendirilmeleri, denetimler ve cezalar konularında uyarılmaları sağlanarak, tüm halkımızın duyarlılığının arttıran çalışmalar yapmalıyız. Çevremizdeki çöp kaplarını, organik, plastik ve kağıt bölümlerini içeren ayrıştırmalı çöp kapları biçimine dönüştürmeliyiz.
 
Çöp konteynırlarımızı geri istiyoruz!
Basın toplantısına katılan Lüleburgaz Kent Konseyi Başkanı Yüksel Ayer, çöp konusuyla ilgili, “En azından mahallelerimize çöp konteynırlarımızı geri istiyoruz. Çöp konusu önemli bir konudur. Biz de Kent Konseyi olarak bu konu üzerinde hassasiyetle duruyoruz” dedi.
Emekliler Meclisi Başkanı İsmailler de, “Piller için de toplama merkezleri oluşturmalıyız. Çöplerin, evlerde başlaması gereken ayrıştırma işlemlerinin, çok sıkı bir eğitim ve bilinçlendirmeyi gerektireceği ortadadır. Ancak bunu başarmalıyız. Bunun giderek bizi, çöpler için para ödeyen değil, çöplerini satarak kazanç elde eden bir kent haline getireceği de unutulmamalıdır.
İsmailler emeklilerin, yapılan kültür sanat etkinliklerden memnun olduğunu dile getirerek, “Emeklilerimiz daha fazla etkinlik yapılmasını istiyor. Burada yapılanların yeterince bilinmediği ve duyurulmadığı sonucu görülüyor. Bu konuda Ata İş Merkezi ikinci kat ile üçüncü katları arasına konacak ışıklı bir panoda akar bir yazı halinde günlük ve haftalık programların yayınlanmasının çok yararlı olacağını düşünüyoruz. Böylece kültür sanat etkinliklerinin, dar bir kesimden çıkarılıp daha geniş kitlelere hitap eder duruma gelmesi sağlanacaktır” dedi.
Kentte köpeklerin toplatılması ve ıslahıyla ilgili anket sonucunun yüzde 46 olduğunu belirten İsmailler, kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları bilinmekle birlikte, toplatılması gerektiği sonucu çıktığını belirtti. Belli bir merkezde köpeklerin toplanması gerektiğini de belirten İsmailler, “Çoğunlukla kadın ve çocukları korkutan, bazen bir araya geldiklerinde büyükleri bile tedirgin eden durumlarla karşılaşıyoruz. Çözümünü, köpeklerin belli bir merkezde toplatılması olarak görüyoruz. Bu hali ile yiyecek bulmada işleri rastlantıya kalan bu hayvanlarımızın, beslenmelerinin de bakımlarının da daha düzenli olacağını düşünmekteyiz” dedi.
Şehir içi otopark sorununun da ankette öne çıktığını ifade eden İsmailler, “Tüm anketimizin en olumsuz sonucu şehir içi otopark olayında karşımıza çıkıyor. Yüzde 38 ile emeklilerimizin en büyük şikayeti bu noktada görülüyor. Biz araç kullanmak yerine olabildiğince yürümeyi hayata geçiren, kent merkezine daha az aracın girdiği, daha bilinçli bir toplum olmayı başarmalıyız. Kentimiz, konutların önünde kamyon, minibüs gibi araçların park etmediği bir kent olmalıdır. Artık evlerin önünde otomobil bile olmamalı, bunların önlemleri alınmalı diyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantı daha sonra karşılıklı fikir alışverişi şeklinde devam etti. Ömer MUTLU
Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek