Bu haber 25 Ocak 2018, Perşembe 09:13 tarihinde eklendi. 1440 kez okundu.
KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORK!
Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürlüğü 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yayınladığı basın açıklamasıyla vatandaşları KETEM’e davet etti.
Yapılan açıklamada “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser hakkında bilgi düzeyini arttırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 4 Şubat “Dünya Kanser Günü” olarak ilan edilmiştir. Kanser, genel olarak anormal vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaları ile meydana gelen bir hastalık olarak tanımlanabilir. Önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Günümüzde nedeni bilinen ölümler arasında, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükselmiştir. Ancak, hastalığın önemli bir özelliği de korunulabilir bir hastalık olması ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının önemli bir bölümünün önlenebilmesidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını büyük ölçüde azaltabilir. Ayrıca yapılan toplum taramalarıyla hastalığın erken tanısı ve tedavisi sağlanabilmektedir. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.
Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez. Eğer bir kişide açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, olağan dışı kanama, ben ve siğillerdeki değişiklikler gibi farklı durumlar görülüyorsa en kısa sürede sağlık kontrolüne başvurması gerekir. Ülkemizde kanser nedenli ölümlerinin başında erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri ve rahim ağzı kanseri gelmektedir. Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün ve hayat kurtarır. Erken tanı koymanın önündeki en önemli engel;bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavi de güçleşmektedir.
Halkın kanserin nedenleri, belirtileri, tarama, korunma ve erken tanı konularında bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve kanser konusunda farkındalıklarının arttırılması her açıdan çok önemlidir. Bu bilinçle Aile Sağlığı Merkezlerimiz ve İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı KETEM(Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) Birimimiz yıl boyunca çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Çalışmalar yalnızca eğitim faaliyetleriyle sınırlı olmayıp, KETEM Birimi ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 30-65 yaş grubundaki kadınlara yönelik hem enfeksiyonlar, hem de kanser ve kanser öncüsü durumlar açısından kontrol amaçlı tarama testi olan Pap Smear Testi ve Rahim Ağzı Kanseri Taramasına yönelik HPV testi, 50-70 yaş grubundaki kadın ve erkek vatandaşlarımıza yönelik Kalın Barsak Kanseri Taraması (Gaitada Gizli Kan Testi) ücretsiz olarak yapılmaktadır. Yine KETEM biriminde 40 – 69 yaş dönemindeki kadınlara meme kanserine yönelik çekilen mamografilerde tamamıyla ücretsizdir. Erişkinlerde tarama testleri ile erken tanı ve yüksek tedavi şansı sağlanmaktadır. Sanıldığı gibi kanserin mutlak ölümcül bir hastalık olmadığını bir kez daha hatırlatıyor ve tarama kriterlerine uygun tüm vatandaşlarımızı KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerimize Davet Ediyoruz” denildi.
Haber Merkezi
|