Tıp dünyasındaki gelişmelerden, kalp-damar cerrahisi de nasibini alıyor.
Artık kalp ameliyatları koltuk altından girilerek yapılan ‘kapalı-koltuk altı’ (minimal invaziv) yöntemle gerçekleştiriliyor. Hastaya konfor sağlayan bu yöntemin enfeksiyon riskini düşürmesi, kanama riskinin az olması ve iyileşme sürecinin hızlanması başta olmak üzere birçok avantajı bulunuyor. Yöntem, Lüleburgaz Özel Medikent Hastanesi’nde başarıyla uygulanıyor.
Kardiyo Vasküler Cerrahi (KVC) altyapısının güçlendirildiği Özel Medikent Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Turan Ege ve ekibinin gerçekleştirdiği kapalı-koltuk altı ameliyatlarla bugüne kadar sadece Lüleburgaz değil, Edirne, Çorlu, İstanbul gibi şehirlerden de çok sayıda hasta şifa buldu. Bu yöntemle hastanede, hastanın uygun olması halinde koroner bypass ameliyatları, kapak tamirleri (mitral, aort ve triküspüt kapak) ve değişimi, kalp deliği kapatılması (ASD kapama) ve kalp tümörleri operasyonları gerçekleştirilebiliyor.
Kalp Damar Cerrahisi Prof. Turan Ege, yöntemle ilgili şu bilgileri veriyor:
“Bu teknik, koltuk altından 5 veya 6 santimlik kesi ile ve vücudun başka bir yerine hiçbir kesi yapmadan uygulanır. Önden yapılan ameliyat ile koltuk altından yapılan ameliyat arasındaki tek fark giriş yeridir. İçeride yapılan işlem standart kalp ameliyatıdır. Önden yapılan ameliyatta göğüs kemiği 26 santim kesilirken, bu yöntemde hiçbir kemik kesilmez.”
AVANTAJLARI ÇOK!
Prof. Dr. Turan Ege, uyguladıkları yöntemin avantajlarını şöyle sıralıyor:
" Kapalı kalp ameliyatları, diğer kalp ameliyatlarına göre avantajlıdır. Çünkü, göğüs ön kafesinden büyük bir kesi alınması yerine göğüs yanından küçük bir kesi alınmakta. Ameliyat sonrası yaralar daha hızlı iyileşmekte ve hastalar hızlı sağlığına kavuşmaktadır.
Kanama riski azdır, enfeksiyon riski düşük. İyileşme süresi çok daha hızlı. Hasta kendisi dahi ameliyat yerini göremez. Estetik olarak ve psikolojik yönden hasta ameliyat olmamış gibidir. Cinsel ve sosyal problem oluşturmaz. Ameliyat sonrası hasta istediği pozisyonda yatabilir. Ameliyat sonrası hasta göğse gelen darbelerden kaçınmak zorunda değildir. Hastane çıkışında araba kullanabilir, emniyet kemerini takabilir. Kollarını hiç ameliyat olmamış gibi kullanabilir. Ağır kaldırabilir.”
TEDAVİDE YENİ BİR DEVİR
Medikent Hastanesi’nde uzun süredir bu yöntemle ameliyatlar yaptıklarını ve bu ameliyat sisteminde yeni bir devrin başladığını da ifade eden Prof. Dr. Ege sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni sistem sayesinde hastalar kısa sürede iyileşmektedir. Bu işlem ile hastanın sağ koltuk altından küçük bir kesi ile kaburgalar arasında girilerek kalp ameliyatı gerçekleştirilir. Mitral kapak tamir veya değişimi, aort kapak tamiri ve değişimi, triküspit kapak tamiri ve değişimi gibi kalp rahatsızlıkları bu yöntemle tedavi edilir.
Kapalı kalp ameliyatı sonrasında hasta birkaç gün içerisinde hastaneden taburcu olur. “