Balkan Hastanesi Doktorlarından Dyt. Sıla Yeniçeri emzirme dönemlerindeki kadınların dikkat etmesi gereken önemli noktaları anlattı.
Yeniçeri; “Bebeğin ve gelişme döneminde en önemli alması gereken besin anne sütüdür. Yeterli düzeyde süt üretimi için annenin yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesi gereklidir.Bebeklerde ilk ay 500 g/hafta,3-9. aylarda 100- 150 g/hafta,9.aydan 2 yaşına kadar yaklaşık 50-75 g/hafta ağırlık artışı gözlenir.İlk 6 ay bir engel yoksa yalnızca anne sütü önerilmektedir.
Sağlıklı bir anne günde 700-800 ml süt salgılar. Bunun için emziren bir annenin günlük 500-700 kalori normal beslenmesine ek olarak alması gereken miktarıdır. Bu ihtiyacın 500 kalorisi besinlerden,200 kalorisi gebelikte oluşan besin depolarından karşılanır. Emzirme döneminde annede ağırlık kaybı gözlenir ve bilinenin aksine anne sütünü olumsuz yönde etkilememektir.
Su tüketimine önem verin;
kuşkusuz anne sütünü artıran en temek besinden biri sudur. Günlük 2-5-3 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.
Kalsiyumu önemseyin;kalsiyum içeren peynir,süt,yoğurt,yumurta gibi besin guruplarına bu dönemde yer verilmelidir.
Stresten uzak durun;
Stres sütü olumsuz yönde etkileyip azaltmaktadır.Stresli ortamlardan uzak durulmalı ve sütün artması için bebek mutlaka sık sık emzirilmelidir.
Proteini artırın;bu dönemde yeterli protein ihtiyacını karşılamak için her gün mutlaka et,tavuk,balık,kurubaklagil gibi besinlerden birine yer verilmelidir.
Düşük kalorili diyetlere dikkat;
Gebelik sürecinde normal kilo kazanımı yaklaşık 12-14 kg’dir.Gebelikten sonra ilk 4 ayda zayıflama diyeti önerilmemektedir,sütün azalmasına neden olabilir. Sonrasında diyet uygulanacaksa günlük 1800 kalori altına inmemelidir.
Bitki çayları;Gebelikte de emziklilik döneminde bitki çayı tüketimi en dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.Yeşil çay,kuşburnu, ıhlamur, nane limon, kiraz sapı, biberiye gibi çaylardan uzak durulmalıdır. Bu çayların yerine anason, rezene, yasemin,melisa çayları tüketilebilir.
Sebze meyve tüketimini artırın;
Vücudun yeterli vitamin ve minerali alması için günlük 5-6 posyon taze sebze-meyve tüketilmelidir.
Basit şekeri uzaklaştırın;
Boş kalori dediğimiz basit şeker ve şeker içeren bütün gıdalardan uzak durulmalıdır.Bunun yerine günde 1 tatlı kaşığı pekmez tüketilebilir.
Omega-3’ü ihmal etmeyin;
Omega-3 yağ asidi içeren semizotu,yağlı balıklar,ceviz gibi yağlı tohumlar anne sütünün omega-3 içeriğini de artırdığı için beslenmede yer verilmelidir.
Süt arıtan bazı mucize besinleri unutmayın;Dereotu,bulgur,hurma, çekirdekli siyah üzüm ,kinoa,tahin helvası,rezene çayı gibi besinlerin porsiyon kontrolünde tüketilmesi yarar sağlamaktadır.
Haber Merkezi