Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 26 Kasım 2018, Pazartesi 09:38 tarihinde eklendi. 759 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

LÜLEBURGAZ’A YAKIŞAN

Mimar Sinan, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük yapı sanatçılarından birisiydi. Onun mimarlığı, içinden çıktığı toplumun genel yapısıyla uyum içinde olan bir bütünlüğe erişti. Bu, günün gereklerini kendi olanaklarıyla karşılayan, ama geçmişin deneyim ve anılarını da içeren bir birleşimdi.
LÜLEBURGAZ’A YAKIŞAN

Herkesin bildiği üzere, Mimar Sinan’ın Lüleburgaz’da konumlanmış en önemli eseri, Sokollu Külliyesi. Mimari ve mühendislik açısından döneminin tüm özelliklerini yansıtan eser, yıllar geçtikçe, Lüleburgaz’a hiç de yakışmayan bir hal aldı. İmkânların kısıtlı olduğu yıllarda bile birkaç yılda bir restorasyonu yapılan eser, son yıllarda nedense unutuldu, hem de Osmanlı mirasına sahip çıktığını iddia eden bir hükümetin varlığına rağmen! 

“Nasıl bu noktaya gelindi” sorusu ülkemizin her konuda olduğu gibi bu konuda da sahipsizliğini vurgulaması açısından önemli, önemli olmasına; ama, sorulması gereken asıl soru şu: “Sokollu Külliyesi nasıl Lüleburgaz’a yakışan bir hal alabilir?” 

Bu sorunun cevabı tüm vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Herhangi bir nedenle camide buluşanların, civardaki esnafın ve tüm vatandaşlarımızın Sokollu Külliyesi’ne sahip çıkması gerekiyor. Bu esere sahip çıkmak neden mi bu kadar önemli? Çünkü bu eser bizlere atalarımızdan yadigâr. Bizler nasıl ki dedemizin babamızın emeğiyle bize kalan mirası şu veya bu şekilde çarçur ettiğimizde üzülürsek ve ancak artık yapacak bir şey yoksa bu ve benzeri eserlerde de durum aynıdır. Onu koruyup değerine değer katarak geleceğe taşırsak kültürel bütünlüğümüz tam olabilir. Aksi halde bakımsız bir halde kaderine terk edecek olursak geleceğe taşıyacak bir mirasımız kalmayacak.

 

İşte bu gelecek inancıyla yola çıkmalıyız; sadece Lüleburgaz’ımıza sahip çıkma olgusu temelinde gerekli noktaları harekete geçirecek bir eyleme girişmeliyiz. Buna öncülük edecek kurum öncelikle Vakıf tabii; ancak bizler Sokollu Külliyesi’ne sahip çıkmak adına belki Vakfı’na da sahip çıktığımızı göstermeliyiz.

 

Bu eseri resmi anlamda korumak, ister Sokollu Vakfı mirasçılarının, ister Vakıflar Bölge Müdürlüğünün, kimin görevi olursa olsun, bizler, yapılan olumlu işleri görmek istiyoruz. Bunun için projelerimiz ise hazır…

 

GELECEĞİNE SAHİP ÇIK!

Hakan Dedeoğlu - Lüleburgaz

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek