Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden prostat MR’ı görüntülemesi başladı
Pehlivanköy Kaymakamı’ndan Kırklareli Valisi’ne veda ziyareti
Kırklareli’nde korkutan yangın
8 KASIM PARKI’NIN TEL ÇİTLERİ ÇALINDI
Bu haber 22 Kasım 2012, Perşembe 09:31 tarihinde eklendi. 828 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Hukuk ve Topluma yönelik umutlu olmak güzel şey

TEMA Lüleburgaz Temsilcisi Hakan Dedeoğlu yaptığı açıklama da “Hukuka daha da önemlisi topluma dair umutlu olmak güzel şey” dedi.
Hukuk ve Topluma yönelik umutlu olmak güzel şey
Dedeoğlu yaptığı açıklamada şunlara söyledi. “Bundan yaklaşık bir yıl önce, 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’na dair, TEMA Vakfı’nın açtığı dava üzerine bölgede keşif yapanlarca hazırlanan Bilirkişi Raporuna atfen “bu ülkede hukuka dair hala umutlu” olduğumu ifade etmiştim. Bir yandan umudumu dile getirirken diğer yandan da keşif sırasında helikopterden gerçekleştirdiğim Trakya gözlemi aklıma şu soruyu getiriyordu: “Nereye kadar direnebiliriz?”
Geçen haftalarda Danıştay, 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’na dair kısmi yürütmeyi durdurma kararı verirken bir yıl önceki soru yeniden zihnimde canlandı.
Bilirkişi Raporunda planın tümünün esasen uygunsuzluğu sebep gösterilerek tümden iptal edilmesi öngörülürken Danıştay tümüyle yürütmeyi durdurmak yerine bazı maddelere ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. “Yetmez, ama evet” mi diyeceğiz?
TEMA Vakfı,esası itibariyle bir bütün olarak şehircilik ve planlama ilkelerine, çevre koruma prensiplerine ve ekolojik sistemin ve sürdürülebilir yaşam koşulları ile hukuka ve üstün kamu yararına aykırı olması sebebiyle Planın tamamının yürütmesinin durdurulması noktasında sürecin peşini bırakmamaktadır, bırakmayacağız.
Bununla birlikte yeniden o soru akla gelmektedir: “Nereye kadar direnebiliriz?” Kamu yararını her şeyin üstünde tutan ve hukukun (iktidar karşısındaki) üstünlüğüne inanan bizler, ne olursa olsun direnmeye devam edeceğiz. Bu açıdan hiçbir tereddüt söz konusu olamaz. Öte yandan sorunlara bütüncül bir şekilde yaklaşarak kökten çözümler bulmanın zamanı geldi de geçiyor. Çünkü yıllardan beri sürdürdüğümüz mücadelenin karşı tarafı bazen bir yatırımcı, bazen kamu çıkarını temsil etmesi gereken bir kurum veya yerel yönetici olabilmektedir. Ve mücadelenin konusu bugün sorunlu planlar olurken yarın hukuk dışı taş ocağı işletmesi veya ruhsatsız fabrika olabiliyor.
Sonuçta, öyle veya böyle ortada yanlış veya eksik yapılan bir şeyler bulunmakta ve bunlar görmezden gelindiği ölçüde de toplumsal sorunlar çözümsüz kalmaktadır. Bu çözümsüzlüğün ortadan kaldırılabilmesi için sorunlara yaklaşımımızda bir değişiklik yapmanın zamanı gelmiştir. Bunun için belki de ilk ve en önemli adım hukukun ne anlama geldiği üzerine yeniden düşünmektir. Hukuk, her ne kadar rasyonelliğe dayalı modern bir olgu olsa da art niyetle ele alındığı takdirde toplumsal açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. TEMA Vakfı’nın hukuki yaklaşımı bu açıdan çok önemlidir. Çünkü hukukun rasyonel anlamda, kamu yararı noktasında ifadesini bulan teorik zeminine uygun olarak gerçekleşmesi noktasında tavır alınmıştır. İşte bu tavrın daha fazla insan tarafından görülmesi ve dolayısıyla toplumsallaşmasıdır asıl konu. Böylece toplum sorunların takipçisi olacak ve bu durum yönetim kademesindekiler üzerinde olumlu bir denetim mekanizması yaratacaktır. Bu denetimden hoşlanmayanlar ise artık işgal ettikleri koltukları terk etmeleri zamanının geldiğini anlayacaklardır” dedi.
Ertan BAYER .
 
Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek