Lüleburgaz Derman Hastanesi, geçtiğimiz Pazartesi günü Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de ilk kez gerçekleştirilen bir ameliyata ev sahipliği yaptı.
Ameliyatın olan Urfalı Eşref Ertekin’de Lüleburgazla birlikte, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ tıp tarihine geçti.
Şanlıurfa’da yaşayan ve yaşadığı yerden bulunan bir firmada Satıl Alma Temsilcisi olarak çalışan Eşref Ertekin (31) aşırı kilolarından uzun yıllardan beri şikayetçiydi.
Bu sorunu egzersiz ve diyetle de çözemeyen ve 125 kiloya ulaşan Ertekin, için hayat çekilmez bir hal almıştı.
Arkadaşlarının önerisi ile midesini küçültmeye karar veren Ertekin, internetten araştırma yaparak bu işin uzmanı Operatör Dr. Mehmet Akgün Tepeli’ye ulaştı.
Daha önce de Dr. Mehmet Bey’in bir hastasına ulaşıp ameliyattan memnun olduğunu öğrenen Ertekin, ameliyat olmaya karar verdi.
Dr. Mehmet Bey’in 1 yıldan beri Lüleburgaz Özel Dermen Hastanesi’nde görev yaptığını öğrenen Eşref Ertekin, soluğu Lüleburgaz’da aldı.
Gerekli kontrollerini yaptıran Eşref Ertekin, geçtiğimiz Pazartesi günü Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Akgün Tepeli ve Anestezi Uzmanı Dr. Nalan Korkmaz, yönetiminde laparoskopik (kapalı) mide küçültme ameliyatı oldu.
Ameliyattan sonrasında kendini iyi hissettiğini ifade etti.
Biz de Hürfikir Gazetesi olarak Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Akgün Tepeli’ye bu konu ile ilgili “Herkes bu ameliyatı olabilir mi ?, “Kimlere yapılır ?”, gibi sorular yönelttik.
Mide küçültme ameliyatlarının ileri derecede ki kilolu kişilere yapıldığını belirten Dr. Tepeli bu konu hakkında şu bilgileri verdi.
“Bizler aşırı kilolu olan obez kişileri vücut kitle indeksi ile tespit ediyoruz. Vücut kitle indeks i 25’in altında olan insanlar normal kilolu, 30-35 arası olan kişiler aşırı kilolu, 35’in üzeri obez oluyor. Hastamız Eşref Bey’in boyu bir metre 75 santim kilosu da 125’ti. Vücut Kitle İndeksi 40.8’di. Kendisine Sleeve Gastrektomi olarak bilinen lapraskopik şekilde mide küçültme ameliyatı uyguladık. Herkese bu ameliyatı uygulayabilir miyiz ?, uygulamayız. Biz bu ameliyatı egzersiz veya diyetle kilo veremeyen veya verdikten sonra tekrar geri alan hastalarda uyguluyoruz. Bu hastalarımızın Vücut Kitle İndeksi’ de 35’in üzerinde oluyor. Ama açık ameliyat yapmıyoruz. En sağlıklı operasyon olan laparoskopik yöntem dediğimiz kapalı ameliyat şeklinde yapıyoruz. Açık olarak gerçekleştirilen ameliyatlarda riskler artıyor. Eşref Ertekin isimli hastamıza uyguladığımız "Sleeve Gastrektomi" olarak da bilinen tüp mide ameliyatlarında, midenin hacminin küçültülmesi (yaklaşık 60-100cc) ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesi hedefleniyor. Bu amaçla, midenin belli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılıyor ve geriye tüp şeklinde (yaklaşık bir muz büyüklüğünde) bir mide bırakılıyor. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmuyor. Bu operasyonla sadece alınan gıdanın miktarı kısıtlanıyor; gıdaların emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastanın dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması gerekmiyor. Tüp mide ameliyatları da laparoskopik yöntemle uygulanıyor. Küçük kesilerden karın boşluğuna girilerek ameliyat gerçekleştiriliyor. Ameliyattan sonra küçük hacimlerde gıda alınmasıyla hastalar kolayca doygunluk hissedebiliyor ve bir süre sonra bu tokluk iştah kaybına dönüşüyor. Total gıda alımı anlamlı şekilde azalıyor. Ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde kilo fazlasının %70-80ini kaybediliyor. ” Dedi.
Ameliyat olan hasta Eşref Ertekin’de yaptığı açıklamada “Ben Urfa’da yaşıyorum. Bu işin araştırmasını yaptım. Daha önce sadece İstanbul Silivri’de yapıldığını öğrendim. İstanbul ismi beni korkuttu. Özel Derman Hastanesi’nin Lüleburgaz’da olduğunu öğrenince soluğu burada aldım. Derman’ı Lüleburgaz Derman Hastaesi’nde buldum. Şimdi çok rahatım” dedi.
Ertan BAYER