Vali Turan gazetecilerle biraraya geldi
Lüleburgazlı muhtarlardan Emniyet Müdürüne ziyaret
Halis Kutlu’nun tedavisi sürüyor
Ağaç katliamı mı, çevre düzenlemesi mi?
Bu haber 05 Kasım 2019, Salı 09:10 tarihinde eklendi. 3535 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sinüzit belirtileri ve tedavisi

Lüleburgaz Özel Bir Nefes Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Op. Dr. İlhan Altekin, sinüzit belirtileri ve sinüzit tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Sinüzit belirtileri ve tedavisi  

Kulak Burun Boğaz Bölümü Op. Dr. İlhan Altekin, gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Sinüsler;  burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşlukları olarak tanımlanır. İnsanda beş çift sinüs mevcuttur. Bunlar; Yanak sinüsleri (maksiler sinüsler), Alın sinüsleri (frontal sinüsler), Gözler arasındaki sinüsler (ön ve arka etmoid sinüsler) ve Geniz bölgesindeki sinüsler (sfenoid sinüsler).

Bebek ve çocuklarda sinüslerin, erişkinlerdeki görünümü alması, havalanarak gelişmesi 12-14 yaşlarında büyük ölçüde tamamlanmaktadır. Ancak son şeklini almaları 22-24 yaşlarında olur. Sinüzitler; 2 haftadan kısa sürerse akut sinüzit, 2 ile 12 hafta arası sürerse subakut sinüzit, 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit olarak adlandırılıyor.

Sinüzit oluşumunu etkileyen en önemli faktörler; bağışıklık sistemi ve buna bağlı sık üst solunum yolu enfeksiyonları, burun ve sinüs anatomisi (burun kemiği veya kıkırdağının eğri olması burun eti büyüklüğü veya sinüs kanallarının kapalı olması, burun ve sinüs tümörleri), özellikle çocuklarda geniz eti büyüklüğü, alerjik rinit ve kirli hava (sigara) sayılabilir.

Sinüzit Belirtilerini ise şöyle sıralıyor; Geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük, Sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı, Göz çevresinde basınç hissi, Nefeste kötü koku, koku alma bozukluğu, mide bulantısı ve/veya kusma, 10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı (nezle/grip), bazen hafif ateş yükselmesi, Burun tıkanıklığı ve horlama, Geniz akıntısı ile birlikte bazen boğazda yanma, Davranış değişiklikleri, Uzun süre geçmeyen baş ağrısı.

Sinüzit medikal veya cerrahi tedaviye çok iyi yanıt veren bir hastalık. Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştiriliyor. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişiyor. Süreyi belirlemede en önemli kriter ise sarı yeşil burun akıntısının geçmesinden sonra en az 7 gün daha antibiyotik kullanılması. Uzun süreli ilaç kullanılması hastalara zor gelebiliyor, fakat kullanılmadığında sinüzit tekrar edebiliyor ve kronikleşebiliyor. Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılıyor.”

Cüneyt ÜNLÜSOY

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek