Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürü Dr. A. Önder Porsuk, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası olması münasebetiyle yazılı basın açıklamasında bulundu.
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Porsuk, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi Ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir.
Organ ve doku nakli canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
1-Kadavra donör (verici): Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması vb. nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken, beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır. Böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, kalp kapakları, kornea kadavradan nakillerde kullanılmaktadır.
2-Canlı donör: Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları, doku, kan grubu vb. uyum mevcut ise nakil gereken hastaya organ bağışında bulunabilmektedirler. Bunlar canlı donör olarak tanımlanmaktadır. Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır. Ülkemizde nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle eskiden kullanılan “Doku ve Organ Bağış Belgesi” güncellenerek “Organ ve Doku Bağış Kartı” hazırlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi (TODBS) oluşturulmuştur. Bu kapsamda ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının sisteme entegrasyonu sağlanmıştır. Bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İlçe Sağlık Müdürlüğü, hastaneler, Sağlıklı Hayat Merkezi ( SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) müracaatları halinde sistem üzerinden bağışları alınmaktadır.
İlçemizde organ bağışı haftası faaliyetleri kapsamında hafta boyunca; Hastanelerimizde, Aile Sağlığı Merkezleri ile Sağlıklı Hayat Merkezi ve ilçe merkezinde halkımızın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde stantlar kurularak halk eğitimi verilmesi ve organ bağışı kabul edilmesi, ayrıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak okullarımızda eğitimler verilmesi gibi çeşitli etkinlik ve programlar düzenlenmesi planlanmıştır. Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktır. Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte, ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. “Yaşarken de yaşamdan sonra da başkalarına hayat vermek bizim elimizde”. Bu konuda duyarlı davranmak hepimizin toplumsal sorumluluğudur. Unutmayalım ki, yaşatmak da yaşamak kadar güzel bir duygudur. Geçtiğimiz günlerde ilçemizde meydana gelen sağlık sorunları sonrası Kırklareli Devlet Hastanesine sevk edilen ve beyin ölümü gerçekleşmesi akabinde Organları Bağışlanan bir hemşerimiz üç hastaya umut olmuştur. İlimiz sağlık tesislerinin aslında çok üzücü bir olay olan hastanın vefatı sonrası yaptığı özverili çalışmalarla organ nakline katkıda bulunmaları; yakınını kaybeden ailemizin de başka insanlara umut olma şansını elde etmesiyle yüreklerine biraz olsun su serpilmesine katkıda bulunmuştur. Bu vesile ile organları bağışlanan değerli hemşerimize Allahtan rahmet diler, ailesinin verdiği bu çok değerli kararın tüm vatandaşlarımıza örnek olmasını temenni ederiz.”
Cüneyt ÜNLÜSOY