Lüleburgaz Özel Bir Nefes Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Arslan, çocuklarda sonbahar hastalıkları ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Arslan, yaptığı açıklamada “Ani ve ciddi ısı değişiklikleri solunum yollarının savunma sistemini bozarak taşıyıcısı özellikle küçük çocuklar olan bazı virüslerin üst solunum yollarına kolayca yerleşmesine ve kalabalık ortamda kolayca yayılmasına yol açmaktadır. Sonbaharda sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıkları; nezle, grip gibi viral enfeksiyonlar, özellikle bu enfeksiyonların zemin hazırladığı orta kulak iltihabı, akut sinüzit, zatürre ve küçük çocuklarda akut bronşiyolittir.
Soğuk algınlığı; Hem çocuklar hem de yetişkinlerde en sık görülen soğuk algınlığı, virüslerle oluşan hafif seyirli bir hastalık. Soğuk algınlığının, hapşırma, boğazda yanma, ağrı, karıncalanma, burun akıntısı ve tıkanıklığı ile öksürük gibi belirtileri oluyor. Korunmak için ise; el hijyenine dikkat etmek, sağlıklı ve düzenli beslenmek, özellikle C vitamini içeren sebze ve meyveleri ihmal etmemek, kapalı ve kalabalık mekanlardan olabildiğince kaçınmak, uykusuz kalmamak gerekiyor.
Sonbahar mevsiminde burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve hapşırma gibi alerjik rahatsızlıklar görülebiliyor. Bu alerjilerde ateş, halsizlik gibi enfeksiyon belirtileri olmuyor. Sonbahar alerjisine hava değişimi, havanın rutubeti, viral enfeksiyonlar yol açıyor. Alerjenlerden korunmak için de burnu kapatan maske takmak ve tıbbi tedavi yeterli oluyor. Alerjiler bazı çocuklarda yaklaşık 7 yaşından itibaren hafifleyebiliyor. Geç yaşlarda başlayanlarda ise genellikle ergenlikte son bulabiliyor.
Çocuğunuzu sonbahar hastalıklarından korumak için; Çocuklarınıza el yıkama alışkanlığı kazandırın, Doğru beslenme düzenini kurun ve bol su içmesini sağlayın, Öksürürken veya hapşırırken ağızlarını dirsekleri ile kapatmaları gerektiğini öğretin, Çocukları ve bebekleri kalabalık ortamlara sokmayın, hasta olduğu bilinen kişilerle temas etmesini engelleyin, Doktor kontrolünde vitamin ve mineral desteği verin, Uyku düzenine özen gösterin, Çok kalın ya da çok ince kıyafetlerden kaçının.”
Cüneyt ÜNLÜSOY