CHP Grup Toplantısı kalp kriziyle sonlandı
“Şiddete karşı önlem alın”
Lüleburgazlı muhtarlardan Pancarköy Şehitliği’ne ziyaret
Klimexs’ten Gazetemize 10 Ocak ziyareti
Bu haber 24 Kasım 2020, Salı 16:31 tarihinde eklendi. 952 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Hipertansiyon nedir?

Lüleburgaz Özel Bir Nefes Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Hekimlerinden Uzm. Dr. Mustafa Kemal Özbek, hipertasyon hakkında açıklamalar yaparak okurlarımızı bilgilendirdi.
Hipertansiyon nedir?  

Hipertansiyonun tanımını yapan,  belirtilerini ve hipertansiyondan korunmanın yollarını açıklayan Uzm. Dr. Mustafa Kemal Özbek şu açıklamayı yaptı; “

Hipertansiyon Nedir?

Damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca hipertansiyon denir. Uzun dönemde kanın damar duvarlarındaki etkisi damarın iç yüzeyinde hasara yol açar. Yüksek tansiyon nedeniyle organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme veya yırtılma meydana gelebilir. Hipertansiyon organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliklerine neden olabilir.

Kalp ve böbrek yetersizliği, felç, kalp krizi gibi komplikasyonlara neden olan hipertansiyon tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Hem erkek hem de kadınlarda görülebilen hipertansiyon yaşam süresini ve kalitesini etkiler. Yetişkinlerin % 25’inde görülen hastalık, toplum sağlığı açısından da ciddi bir tehdittir. Dünyada on kişiden yaklaşık 3’ünün tansiyonunun yüksek olduğu bilinmektedir. Hastaların %50’si durumlarından tamamen habersizdir. Haberdar olanların bir kısmı ise herhangi bir şey yapmamaktadırlar. Yüksek tansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gereklidir. 

Hipertansiyon Belirtileri; Halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, burun kanaması, görmede bozukluk, kulaklarda çınlama, yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrar yapma ve bacaklarda şişliktir.

Tedavi süreci

Yüksek tansiyonu olan bireylerde ilaç tedavisinin uygulanması kan basıncı kontrolü için tek başına yeterli olmamakta, başarılı bir sonuç için mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirmesi gerekmektedir. Yüksek tansiyonlu bireyler; sağlıklı beslenmeli,(Diyetisyen takibi yararlı olacaktır) fazla kilolu/ obez ise kilo vermeli, fizik aktiviteleri düzenli yapmalı, tuz kullanımını azaltmalı, düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli, ilaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı, tansiyon düzenli izlemeli/ izlenmesini sağlamalıdır. Yılda en az bir kez tansiyon ölçtürülmelidir.”

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek