Özel Medikent Hastanesi bir ilke daha imza attı. Böbrek içindeki 1-1,5 santimetre büyüklüğündeki taşlar, tüm dünyada tercih edilen, Özel Medikent Hastanesi’nde de yeni uygulanmaya başlanan, açık cerrahinin yerine geçen, kesi yapılmadığı için kanamaya yol açmayan ''Fleksible Üreteroskopi Lazer (FURLAS)'' yöntemiyle yok ediliyor.
Özel Medikent Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. H.Korhan Altan yöntem ve uygulama hakkında bilgiler verdi.
Kalp sorunu olmayan ve anestezi alabilen her yaş grubundaki hastaya uygulanabilen yöntem için taşın 2 cm’den küçük ve böbrek içinde olması gerekiyor.
Üroloji Uzmanı Dr. H.Korhan Altan, yaptığı açıklamada, böbreklerdeki taşların 25 yıl öncesinde açık cerrah ile ameliyat yapılarak alındığını ancak son yıllardaki teknolojik gelişmeler sayesinde yeni tekniklerin kullanıldığını, komplikasyonların görülme sıklığının azaldığını söyledi.
Altan, kapalı böbrek ameliyatının hem hekim hem de hasta açısından çok avantajlı olduğunu vurgulayarak, ''Bu teknik sayesinde kanama riski çok az, kesi yapılmadığından fıtıklaşma görülmüyor, hastanın hastanede yatış süresi çok kısalıyor. Böbreğin içi çok net olarak görüldüğü için operasyonlardan çok daha başarılı sonuçlar elde ediliyor'' diye konuştu.
Böbreklerdeki taşların, ''Havalı Taş Kırma Cihazları'', ''Ultrasonografik Titreşimli Cihazlar'' ile bunların ikisinin de birlikte kullanıldığı cihazlar ile yapılabildiğini, ancak günümüzde bu yöntemlerin yerini lazerin aldığını ifade etti.
Altan, taşların böbrek dışında kanala girmesi halinde ise yine hiç kesi yapılamadan ''Üreteroskopi'' yöntemi uygulandığını belirterek, ''Hastaya hiç kesi yapılmadan kanala girilir, taşın bulunduğu yer tespit edilir ve taş lazerle kırılır ve taş bölgeden tamamen temizlenir'' dedi.
Kapalı böbrek taşı operasyonu olan hastaların yaklaşık 1 gün hastanede gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edildiğini ifade eden Altan, hastaların hastaneden çıktıktan sonra işlerine dönebildiğini söyledi. Altan, bunun, hasta ve hasta yakınları için hem maddi hem de manevi açıdan önemli bir avantaj olduğunu, iş gücü kaybının da önüne geçildiğini belirtti.
''Böbrek'teki 1-1.5 santimetrelik taşlar kırılabiliyor"
Altan, taşların böbreğe kaçması ya da kapalı ameliyat yapılamayacak düzeyde böbrekte taş bulunması durumunda ise farklı bir tekniğin kullanıldığını ifade ederek, yönteme ilişkin şu bilgileri verdi:
''Böbrek içine Yolculuk diye nitelendirilen ve 'Fleksibil Üreteroskopi Lazer (FURLAS)' diye isimlendirilen sistemle ucu kıvrılabilen özel 2-3 milimetre kalınlığındaki aletlerle üreter denilen idrar yolu kanalından böbreğin içine giriliyor, taş tespit ediliyor ve lazerle kırılıyor. Bu, son zamanlarda gelişen çok yeni bir teknolojidir. FURLAS yöntemi şu anda böbrek taşı ameliyatlarında tüm dünyada uygulanan son tekniktir.
Yöntemin uygulanabilirliği, taşın özelliğine ve bulunduğu yere göre değişir. Böbrek içerisinde çok büyük taş bulunduğunda 'Kapalı Böbrek Taşı', taş kanala düştüğünde 'Üreteroskopi' ve böbrek içinde küçük bir taş bulunması ya da kanala düşen bir taşın böbrek içine girmesi halinde FURLAS yöntemi uygulanabilir. FURLAS ile 1-1.5 santimetre büyüklüğündeki taşlar kırılabiliyor. Hemen hemen hiç kanama olmuyor.''
Cihan Polat 40 yaşında başarılı bir yöntem ile taşlarından kurtuldu. ESWL (Dışarıdan ses dalgasıyla taş kırma) tedavisi uygulanan ,ancak taşın taşın sertliği nedeniyle taşı kırılamayan hastaya Furlas Yöntemi ile (''Fleksibl Üreteroskopi Lazer '' başarılı bir şekilde endoskopik taş kırma işlemi gerçekleştirildi. Hastanemizde bir gün kalan hasta ertesi gün tabucu edildi. Op. Dr.H. Korhan Altan; İşlem sonrası hastalarıma yatak istirahatı bile önermiyoruz. Günlük hayatlarına kaldıkları yerden devam edebiliyorlar” dedi. Ömer MUTLU