Trakya'da sağanak etkili oluyor
Sevgi Mahallesi alınmayan hafriyattan şikayetçi
İYİ Parti’den asgari ücret açıklaması
Bugün elektrik kesintisi var
Bu haber 15 Kasım 2021, Pazartesi 09:27 tarihinde eklendi. 17399 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BAŞKAN GERENLİ’DEN HÜRFİKİR’E ÇARPICI AÇIKLAMALAR!

Tekrar aday olacak mı? -Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi ne zaman açılıyor, nasıl işleyecek? -Kent Ormanı’nın diğer etaplarında son durum ne -Belediyenin mali yapısı ne durumda? -Çevre Yolu ne durumda? -Dere ıslahı ne zaman yapılacak? -Yerel basını dikkate alıyor musunuz?
BAŞKAN GERENLİ’DEN HÜRFİKİR’E ÇARPICI AÇIKLAMALAR!  

Röportaj: Uğurcan KARAOĞLU

 

Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli ile Hürfikir Gazetesi olarak ses getirecek, çarpıcı bir özel röportaja imza attık. Başkan Gerenli’yle gerçekleştirdiğimiz röportajda Lüleburgazlıların en çok merak ettikleri soruları masaya yatırdık. Biz sorduk, Başkan Gerenli içten bir şekilde yanıtladı. Başkan Gerenli tekrar aday olup olmayacağından Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi’nin ne zaman açılacağına, çevre yolu ve dere ıslahındaki son durumdan belediyenin gerçekleştirdiği sosyal yardımlara ve belediyenin mali durumuna kadar pek çok merak edilen soruyu yanıtladı. Lüleburgaz’da ses getirecek röportajımızı keyifle okumanız dileğiyle…

 

 

TEKRAR ADAY OLACAK MI?

 

Lüleburgaz’a 2018 yılından bu yana belediye başkanı olarak hizmet ediyorsunuz. Önümüzdeki Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde tekrar aday olmayı düşünüyor musunuz?

 

“Ben hayatta önüme birtakım hedefler koymuştum. Bunların bir kısmı kişisel, bir kısmı ailesel ve bir kısmı da toplumsaldı. Kişisel hedeflerim iyi bir hekim olmaktı. Ailesel hedeflerim iyi bir evlat yetiştirmekti. Toplumsal hedeflerim de vardı. Topluma karşı olan sorumluluklarım gereği önüme koyduğum hedefler vardı. Bu hedefin de özü şuydu: İlkokul öğretmeni bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak beni yetiştiren, beni şekillendiren, bu hale getiren, hem ülkeme ve Cumhuriyetime, hem de yaşadığım kente, beni ben yapan Lüleburgaz’a borcumu ödemek zorundaydım. Bunu en iyi yapabileceğim yer belediye başkanlığıydı. Bu düşüncelerle, bu hedef doğrultusunda göreve başladım. Bu işe başladığımda Lüleburgaz’ın geleceğini şekillendirmek adına, var olanın üzerine koymak adına birtakım projeler vardı. O projeler bir dönemde bitecek işler değil. Hayallerimizi hayata geçireceğiz ve ondan sonra Lüleburgaz’ı emin ellere, emin insanlara, başka arkadaşlarımıza devredeceğiz. Dolayısıyla ben en az bir dönem daha belediye başkanlığı yapmayı istiyorum. Ve bu doğrultuda adayım.”

 

SANAT AKADEMİSİ’NDE AÇILIŞ O TARİHTE!

 

Yapımına 2017 yılında başlanan Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi’nin inşaatı ne durumda? Açılış tarihi belli mi? Buradan açılış tarihiyle ilgili müjde verebilir misiniz?

 

“Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi 2017 yılında yapılmaya başlanmıştı. 2018’de ben görevi devraldım. Maalesef Ağustos 2018’de Türkiye’de ciddi bir ekonomik kriz yaşandı. Döviz kurlarında inanılmaz bir oynama oldu. O dönemdeki oynamalardan dolayı yüklenici firma bazı işleri eksik bıraktı. Biz onun eksik olduğunu düşündük, teslim almadık. O dönem bir mahkeme süreci yaşadık. Onlar dedi ki “Biz bitirdik.” Biz dedik ki “Bitirmediniz.” 201 tane eksik vardı. Biz bunun tespiti için mahkemeye başvurduk. 1.5 yıl kadar böyle gitti. Mahkeme sonunda bizi haklı gördü. 201 tane iş bitirilmeden teslim edilmek istenmiş, alınmayacak dedi mahkeme. Daha sonra tamamlamak için yeni bir ihale süreci başlattık. Bu süreçle ilgili 3-6 ay kadar zaman geçti. Ama en son aşamada geçici kabul aşamasına geldik. Alıyoruz. İşletme modeliyle ilgili de kafamızda oturttuk. Burası Lüleburgaz Belediyesi’nin kültür hizmetleri için çalışan bir şirket üzerinden yürüyecek. Bu şirketin başındaki kişi benim. Ve bu şirket belediye iştiraki.  Aynı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerde olduğu gibi… Devletin kanunlarına, Sayıştay denetlemelerine tabi olan bu şirketin başındaki kişi benim. Eğer bir aksilik olmazsa, Türkiye’deki ekonomik şartlar ya da başka sıkıntılarla karşılaşılmazsa biz 6 Mayıs’ta Hıdırellez’de açmak istiyoruz. Şirket faaliyetine başladı. Bu şirket üzerinden sanat kurulunu oluşturuyoruz. Danışmanlardan oluşan kurulumuz var. Bu kurulun içerisinde Güzel Sanatlar Akademilerinde daha önce görevler yapmış, yurtdışında görevler yapmış besteci, söz yazarları ve farklı müzik dallarında müzisyenlerin olduğu şu ana kadar 2 profesör, 4 doçent arkadaşımız var. Bu kadro büyüyecek. Bunlar bizim danışma kurulumuz olacak. Bunlarla birlikte Mayıs ayı içerisinde açmayı planlıyoruz. Şunu da altına ekleyeyim. Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi kentteki bütün yerel unsurların kendilerini gerek atölyelerde, gerek sahnelerde ifade edebilecekleri ve kullanabilecekleri bir ortam olacak. Ben buna hibrit sistem diyorum. Bununla beraber işletmenin akademik tarafı olacak. Akademik tarafını da sanat danışma kuruluyla yürüteceğiz. Şirket bu tarafında olacak. Lüleburgaz’da seramikten, çiniden, ebrudan resime kadar, tiyatroya, fotoğrafa kadar herkes kendine bir yer bulacak. Herkesin orada yeri olacak. Lüleburgaz halkı orada olacak. İşletme modeli hibrit bir model olacak. Hem yerel unsurların olduğu hem de ulusal ve uluslararası bir konservatuar ortamında yürüteceğiz orayı.”

 

“EN AZ 40 MİLYON ARTIYLA DEVREDECEĞİZ”

 

Lüleburgaz Belediyesi Türkiye’nin borçsuz ender belediyelerinden birisi konumunda. Yaşanan ekonomik sorunlara karşın Lüleburgaz Belediyesi bu güçlü yapısını nasıl koruyor? Olumsuz durumlara karşı belediyenin parası var mı? Varsa belediyenin kasasında ne kadar bulunuyor?

 

“Türkiye’de borçsuz belediye sayısı 10’u geçmiyor benim bildiğim kadarıyla. Hatta ve hatta pandemi şartlarında olsa bile bütçesinin yüzde 35’ini yatırıma ayıran ve artı bütçeyle kasasında para olarak bir sonraki yıla devreden bir belediyeyiz. Bazen kamuoyunda görüyorum, “36 milyon borç almış”, “550 milyon” nerede diyorlar. Kasamızda paramız var. Bu seneyi artı 40 milyon TL ile önümüzdeki yıla devredeceğiz. En az 40 milyon artıyla devredeceğiz bu yılı. Bütün bu zorlayıcı şartlara rağmen ve biz bu süreçte bütçemizin yüzde 35’ini yatırımlara ayırdık. Pandemi sürecinde yeni yatırımlar yaptık. Parklar yaptık. İnşaat Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Merkezi yaptık. Kent Ormanı’na yatırım yapıyoruz. Onun ötesinde sosyal yardımlarımızı 20 kat artırdık. Lüleburgaz Belediyesi sosyal yardımlarda büyük bir devrim yaptı. En az 20 kat artırdık 2018’e göre. Üniversiteli öğrencilere destek oluyoruz. Ailelere hem ayni hem nakdi yardımlarla destek oluyoruz. Faturasını ödeyemeyenler için hiç kimsenin haberi olmadan hayırseverler aracılığıyla ödüyoruz. Askıda fatura değil ama kenarda fatura diyebiliriz. Habersiz bir şekilde faturalarını ödüyoruz. Gerçekten ihtiyaç sahibi ailelere, üniversiteli evlatlarımızın ailelere destek olmak için bu sene yaklaşık 200 çocuğumuza güz döneminde destek verdik. Bahar döneminde de bu desteği yapacağız. Sevgi Mutfağı’mızda günde en az 3 kap sıcak yemek kimsenin haberi olmadan insanların evine gidiyor. Sevgi Mağazamız’da yine kimsenin haberi olmadan ihtiyaç sahibi insanlarımız 3 ayda bir alışverişini yapıyor. Aynı butik ortamında bir yer orası. Kişi başı 5 parça ürünü tamamen ücretsiz bir şekilde alabiliyorlar. Biz bunları sadece muhtarlarımızdan ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüz’den aldığımız bilgiyle yapıyoruz. Biz bu bütçeyi yönetirken hem yatırımlara devam ediyoruz hem de sosyal belediyecilik tarafımızı artırıyoruz. Evlerde temizlik ve bakım hizmetlerini yapmaya başladık.”

 

YEŞİL ALAN 4 METREKAREYE ÇIKTI, HEDEF 13 METREKARE

 

Belediye başkanı seçildiğinizde kentte kişi başına düşen yeşil alan miktarı oldukça düşüktü. Geldiğiniz günden bu yana yeşil alanları artırmak konusunda çalışmalarınızı paylaşıyorsunuz. Kullanılabilir yeşil alan konusunda son durum nedir, neler yapılmıştır?

 

“Çağdaş bir kentte insanların rahat yaşayabilmesi, sağlıklı olabilmesi, nefes alabilmesi, dolaşabilmesi ve sosyalleşebilmesi için kişi başına en az 10 metrekare yeşil alan olmalı. Lüleburgaz, maalesef bu açıdan şanssızdı. Ama yapılan imar planlarıyla boş yeşil alanlar bırakılmıştı geçmiş dönemlerde. Kent çekirdeği ve imara daha önceden açılmış bölgelerde maalesef yeni alanlar yaratmak çok zor. 5 kat bitişik blok nizam ve çekme mesafesiz alanları olan bir bölge… Ama yeni yerleşim alanlarında yeşil alanlar yaratılmış durumda. Zaten yüzde 25 imar izni veriliyor. Ama aktif kullanılan alan sayısı azdı. Gençlik Parkımızla birlikte birkaç tane daha parkımız vardı. Dediğim gibi ben 10 metre hedefi koydum. Çağdaş bir kentte olması gereken. Ben göreve geldiğimde yeşil alan miktarı 3.2 civarındaydı. Hemen zaten ilk yaptığımız işlerden birisi o oldu. İmar planlarımızı önümüze açtık, “Bize ait yeşil alanlar nereleri”, “Neler yapabiliriz” diye çalıştık. Bugüne kadar kullanılan yeşil alanda kişi başına düşen alanda 4 metrekareyi geçtik. Hedeflediğimiz yerleri de hayata geçirirsek Kent Ormanı hariç 9.5 – 10 metrekareyi bulacağız. Bu, Kent Ormanı’yla 13 metrekareye çıkacak. Bu arada Lüleburgaz da büyüyor Ben göreve geldiğimde 115 bin olan nüfus, şu anda 122 bin 635. Kişi sayısı da artıyor. Lüleburgaz merkezinin nüfusu ben göreve geldiğimden beri bir Havsa’nın nüfusu kadar büyüdü. Ama buna rağmen hedefimiz 10 metrekareyi tutturmak. Kent Ormanı’yla birlikte bu rakamı 13-14 metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. Çöplük rehabilitasyonumuz var mesela. Orası yeşil alana dönecek. Orası çöplüktü, yanıyordu. Oradaki çöplüğü kaldırdık. Şimdi projemizi de bakanlık onayladı. Onaylanan proje kapsamında biz o bölgede toprak dolgusu yapıyoruz. Daha sonra bacalar kurulacak. O bacalardan metan gazı boşalacak. Ve daha sonra orasını 22 hektarlık rekreasyon alanı haline getireceğiz. Göreve geldiğimizden beri Sabahattin Ali Parkı, Uğur Mumcu Parkı, Şehit Eren Bülbül Parkı, Erol Özgür Parkı, Gökhan Teksöz Sokak Oyunları Parkı, Yücel Şınığ Hobi Bahçeleri ve Sinan Atakan Yavuz Parkı olmak üzere 7 park ve hobi bahçesini hayata geçirdik. Bunların önümüzdeki dönemde bütçemiz el verdikçe sayılarını artıracağız. Yeni park projelerimiz de var.”

 

Peki Kent Ormanı’nın tamamen açılması ne zaman olacak?

 

“5 yılı bulur. Çünkü 5 yıllık bir hedef koyduk orası için. Şu anda 44 dönümlük piknik ve mangal alanı açık. Onun dışında bir yerde mangal yapılmasına izin vermeyeceğiz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda onay aşamasında bundan sonraki projemiz. Biliyorsunuz biz orayı 20 yıllığına kiraladık. Bakanlığın onayı olmadan projemizi hayata geçiremiyoruz. 2. ve 3. etaplar için projemiz onay aşamasında. Oralarda kır kahveleri olacak. Çocuklar için masal bahçesi yapacağız. Bisiklet ve yürüyüş parkurları olacak.”

 

Poligon olacak mı?

 

“Poligon olmayacak. Poligon oranın konseptine uygun değil. Atış poligonunu hemen Green Aqua Park’ın karşısındaki alanımıza yapmayı düşünüyoruz. Kent Ormanı’nda festival alanı olacak. Ve 5 yılda olacak bunlar. Macera parkuru var. Orman geliştirme alanımız var. Orman geliştirme alanı ve izcilik bölümümüz olacak. Orada ağaçlandırılması gereken 350-400 dönümlük bir yer. Tamamı 973 dönüm oranın. O bölgenin ağaçlandırılması için biz orman mühendisleriyle beraber bu bölgeye uygun endemik ağaçları belirledik. Burada hangi ağaçlar, hangi boyutlarda dikilmesi gerekir diye belirledik. Şu anda STK’lar ile iş birliği yapıyoruz. Örneğin LTSO ile Rotary ile yürüyen ve TEMA ile yürüyen çalışmalarımız var. O bölgede isteyen derneklere, STK’lara ya da kişilere biz alanlar yaratıyoruz. “Bu alanda buyurun ağaçları siz ekin, siz sahip çıkın ve burada adınızı yaşatın” diyoruz. Yani amacımız tamamen o bölgenin bir orman vasfına dönmesini sağlamak.”

 

ÇEVRE YOLUNDA O AŞAMAYA GELİNDİ

 

Lüleburgaz’ın en büyük sorunlarından biri olan çevre yolunda son durum nedir? Süreç hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

“Çevre yoluyla ilgili 1/5000’lik imar planlarımızı yaptık. Daha öncesinden devam eden bir süreç vardı. O süreçleri göreve gelir gelmez kapattık. Bizim artık herhangi bir şekilde belediyemiz tarafından engel hiçbir durum kalmadı. En son 1/5000’lik imar planlarını yaparak, engeli bırak, gayet yüksek oranda destek de olduk. Lüleburgaz’ın içinden geçen alanları bu planla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devrediyoruz. Son gelinen aşamada artık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırım programına alması süreci kaldı. Bununla ilgili de gereken yerlere başvurduk. Durumumuzu anlattık. Bu kentin bu yola şiddetle ihtiyacını olduğunu anlattık. Bu kentin çözülmesi gereken iki önemli sorunundan birinin çevre yolu ve diğerinin de Lüleburgaz Deresi’nin ıslahıyla Taş Köprü’nün yayalaştırılması olduğunu, bu kentin trafiğini rahatlatmak ve gelişimini engellememek için can ve mal güvenliği için yapılması gereken iki işin bu olduğunu gittiğimiz her yerde anlattık. Ama buralar belediyenin yapabileceği yerler değil. Çünkü birisi Tarım ve Orman Bakanlığı’na, diğeri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait yerler. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda en son takip ettiğim kadarıyla 2022 programına alınması için teklifte bulunuldu. Bütçeye konulursa seneye yapılacak. O aşamaya geldi.”

 

DERE ISLAHI VE TAŞ KÖPRÜ YAYALAŞTIRILMASINDA SON DURUM

 

Bir diğer önemli sorun Lüleburgaz Deresi’nin ıslahı ve Taş Köprü’nün yayalaştırılması… Bu iki sorun hakkında belediyenin çalışmaları ne durumdadır? DSİ ve Karayolları tarafından yakın zamanda bir çalışma yapılması planlanıyor mu?

 

“Kentimizin içerisinden geçen, Lüleburgaz’ın kanayan yaralarından birisi. Deremiz maalesef iyi bir durumda değil. Daha da kötüsü sadece kentimizin batısıyla bağlantıyı sağlayacak olan bir köprümüz var ki 450 yıllık bir köprü Taş Köprü… Diğeri de çevre yolunun geçtiği uluslararası bir köprü. Taş Köprü ha yıkıldı, ha yıkılacak. Tarihimizi kaybedeceğiz. 2016 yılında dere ıslahı projesini benim belediye meclis üyeliği dönemimde gördüğümde çok sevinmiştim. Ama göreve geldikten sonra hiçbir ilerleme olmadığını gördüm. Ondan sonra biz Lüleburgaz Belediyesi olarak Taş Köprü’nün yayalaştırılması ve dere ıslahıyla ilgili bizim üzerimize ne düşüyor diyerek oturduk konuştuk. Bizim üzerimize düşenleri de yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. En önemlisi Taş Köprü’nün bir alternatifinin yapılması gerekiyordu, geçişlerin sağlanması için. Biz de Kuzey Batı Çevre Yolu’nun kamulaştırmalarını bitirdik. Şu anda zeminini ve altyapısını hazırlıyoruz. Derenin çevresindeki yeşil alanları da bir protokol çerçevesinde biz koruma altına alıp, yeşil alan ve rekreasyon alanı haline getireceğiz dedik. Bunun sözünü verdik. Ama dere ıslahı ve köprülerin yapılması DSİ tarafından olacaktı. Dere ıslahıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yatırımlar ertelendi. Ama yine de biz yılmadık. Ankara’ya gittik. En azından bu tarihi köprüyü kurtaralım. Biz yolu açıyoruz. Yolun bütün kamulaştırmasını yaptık. En azından bu yolun geçeceği köprüleri yapın. Dere yatağı temizlensin, suyumuz düzgün aksın ama köprüler olsun ki Taş Köprü’yü kurtaralım. Trafik sorununu da çözmek için en önemli şeylerden birisi bu. O zaman sözünü aldık. Mart 2020’de pandeminin hemen öncesinde sözünü aldık. Mayıs 2020’de ödenek çıktı ama maalesef ihale süreci çok uzadı ve en sonunda öğrendik ki ihale feshedilmiş. Geldiği aşamanın sıkı takipçisiyim. Sürekli takip ediyorum. Haftada en az bir defa Edirne DSİ Bölge Müdürlüğü’nü arıyorum. Arkadaşlarım sürekli yazılarla da takip ediyorlar. Gelinen aşamada eski köprü projesi iptal edildi. Yeni ihale yapılacak ve 2022 yılında köprü yapımına başlanacak denildi bize. Biz takip etmenin ötesinde belediye olarak başka bir şey yapamıyoruz. Ama sıkı takipçisiyiz. Hatta şunu dedim o zaman, “Madem yürümüyor, gecikiyor. Yetkiyi bize verin” Çünkü orada herhangi bir sorun olduğunda “Sorumlu biziz, siz karışamazsınız” diyorlar. Hatta bu yüzden savcılıkta ifade verdik. Eski mezarlığa geçen yol için “Belediye burayı işgal ediyor” diyerek bizi mahkemeye verdiler. O nedenle sorumluluk bize verilirse biz orayı yaparız. Önemli olan sen yaptın ben yaptım değil biz yapalım, Lüleburgaz’ın geleceğini kurtaralım. Çünkü Lüleburgaz’ın önünü tıkayan iki sorun var. Çevre Yolu ve Taş Köprüyle dere ıslahı. Bunlar merkezi hükümetle yerel yönetim iş birliğiyle yapılır. Biz yerel yönetim olarak ne yapılması gerekiyorsa fazlasıyla yaptık. Top artık merkezi yönetimde. Kaynak ayrılmalı ve yapılmalı.”

 

“LÜLEBURGAZ’IN GELECEĞİYLE İLGİLİ HER ŞEYİ TAKİP EDİYORUM”

 

Bugüne kadar basın organlarının yaptığı eleştirel haberler karşısında bu haberleri dikkate alıp belediyecilik anlamında çalışma yapıyor musunuz?

 

“Yapmaz olur muyuz. Hem yerel basını dikkate alıyoruz hem de vatandaşları dikkate alıyoruz. Ben koltukta oturan belediye başkanı değilim. Sürekli geziyorum. Bu yaz 21 mahallemizde Mahallede Temizlik Var kampanyası yaptık. Ben gidip buralarda vatandaşları dinledim. Çağrı Merkezimizi kurduk ve burası inanılmaz güzel işliyor. Kimse artık Ali’yi Veli’yi tanıyor diye değil herkese eşit mesafede hizmet üretiyoruz. Çağrı Merkezi bunu sağladı. Çağrı Merkezi üzerinden vatandaşlardan talep ve şikayetler geliyor. Sosyal medya hesaplarından geliyor. Sizleri takip ediyoruz. Yaptığınız doğru haberlerde, haklı eleştirilerde sonuna kadar ortak akılla kenti yönetmeye karar verdiğimiz için yapılması gerekenleri yapıyoruz. “Yol bozuk” denildi, “Bu bölgede kasis yapılması gerekiyor” denildi. Bunun gibi birçok öneriyi akıl süzgecinden geçirip elimizdeki yasal ve maddi imkanları ortaya koyarak hep beraber yapıyoruz. Birçok mecrayı takip ediyoruz. Lüleburgaz’la, Lüleburgaz’ın geleceğiyle ilgili her şeyi takip ediyor ve ciddiye alıyorum. Ama kişisel olanları ciddiye almıyorum.  Kenti akıl ve bilimle yönetmek lazım. Sonra da yasalarla yönetmek lazım. Bunların hepsinin bir araya gelmesi gerekiyor.”

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek