TRAKYAKA Yönetim Kurulu Toplantısı Edirne’de Yapıldı
“HALKIMIZA AÇIK ÇAĞRIMIZDIR”
BASIN MÜDÜRÜ’NDEN GAZETEMİZE ZİYARET
BULGARİSTAN’DA PAZAR GÜNÜ SEÇİM VAR
Bu haber 22 Şubat 2013, Cuma 09:31 tarihinde eklendi. 1266 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Arka bahçe planı Hürriyet’te yayınlandı

Son 10 yıldan beri Trakya’nın İstanbul’unb arka bahçesi olacağı konuşuluyor ancak ülke genelinde yayınlanan gazetelerde bununla ilgili net haberler çıkmıyordu.
Arka bahçe planı Hürriyet’te yayınlandı
Ertan BAYER – Haberler genellikle Trakya’da bulunan yerel gazetelerde yayınlanırken ulusal gazetelerde de Yalçın Bayer’in dışında hiçbir köşe yazarı da bu sorunu gündeme getirmiyordu.
İstanbul’un Trakya’nın arka bahçesi olacağına ilişkin ilk büyük ve net haber 20 Şubat 2013 tarihinde Hürriyet Gazetesi’nin internet sitesinde “İstanbul’u rahatlatacak göç planı” başlığı ile yayınlandı.
İşte Hürriyet Gazetesi’nin o haberi “İstanbul’u rahatlatacak göç planı. İstanbul’un en eski organize sanayi bölgelerinden İkitelli ve Dudullu Organize Sanayi Bölgelerinin taşınması için düğmeye basıldı. Yaklaşık 200 bin kişinin çalıştığı her iki bölgenin Trakya’da Ergene Havzası’na taşınması gündeme geldi. Proje, aileleriyle birlikte en az 800 Bin İstanbullu'nun büyük göçüne neden olacak.
KENTSEL DÖNÜŞÜM FIRSATI
İkitelli’nin taşınmasıyla boşalacak 700 hektarlık ve Dudullu’daki 265 hektarlık bölgenin ‘kentsel dönüşüm’ alanı ilan edilerek, deprem ve sel felaketlerine dayanıklı konut ve ticaret merkezi yapılabileceğine dikkat çekiliyor. Bölgenin sahibi olan sanayicilerin de elde edecekleri gelirin bir bölümüyle Ergene Havzası’nda alacakları yeni bölgeye yatırım yapabilecekleri vurgulanıyor.
NEDEN TAŞINACAK?
Hükümet, İstanbul’u orta ve uzun vadede ticaret, kültür ve turizm kenti yapmayı hedeflerken, kent içinde kalan sanayi tesislerinin taşınmasına dair ilk işaret 2009 yılında dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’den gelmişti. Ergün, Ayamama Deresi’nin taşmasıyla sel felaketine maruz kalan sanayi tesisleriyle ilgili olarak, İstanbul'un plan çalışmaları kapsamında zaten sanayi tesislerinin büyük bölümünün kent dışına taşınmasını öngördüklerini belirterek şöyle demişti:
“Hatta İstanbul'un yetmeyeceği düşünülerek Kastamonu, Bursa, Yalova ve Bilecik'e kadar olan bölgeyi sanayi havzası olarak değerlendirip, İstanbul'daki tesisleri bu havzaya yerleştireceğiz. Sanayi alanları artık İstanbul dışına çıkarılıyor. Bu havza İstanbul'a kolay entegre olacak. Taşınma için ayrı bir planlama ve taşınma teşvikleri ile özel krediler de sağlanacak. İstanbul'un artık taşıyamayacağı yükler var. İstanbul bu kadar sanayi yükünü taşımakta da zorlanıyor.”
ERGENE TARIM ARAZİSİ!
Tekirdağ’da yer alan Ergene Havzası’nda sanayi tesislerinin yarattığı kirliliği önlemek için 7 tane ‘ıslah organize sanayi bölgesi’ kurulması planlanıyor. Ancak bu OSB’ler arasında boşluklar bulunuyor. OSBÜK Başkanı Özdebir, arada kalan bu boş arazilerin İkitelli ve Dudullu sanayisine tahsis edilebileceğini belirtirken, İkitelli’deki dökümcülerden başlayarak taşınmanın sağlanabileceğini söyledi. Bunun sanayici için de avantajlı olacağını ifade eden Özdebir, iş güvenliği kanunu ile getirilen yeni şartlara uyum sıkıntısının ortadan kalkacağı gibi sanayicinin üretim maliyetinin de düşeceğini savundu.
Ancak Ergene Havzası’nda yıllardır yaşanan kirlilik hem vatandaşların hem de sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olurken, verimli bu topraklara yeni sanayi tesisleri yapılmasına ciddi itirazlar gelmesi bekleniyor”.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek