Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Ataköy’de köyün doğasını katletmeye yeltenenler kaybetti. Ataköy halkı hazandı.
Ataköy Çevre Komisyonu’ndan yapılan açıklamada; Bu mücadelede bize destek olan Dayko Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, Kırklareli Barosu ve Avukat Dilara Güler , Hakan Dedeoğlu, komşu köylerin Muhtarları, Hürfikir, Görünüm, Kırklareli Manşet ve İleri Haber gazetelerine teşekkür ederiz.” Denildi.
Kırklareli Pınarhisar ilçesine bağlı Ataköy’de Karayolları “1. Bölge Müdürlüğü” tarafından planlanan Ariye Ocağı projesine ilişkin Kırklareli Valiliği tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir kararına karşı köylüler tarafından dava açılmıştı.
Proje kapsamında ormanlık alandan izinsiz toprak alımına karşı Ataköy Çevre Komisyonu tarafından başlatılan hukuki süreç ile birlikte Kırklareli Barosu’ndan avukat Dilara Çar Gürel’in açtığı dava neticesinde 8 Mart 2022 Salı günü bölgede bilirkişi keşfi gerçekleştirilmişti.
Bilirkişi keşfine Ataköylülerin yanı sıra demokratik kitle örgütleri, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, İstanbul Barosu, Dayko Vakfı, Pınarhisar Muhtarları Derneği Başkanı Yenice Mahallesi Muhtarı Hasan Başkan, Evciler, İslambeyli, Erenler, Poyralı ve Öengelli köy muhtarları ile çok sayıda doğa ve yaşam savunucusu katılmıştı.
Keşif esnasında vatandaşlar tarafından yürütmenin durdurulması ve projenin iptali taleplerine ilişkin gerekçelerini bir kez daha belirtirken söz konusu projeyi de protesto etmişlerdi.
Ataköylüler tarafından, söz konusu ocağının hayata geçmesi halinde; kamyonların köy içinden geçmek zorunda kalacağını, kanalizasyon, su şebekesi ve diğer alt yapıların çökeceğini; proje alanı çevresindeki tarım alanlarının ciddi şekilde zarar göreceğini, yıllardır mera ve koruluk olarak kullanılan bu alanın bu işlevini kaybedeceğini ve orman alanlarının yok edilip tahrip edileceğini, su kaynaklarının bertaraf edilip zarar göreceğini, doğal miras alanlarının tehdit altında bırakılacağını dile getirerek projeye itiraz edilmişti.
Keşif esnasında, proje kapsamında binlerce ağacın kesilmek üzere işaretlendiği görüldü. Istrancaların endemik türlerinden olan çok sayıda bitki türünün keşif esnasında bahar dönemi nedeniyle yeşerdiği gözlendi.
Ataköy’de çevre yolu yapımı için ağaçlık alandan izinsiz olarak toprak alımına ilişkin Kırklareli Valiliği tarafından “ÇED gerekli değildir” kararına köylüler tarafından itiraz edilmiş, yüzlerce köylünün itiraz dilekçesini ilgili bakanlığa iletmeyen Valilik dilekçelere bizzat kendisi yanıt vermişti. Valiliğin ÇED Gerekli Değildir kararında ısrar etmesi ve dilekçeleri ilgili Bakanlığa iletmemesi sebebiyle köylüler dava ve şikâyet süreci başlatacaklarını açıklamıştı.
Ataköy Çevre Komisyonu Sözcüsü Cengiz Atlı 24 Kasım 2021 tarihinde İleri Haber’e yaptığı değerlendirmede konuya ilişkin; “Başta İstanbul olmak üzere bölgedeki mega projelerin hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulan malzemelerin temini sebebiyle Trakya bölgesindeki taş ocaklarına her gün bir yenisi ekleniyor.
Sayısız taş ocağı sebebiyle adeta abluka altına alınmış olan Trakya bölgesinde bu durum doğal yaşam alanlarının ve tarımsal alanların tahrip olmasına, bölgede yaşayan yerel halkın ise yaşam alanlarının yok olmasına sebep oluyor.” demişti.
Ataköy ile ilgili mahkeme kararı Ataköy Muhtarı Recep Turhan ve Mehmet Ayas, Resül Çokan, Meliha Soylu ve Cengiz Atlı’dan oluşan Ataköy Çevre Komisyonu’na mahkeme kararı iletildi.
Mahkemeyi Ataköy halkı kazandı.
Ataköy Çevre Komisyonu’ndan yapılan açıklamada; Bu mücadelede bize destek olan Dayko Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, Kırklareli Barosu ve Avukat Dilara Güler , Hakan Dedeoğlu, komşu köylerin Muhtarları, Hürfikir, Görünüm, Kırklareli Manşet ve İleri Haber gazetelerine teşekkür ederiz.” Denildi.
Ertan BAYER