Lüleburgaz Özel Medikent Hastanesi’nde hizmete giren yeni nesil tomografi cihazı sayesinde kalp hastalığı şüphesi olan hastalarda daha az radyasyon maruziyeti ile koroner BT (sanal anjiyo) yapılabiliyor. Ayrıca yaklaşık 8 ay önce hizmete giren 3 Tesla Siemens MR cihazının da Trakya’da bir ilk olduğu öğrenildi.
Lüleburgaz Özel Medikent Hastanesi’nde 128 kesitli, dual enerjili, yüksek çözünürlüklü Siemens Tomografi cihazı hizmete girdi. Ayrıca yaklaşık 8 ay önce hizmete giren 3 Tesla Siemens MR cihazının da Trakya’da bir ilk olduğu ifade edildi. Özel Medikent Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Furkan Bulut; 128 kesitli, dual enerjili tomografi cihazı ile kalp hastalığı şüphesi olan hastalarda girişimsel işleme gerek kalmadan koroner BT (sanal anjiyo) yapılabildiğini söyledi.
DAHA AZ RADYASYON MARUZİYETİ
Yapay zeka programlarına ek olarak cihazda bulunan filtreler ile radyasyon dozunun düşürüldüğünü kaydeden Bulut; “128 kesitli tomografi cihazımız ile daha düşük radyasyon dozunda daha yüksek görüntüde kaliteler elde edebilmekteyiz. Ayrıca çok hızlı tarama yapması sayesinde koroner BT anjiyoyu bu cihazla çekebiliyoruz ve böylece rutin damar yolundan verdiğimiz ilaçla kalp damarlarını görüntüleyebiliyoruz. Kalp damarlarında ciddi darlığı olan hastaları saptayabiliyoruz. Kalp krizi riskini önceden ortaya koyabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
3 TESLA MR İLE KANSERE ERKEN TEŞHİS İMKANI
Öte yandan Lüleburgaz Özel Medikent Hastanesi’nde yaklaşık 8 ay önce hizmete giren 3 Tesla MR cihazı ile de tanıda çok daha ileri görüntüleme imkanı oluştuğu belirtildi.
3 Tesla MR’ın sağladığı yüksek görüntü kalitesi sayesinde Multiparametrik Prostat MR tetkiki yapabildiklerini kaydeden Radyoloji Uzmanı Dr. Furkan Bulut;
“Prostat kanseri erkeklerde görülen en sık görülen kanser türü. Erken tanıda tedavi başarı oranları çok yüksek. Multiparametrik prostat MR’da prostat bezindeki şüpheli alanları tespit edip raporluyoruz. Bu alanlardan hedefe yönelik biyopsi yapılma imkanı oluşuyor ve böylece daha az doku örneğiyle daha doğru tanı konulabiliyor. Ayrıca tümörün varlığı yanı sıra prostat bezi dışına ve lenf bezlerine yayılımı olup olmadığını da değerlendirebiliyoruz. Multiparametrik prostat MR’da anormal bulgu olmayan hastalarda ise biyopsi yapılma gerekliliği azalıyor” şeklinde konuştu.
Bulut, prostat MR çekiminin 35-40 dakika gibi kısa bir sürede yapıldığını ve hasta açısından oldukça konforlu bir işlem olduğunu belirtti.
Bulut ayrıca yine hasta konforu açısından gantri açıklığı denilen hasta tünelinin standart MR cihazlarından daha geniş olduğunu, böylece kapalı alan korkusu olan, klostrofobik hastalarda da rahat bir çekim sağlama imkanı olduğunu söyledi.
Bulut “Buna rağmen MR’a giremeyen hastalarımızda anestezili çekim donanımımız mevcut” dedi.
Ertan BAYER